selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Ehdotan Joensuun Kaupungille sloganin muuttamista!

Ehdotan Joensuun Kaupungille sloganin muuttamista!

Ja samalla ehdotan uudelleen, että kaupunki ottaisi tämän aiheen vakavissaan. Esitin jo 2013, että Joensuu hakisi kaupunkina titteliä Saimaan Järvilohen pääkaupungiksi. Sikäli minulle on ihan sama kuinka tuosta väännettäisiin kaupungille uusi slogan, mutta tuskin siitä huonompaa- ja karkoittavampaa saisi tehtyä kuin nykyinen (Joensuu: Kaupunki idässä).

Noh, onhan tuo ehkä parempi silti, kuin monen muun kunnan slogan. Esimerkkinä vaikka Ilomantsi: Helppo tulla ja olla! Tai Joroinen: Swingaava Savon Pariisi. Ehkä huvittavasti ajattelemattomin slogan on kuitenkin Torniolla: Rajattomien mahdollisuuksien kaupunki ??? Toisaalta rehellisyys on hyve, mutta onko sitä pakko ensimmäisenä mainostaa kunnan nettisivuilla, ettei tänne kannata tulla, kuten Salla tunnustaa olevansa "In the middle of nowhere", keskellä ei mitään? 


Jo 15.09.2014 Utrankoskien kunnostamisesta on tehty valtuustoaloite Joensuussa. Uskoisin, että kaupungin päättäjillä riittää järki tällaisen asian sisäistämiseksi. Ehkä asia ei vielä silloin ollut niin mediaseksikästä, että kunnostamista olisi kannatettu tai sitten esitys tuli väärästä suunnasta. Olisiko Järvilohen tulevaisuus jo nyt riittävän paljon ollut esillä, että päättäjät voisivat suhtautua asian vaatimalla vakavuudella? 

Utrankoskien kunnostaminen ei varmasti haittaisi ketään, eikä taloudellisestikkaan rasittaisi veronmaksajia, sillä EU on erittäin voimakkaasti ollut rahoittamassa juuri kyseisen kaltaisia hankkeita. Myös valtiolla on nyt siivu varattuna tällaisiin "erityistä" toimenpidettä varten. Miksi ette hae? Kovin vihreänä kunnostautunut kaupunki kyllä tekee punaisia polkupyöräteitä, mutta viittaa kintaalla suomen uhanalaisimmalle lajille! 

Hattua kuitenkin täytyy nostaa tuosta kaupungin ja Pohjois-Karjalan sähkön hankkeesta Kuurnaan kunnostettavasta koskialueesta ja oikeastaan juuri siksi nostan uudelleen esille Utrankosket ja kaupunginkosket. Nyt voisitte hakea EU:lta ja valtiolta suoraa tukea myös näiden kahden kosken kutualueiksi kunnostamiseksi. Samalla saisitte vesiliikennejärjestelyn parantamiseen kaivattavia euroja! 

Taas pallo on siis Joensuun päättäjien käsissä! Haluaako Joensuu olla Saimaan Järvilohen PÄÄKAUPUNKI?

Kaupungille tämä on imagollinen kysymys ja se voisi käyttää nyt ja tulevaisuudessaan saavutettua statustaan menestyksekkäästi mm. markkinoinnissaan. Erityisesti luontomatkailun- ja luontoystävällisenä kaupunkina markkinoinnissa. Eikä tietenkään pidä unohtaa myöskään yksityistä sektoria. Monet yritykset ovat myös mukana ihan merkittävillä summilla pelastamassa Järvilohen tulevaisuutta. Vastoittain uutisoitiin Joensuun seudun yrittäjien keränneen muutamassa viikossa yli 17 000 euroa äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastuksen kitkemiseen. Myös Pohjois-Karjalan Kirjapaino heräsi tämän asian tiimoilta. Kirjapainokonsernin hallituksen puheenjohtaja Reetta Laakkonen perusteli hankkeeseen osoitettua 50 000 euron siemenrahaa konsernin arvoihin sopivana sekä vaikutuksiltaan koko maakuntaa koskettavana. Reetta Laakkonen on tuossa aivan oikeassa. Järvilohen vaikutusalue koskee nimittän n. 300 000 Saimaan vesistön alueella asuvaa ihmistä suoraan tai välillisesti. 

Lopuksi vielä hieman ajateltavaa: 

Suomessa on susia arviolta 245–300 yksilöä. Räystäspääsky määriteltiin toissa vuonna uhanalaiseksi lajiksi. Suomessa on arviolta 30 000–130 000 räystäspääskyparia. Ilves poistettiin uhanalaisten listalta viime vuonna. Suomessa on tällä hetkellä arviolta 2 500–2 800 ilvestä. Valkoselkätikan pesimämetsien katoaminen on pudottanut pesivien parien määrän 150:een. Valkoselkätikka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Saimaannorppa on ollut uhanlaisten lajien listalla niin kauan kuin luokituksia on tehty 1980-luvulta lähtien. Tällä hetkellä saimaannorppia arvioidaan olevan noin 320- 350 yksilöä. Äärimmäisen uhanalaisia ja viimeisiä Saimaan Järvilohia nousee Kuurnan voimalaitoksen alle vain 60-80 yksilöä jatkaakseen sukua, mutta matka tyssää siihen! Öööö.., muutettaisko sitä slogania "Kaupunki idässä"?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Järvilohi-asiaa ei ole oikeasti ymmärretty ja siksi on hyvä tämä avaus. Ei millään pääkaupunkinimikkellä kuitenkaan ole juurikaan merkitystä. Joensuuhan on ajanut itseään Euroopan metsä pääkaupungiksi ja siinä tuoksinassa järvilohi on tyystin unohdettu.

Salakalastuksen lissäntymisen takia asiaa ei ole mitenkään edes yritetty pitää julkisuudessa, on edetty hyssytellen salavihkaisesti, koska osa "eliittiäkin" käy salakalassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Sikäli minulle on ihan sama kuinka tuosta väännettäisiin kaupungille uusi slogan..."

Joensuu - Sukupuuton partaalla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

:) , mutta en voi suositella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näistä voi ottaa mallia - Taivassalon on kärkikaartia:

https://yle.fi/uutiset/3-6216379

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset