selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Valkoposkihanhi metsästettäväksi.

  • Valkoposkihanhi metsästettäväksi.
  • Valkoposkihanhi metsästettäväksi.

Valkoposkihanhi (Branta leucopsis) Tulisi sallia metsästettäväksi. Valkoposkihanhien määräksi arvioitiin vuonna 2009 noin 500 000 aikuista lintua ja kannan on arveltu jatkavan kasvuaan.

Valkoposkihanhet pesivät Pohjoisen jäämeren ympäristössä ja niiden tärkeimmät pesimäalueet sijaitsevat rannikkotundralla Vienanmereltä itään Venäjällä, kuten Novaja Zemljan saarella. Valkoposkihanhi pesii edellä mainittujen tundra-alueiden lisäksi myös IslannissaRuotsissaSuomessa, Virossa, Belgiassa, Saksassa, Alankomaissa sekä manner-Tanskassa ja -Norjassa. Suomessa  vuonna 2010 pesimäkannan kooksi arvioitiin 3 800 paria.

Vastaavasti Metsähanhen (Anser fabalis) euroopan pesimäkanta on 2 700 – 3 640 paria, joista valtaosa pesii Suomessa ja tämän lajin metsästystä rajoitettiinkin kuluvana vuonna, niin että sen metsästyksen alkua siirrettiin myöhäisemmäksi. Venäjällä pesii n. 100 000 paria, eikä tämäkään laji ole toisinsanottuna sukupuuton partaalla, mutta silti metsästyksen osalta rajoitettuna.

Ero kuitenkin suomessa rauhoitetun valkoposken ja metsähanhen välillä on huomattava. Valkoposkohanhia on n. viisinkertainen määrä metsähanhiin nähden, joten olisi kohtuullista ja paikoitellen jopa suositeltavaakin sallia valkoposkihanhien metsästys. Piipertäjät tietysti vetoavat vanhaan mantraan, eli siihen, ettei kyseinen laji ole suomen luonnossa pesivä laji ja siksi se on rauhoitettava. Ei pidä enää paikkaansa.

Valkoposkihanhista on jo nykyisin moninpaikoin myös haittaa. Lajin voimakas kasvu etenkin etelärannikolla on tuonut mukanaan myös lieveilmiöt mm. laiturien, puistojen ja pihojen hanhien paskalla kyllästyksen. 

Valkoposkihanhet ovat myös paikoin tuhoeläimiä mm. maanviljelykselle. 

Minusta Branta leucopsis, eli valkoposkihanhi tulisi lisätä riistalinnuiksi ja metsästettävien lajien joukkoon. IUCN on luokitellut valkoposkihanhen elinvoimaiseksi lajiksi. Valkoposkihanhi kuuluu Euroopan unionin lintudirektiivin I liitteseen. Koska lajia ei ole mainittu lintudirektiivin II liitteessä, ei sitä voi säätää riistalinnuksi missään EU:n jäsenmaassa. Valkoposkihanhi on rauhoitettu Suomessa luonnonsuojelulailla ja sen ohjeellinen korvausarvo on 336 euroa. Tähän tulisi saada muutos.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jari Jakonen

Pyöräilin kesällä Helsingin Puotilan uimarannan kohdalla - alue oli yhtä paskamattoa. Ja sitä samaa peittoa riittää nykyisin täällä moneen puistoon ja uimarantaan.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Hyvä kirjoitus Sepolta!

Täällä meidän pelloilla lepää syksyisin n. 30 000 valkoposkihanhea joiden seasta voi löytää myös muutaman metsähanhen. Mieluimmin metsästäisin valkoposkihanhea joka ei ole millään lailla uhanalainen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Metsähanhi on jo aloittanut syysmuuttonsa kohti etelän peltoja. Muutaman viikon päästä alkaa sitten taas tulemaan näitä "kilin kolin" hanhia taivaantäydeltä. Nuita tuhansien ja jopa kymmenientuhansien parvia katsellessa ei voi kun ihmetellä, että miksi ne on rauhoitettu Suomessa.

Kalevi Kantele

Luin jostain, että tämä Branta leucopsis pskoo joka kuudes minuutti, siis kymmenen kertaa tunnissa, saata kerttaa kymmenessä tunnissa. Jos jollain alueella (esim. Kaivopuistossa) ruokailee sata yksilöa, niin ne tekevät kymmenessä tunnissa (päivässä) yhteensä 10 000 jätöstä. Taitaa tulla melko monta kuutiota.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Outi Hoikkala tuolla omassa blogissaan antaakin hyvän mallin. "Koko maan kattavat lintujen rauhoituspäätökset tulisikin purkaa. Rauhoituspäätösten tulisi olla paikallisia ja määräaikaisia perustuen paikallisen kannan määrään ja koko lintukannan monimuotoisuuteen."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannatan. Aivan valkoposketon juttu, että populaation kasvua ei noteerata millään muotoa.

Käyttäjän SakariLumijrvi kuva
Sakari Lumijärvi

Suojelua on perusteltu suomessa pesivän kannan säilymisellä. Jos kanta on nykyisellään 500 000 ja suomessa pesii 3800 paria( 7600kpl),millä todennäköisyydellä suomessa pesivä hanhi joutuisi saaliiksi,jos pyynti sallittaisiin? 1,5%,eli joka 65:s lintu!
Miksei valkoposkihanhelle voisi soveltaa samaa ajatusta,kuin metsähanhelle,jonka myöhäistetyllä metsästyksen aloituksella pyritään säästämään aikaisemmin poismuuttavaa "omaa kantaa"?

Käyttäjän MariaJaakkola kuva
Maria Jaakkola

Nyt kun keskikesä tekee tämän asian taas ajankohtaiseksi, toivoisi että valkoposkihanhien käsistä karanneeseen kantaan täällä Helsingin ranta-alueilla voisi jotenkin puuttua. Vaikuttaa välillä jopa siltä, että uhanalaisin laji onkin se virkistysalueita hillitysti ja vastuullisesti käyttävä ihminen, joka haluaisi nauttia miellyttävästä ja puhtaasta kaupunkiluonnostaan rauhassa.
On kieltämättä aika turhauttavaa ja epäloogistakin, ettei sellaisen lajin esiintymismääriä, joka ei ole uhanalainen, joka aiheuttaa haittaa ja on lisäksi alkuperäiseen luontoon kuulumaton vieraslaji, voi nykyisen lain mukaan mitenkään kohtuullistaa. Helsingin hanhet periytyvät Korkeasaaresta vapautetuista/karanneista. Ihminen on siis aiheuttanut tämän ongelman, hänen täytyy se myös ratkaista. Olisiko keinona kansalaisaloite rauhoituksen purkamisesta ja hallitun vähentämisen sallimisesta alueellisesti?
Epäilijät tervetuloa katsomaan vaikkapa Pihlajasaaren, Uunisaaren tai Seurasaaren uimarantoja sekä Helsingin puistonurmikoita, joista ei enää löydy ihmisen kokoista puhdasta istuskelupaikkaa. Tilanne vaikuttaa oman kokemukseni mukaan kahdessakymmenessä vuodessa pahentuneen. Hanhien aggressiivisuutta epämukavuuden aiheuttajana ei voine myöskään väheksyä, ken sellaisen kohteeksi on joutunut.
Usein kuultu vasta-argumentti eli ihmisten aiheuttamaan sotkuun vetoaminen on sekin järjetön - roskaaminen vähentää aina ympäristön viihtyisyyttä ja terveellisyyttä, aiheutti sen sitten mikä tahansa laji. Talonpoikaisjärjellä kuvittelisi, ettei ulosteiden huuhtoutuminen mereen myöskään vaikuttaisi positiivisesti uimavesien puhtauteen.
Kanta kestäisi varmasti pienen vähentämisen, kannatan siis esitettyä metsästyslajiksi muuttamista - kyseistä lajia jää varmasti vielä turistien iloksi ja osaksi monimuotoista kaupunkiluontoa, mutta siten, että ihminenkin pääsee täysipainoisesti nauttimaan suojelemistaan ja suunnittelemistaan viheralueista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset