selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Populismia on kolmen laista.

Politiikan tutkija Laura Parkkinen arvioi vuonna 2010 populismia olevan kolmenlaista. Ensin on jotain vastaan suuntautuva protestipopulismi. Identiteettipopulismi puolestaan tuli 1980-luvulla ja nyttemmin voidaan puhua niin sanotusta uudesta populismista, joka on vähän jäsentymätön ideologia. Tunnusomaista tälle on ainakin tunteisiin vetoaminen, mutta aivan keskeistä on uuden median kuten television ja internetin käyttötaito.


Kun lukee läpi kaikkien puolueiden vaaliohjelman(eduskuntavaalit) huomaa, että Kokoomuksen vaaliohjelma on kaikkein populistisin. Kokoomus ei ohjelmassaan lupaa mitään, mutta vetoaa lähes kaikessa tunteisiin. Yhtään selvää keinoa ongelman ratkaisemiseksi ei ohjelmasta löydy. Kokoomus kunnostautuu nimenomaan median ja internetin saralla. Suurimmat ja keskeisimmät mediat ovatkin juuri Kokoomustaustaisten yhtiöiden tai yksityisten hallussa (uus populismi).


Toista ääripäätä edustaa taas Vasureiden ja Perussuomalaisten vaaliohjelmat. Varsinkin Perussuomalaiset tuovat myös ratkaisut ongelmien korjaamiseksi esille vaaliohjelmassaan(ei kuitenkaan kaikeen). Populistista kosiskelua tai ei , mutta ero Kokoomuksen ohjelmaan on näkyvä. Perussuomalaisten ohjelma ei suinkaan ole pelkästään protesti populismia nykyistä politiikkaa kohtaan , vaan myös identiteetti populismia.


Pahimpana populismina tavallista kengänkuluttajaa kohtaan voidaankin pitää juuri tuota uutta populismia, joka median vaikutuksesta ohjaa äänestäjiä valitsemaan ehdokkaan jonkin muun arvon mukaan (Missi, julkkis,juontaja,urheilia,...), kuin valtion hyvinvoinnin ja kansalaisten tasavertaisuuden puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Janne P Hukkinen

Hyvää analyysiä. Protesti- ja identiteettipopulismi kuvaavat hyvin joitain populismin ilmiöitä. Uuspopulismia pitäisi kieltämättä jäsentää tarkemminkin. Näitä kaikkia voi toisaalta ajatella myös popuismin osa-alueina, jotka elävät ajan mukana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset