Voimme kymmenkertaistaa pakolaisten vastaanoton!

 

Minulla on ratkaisu tähän pakolaistulvasta johtuvaan ongelmaan. Teoriassa tämän mallin pitäisi toimia ihan jokaisessa euroopan vastaanottavissa maissa. Ymmärtääkseni tässä esittämässäni mallissa täyttyy kaikki ihmisoikeudet, suvaitsevaisuus ja valtioiden talouskin paranisi. 

Ajatus lähtee tietenkin siitä, että meillähän on lähes kaikissa euroopan hyvinvointivaltioissa olemassa jo valtavasti toimivia majoitustiloja. Tähän asti näitä on käytetty vain kovin tehottomasti hyödyksi. Otan kuitenkin esimerkissäni esille vain tämän oman kotimaani suomen, koska tunnen sen käytännön parhaiten. 

Tyhjennetään kaikki vanhainkodit. Siirretään nämä vanhukset vastaanotto- ja kaikenmaailman pakolaiskeskuksiin jolloin voisimme täyttää vapautuneet tilat pakolaisilla. Pakolaisstatuksella saapuville tarjottaisiin heti ensimmäisestä päivästä alkaen tätä laadukasta ja kustannustehokasta hoivaa kuten nyt vanhuksille. Vessassa pääsisi käymään kerran vuorokaudessa ja muun ajan lähtömaasta turvaa tarvitseva nököttäisi paskavaipoissa huoneessa jossa ainut aktiviteetti olisi pöydällä oleva vesilasi. Tietenkin hoitajamitoituksen mukaan joku kävisi kerran päivässä tarkistamassa, että vettä on lasissa.

Kylmää ruokaa toimitettaisiin kahdesti päivässä ja lämmintä joskus. Annosten kattohinta olisi tietenkin sama 2-3 euroa. Suihkuun pääsisi kerran vuorokaudessa ja valot sammutetaan viimeistään 21.00. Tuon jälkeen ei laitoksesta saisi poistua( yhteiskuntarauha ja poliisin resurssit säästyisivät). Rahaa ei tietenkään vastikkeettomasti annettaisi, vaan hoivapalveluista maksettaisiin kuten nyt vanhukset. Asukkaiden hoidon, ruuan, lääkkeet ja tilat kustantaisi kunta ja saapuneilta perittäisiin hoitomaksua enintään 80 % hänen tuloistaan, mutta ei hoidon kustannuksia enempää. Puolisoiden yhteenlasketuista tuloista hoitomaksu olisi enintään 40 %, kuten nyt vanhuksilla. Lisäksi olisi säädetty asukkaan käteenjäävästä kuukausittaisesta vähimmäisrahasummasta kuten vanhuksilla. 

Niinpä. Ajatella miten tyytyväisiä vanhukset olisivat, kun heidät majoitettaisiin jopa hotelleihin, joissa olisi käytössä uima-altaat, saunat ja vähintään 4 ateriaa joka päivä. Heille tarjottaisiin juuri sellaista ruokaa mihin he ovat tottuneet omassa kulttuurissa kymmenien vuosien saatossa, jopa lähes sadan vuoden saatossa. Jos joku pula-aikaa elänyt veteraani vaatisi pettuleipää välillä, niin heti korjattaisiin ruokalistaa vanhuksen mieleiseksi. Voisin jopa kuvitella, etteivät vanhukset valittaisi lämpimästä aamupuurosta, saati järjestäytyisi mielenosoituksiin. Ja olisihan se varmaan melko miellyttävää vanhuksille, jos he saisivat milloin tahansa ilmaisen kyydin vaikkapa yksityiselle hammaslääkärille. Tekarit ilman minkäänlaista omavastuuta tai lonkkaleikkaus Eiran sairaalassa yhteiskunnan varoista. En usko vanhusten järjestävän mielenosoituksia, vaikka sitä pettuleipää ei tulisikaan.

No, mutta hei! Kuka viitsii vastustaa näin hienoa ajatusta?

Toivottavasti en nyt syyllisty eriarvoistamiseen tai jopa rasismiin, kun esitän samoja oikeuksia mm. vanhuksille. Voin samalla tietysti esittää samoja oikeuksia nuorille, mutta lähtökohtaisesti nämä vanhukset ovat jo maksaneet veroeuroillaan tuon turvan, jonka he nyt ansaitsisivat. 

Joillekin herää tietysti nyt kysymys, että miten tällainen malli edistäisi kotoutumista? Noh, ehkä tässä mallissa sekin tulisi maahan saapuneille hyvin yksinkertaisesti- ja valtion talouden kannalta edullisesti esitettyä, eli vaikka työllistyisit ja tekisit niskalimassa töitä 40-50 vuotta pienellä palkalla ja olisit rakentamassa edelleen "hyvinvointiyhteiskuntaamme", niin paskavaipat ja kylmä ruoka siellä odottaa. Tätähän bussikuskeille ei ole kerrottu. Vaihtoehtona on tietysti tuo yhteiskunnan tukijärjestelmän hyväksikäyttö ja melko moni tänne saapuneista ja saapuvista on tuon tajunnut. Suljetaanko jatkossakin tältä silmämme? 

Tämä kirjoitukseni on sisällöltään kovin satiirinen. Aivan kuin jokin pilapiirros, mutta mielestäni kovin ajankohtainen tässä hetkessä. En ymmärrä kuinka kylmästi te- ja me kohtelemme tämän yhteiskunnan rakentajia nyt. Olemme heille paljosta velkaa, mutta itsekyytemme ei näköjään myönnä sitä. Oudoksuttava on halu pönkittää kaiken maailman hyväntekeväisyyttä ja kaikkien muiden yhteiskuntien etuja oman yhteiskuntamme kustannuksella, vaikka tosi asiassa resurssimme ei riitä vielä edes oman kansakuntamme hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan Suomen talouskehitys ja hyvinvointivaltion rahoitusperusta hyötyvät ennen pitkää maahan tulevista turvapaikanhakijoista 19.9.2017 https://yle.fi/uutiset/3-8317533 Liikanen ei tietenkään kertonut miten? Ihan samaa liirumlaarumia kaikki kummitukset toitottavat, mutta eivät koskaan kerro miten, vaikka sitä heiltä suoraan kysyttäisiin! Voisiko joku tämän linjan kannattaja joskus esittää ihan faktat siitä? 

Kymmenkertaistetaanko pakolaisten vastaanotto, jos se on ratkaisu ongelmiin vai palautettaisiko rajavalvonta? Olisiko järkevämpää autta resurssien puitteissa pakolaisia siellä missä ongelmat on, vai siirretäänkö nuo ongelmat tänne? Vai siirrettäisiinkö meidän ongelmat, eli vanhukset ja yhteiskunnan taloudellinen taakka sinne? Jos pakolaisvirtojen tänne roudaaminen on ratkaisu hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden pelastamiseksi, niin miksi ei kukaan esitä sen sata- tai tuhatkertaistamista heti? 

Kovin kummallisia asioita meillä on mietittävänä. Yhtenä näistä kummallisuuksista pidän perheiden yhdistämistä. Samaan aikaan, kun sote-uudistuksessa on käynyt esille, että esimerkisksi vanhuspariskunta voitaisiin siirtää asumaan eri paikkakunnille ja eri hoitolaitoksiin pois toisistaan, niin maahanmuuton puolella tällaista yhdistämistä saman katon alle vaaditaan ehdottomana! Minä en yksinkertaisesti ymmärrä! Luulen, että tällaisessa tapauksessa ei edes suomen suvaitsevaisin ihminen ymmärtäisi omien vanhempien kohdalla! 

Summa summaarum. Voisimmeko kymmenkertaistaa turvapaikat ja tarjota samalla vanhuksille 4 ateriaa? Voisimmeko antaa asunnottomille asunnon ja kohdella ruokajonoissa olevia oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti? Haluammeko myöntää ohituskaistoja esim. asuntoihin muualta saapuville, vain arvostammeko ensin omaa kansaa?

Sopisiko aluksi vaikka niin, että asunnottomille perustettaisiin "vastaanottokeskuksia" joissa tarjotaan 4 ateriaa, opastetaan hakemaan yhteiskunnan tukia, annetaan vastaanottorahaa, autetaan yhdistämään perheitä,… ja samalla myös vanhuksia?

YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi vietetään vuosittain 17. lokakuuta. 17.10. on järjestöillä ja muilla toimijoilla mahdollisuus muistuttaa tarvittavista toimista tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Kun olen seurannut tätä tapahtumaa jo vuosia, niin merkillepantavaa on ollut se, ettei siellä näy näitä vuodesta toiseen arvoliberaaleja tai hyväntekeväisyyden ja heikompiosaisten oikeuksista politisoivia henkilöitä. Käsitykseni tällaisista henkilöistä on, että jotkin ryhmät ovat heille arvokkaampia. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu