selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Presidentinvaali 2018 ennuste

Tapanani on ollut hyvin varhaisessa vaiheessa jättää ennuste aina tulevista vaaleista. Saattaa kuullostaa itsekehulta, mutta ennusteeni ovat vaaleista toiseen osuneet kohdalleen. Välillä olen ennustanut myös kärkipoliitikkojen urakehitystä ja näissäkin olen ennustanut aina nappiin. Tietenkin ennustukset perustuvat politiikan aktiiviseen seurantaan, ei muuhun. Ennustan aina ilman omaa sen hetkistä poliittista mieltymystä, ehkä siksi ne sattuvat kohdalleen?

Nyt on vuorossa Presidentinvaalit 2018. Aletaan purkamaan vaikka suurimmista pettymyksistä. 

Ehkä suurin pettymys lienee se, ettei Sauli Niinistö tule valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Ensimmäisen kierroksen myötä Sauli Niinistö keräisi kuitenkin edellisiä vaaleja (37%) suuremman potin, eli haarukkaan 40-44% kaikista äänistä. 

Toiseksi suurin pettymys tulee Vihreiden ja Keskustan kannattajille, sillä Perussuomalaisten Laura Huhtasaari nitistää täpärästi Pekka Haaviston hienoisesti 0,5-1,5% erolla ja Matti Vanhanen jää yli 6% tästä kaksikosta. Nämä ennusteet tosin ovat ennusteita vain siinä tapauksessa, että Paavo Väyrynen saa kerättyä riittävästi kannattajakortteja määräajan puitteissa. Mikäli Väyrynen ei ole ehdokkaana, niin Vanhasen potti kasvaa suhteessa, mutta jakaantuu muillekin.

Kolmas pettymys lienee taas vasemmiston erittäin alhainen kannatus. Edes yhdessä SDP:n ja Vasemmistoliiton kannatus ei riitä vihreiden tai perussuomalaisten haastamiseksi. 

Ensimmäisen kierroksen tulokset:

Sauli Niinistö 41,7%
Laura Huhtasaari 14,4%
Pekka Haavisto 14,2%
Paavo Väyrynen 9,6%
Matti Vanhanen 7,7%
Tuula Haatainen 5,7%
Merja Kyllönen 4,9%
Nils Torvalds 1,8%

Näin siis ensimmäinen kierros. Toki on mainittava, että ehdokkaaksi hakemassa on muutama muukin vielä, mutta pidän hyvin epätodennäköisenä heidän saavan kerättyä vaadittavaa 20 000 kannattajakorttia. Tällaisia hakijoita on Petri Hirvimäki, Jyväskyläläinen kansalaisaktiivi, joka on ilmoittanut olevansa perustamansa Unitas kansanliikkeen ehdokas ja Ilja Janitskin MV-lehden päätoimittaja. Lisäksi ja erikseen on tietenkin mainittava tuo epävarmuus myös Paavo Väyrysen kohdalla, mutta kuten Väyrysen aijemmat "irtiotot" ovat kertoneet, niin eiköhän Väyrynen kohta ilmoita kannattajakortteja olevan riittävästi kasassa (arviolta 39 000). Tätä tietoahan on käytännössä pimitetty medialtakin viimeiseen asti, mutta nyt Sauli Niinistön kannattajakorttien ilmoittamisen myötä tarvitsee vain odottaa Väyrysen valitsemaa "oikeaa" ajankohtaa.

Toisen Kierroksen tulokset: 

Nyt siis tulee huomioida nuita muuttuvia tekijöitä, kuten Väyrysen asettuminen ehdokkaaksi. Mikäli Väyrynen on ehdokkaana ensimmäisellä kierroksella, niin Laura Huhtasaaren tulos olisi toisella kierroksella 17,5% kaikista äänistä ja Sauli Niinistö tulisi valituksi jatkokaudelle selvin numeroin. Mikäli Väyrynen ei olisi ehdolla ensimmäisellä kierroksella, niin revanssi otettaisiin Pekka Haaviston ja Sauli Niinistön välillä. Tällöin tulos olisi Sauli Niinistön hyväksi kuitenkin yhtä musretavasti 79% kannatuksella. 

En ala sen enempää analysoimaan kovin monimutkaista tilannetta nyt, koska mm. Väyrysen vuodesta toiseen keräämät äänet on helposti heiluttamassa ensimmäistä kierrosta suuntaan jos toiseenkin. Aivan ymmärtämättömällä tavalla Väyrysen laariin sataa kuitenkin aina paljon ääniä. 

Ja myönnän ristiriidan ennen kenenkään siitä huomauttamista, että miksi Väyrysen pois jäänti sataisi ensimmäisellä kierroksella Haaviston kannatukseen edullisemmin, kuin Huhtasaaren ja veisi Haaviston toiselle kierrokselle, vaikka Väyrysen EU-kriittisyyden tulisi olla Huhtasaaren eduksi. Palaan tuohon tarkennuksella sitten, mikäli Väyrynen ei ole ehdolla. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Noin paha rökäletappio 2. kierroksella saattaa ajattelemaan, että itse kullekin ehdokkaalle Niinistö poislukien paras tulos onkin päästä kolmannelle sijalle?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kyllä toiselle kierrokselle päässeet osaavat hyödyntää saavuttamansa hopean sitten myöhemmin. Esimerkiksi muutaman vuoden kadoksissa ollut Pekka Haavisto nyt. Ellei Haavisto olisi viimeksi saavuttanut sellaista mediahypetystä, niin todennäköisesti Vihreillä olisi joku muu ehdokkaana.

Ihan vain muistin virkistämiseksi, niin muistatko kuka tuli kolmanneksi edellisissä vaaleissa? Älä googleta, vaan vastaa itsellesi rehellisesti! Älä vastaa tässä blogissa mitään, vaan vastaa pelkästään itsellesi. Oliko se Timo Soini tai kenties Paavo Lipponen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Itse asiassa sillä ei ole niin väliä vaikka tulee kolmoseksi. Silti voi jatkossa ihan hyvin hyödyntää saavuttamansa hopean. Tekeehän Väyrynenkin niin.

Olen ollut kolme kertaa presidenttiehdokkaana. Joka kerta oma kannatukseni on ollut aluksi mitättömän pieni ja puolueenikin suosio alamaissa, mutta hyvällä kampanjalla olen kyennyt nousemaan jokaisessa vaalissa kakkoseksi.

Mitäpä siitä, että toisella kierroksella 1994 oli Ahtisaari ja Rehn. Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee. Tai ehkä Paavon maailmassa on olemassa vain voittaja ja toiseksi tulleet. Mene ja tiedä, sen verran luovasti hän käsittelee faktoja muutenkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ensimmäisessä kierroksessa voit olla hyvinkin lähellä, mutta Lukkalan Pekka on yleensä järjestänyt kilpailun tuloksesta niin että sinuna Seppo en ilmoittaisi toista veikkausta jos Väyrynen ei saakaan kortteja kokoon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Noin ne nuoremmat persumiehet on taas sekaisin Laurasta. Ota se eka ykkönen pois niin ollaan paljon lähempänä totuutta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Huhtasaaren 14% tarkoittaisi, että hän saisi rutkasti ääniä myös persujen kannattajakunnan ulkopuolelta sen lisäksi että persut ryhmittyisivät hänen taakseen eikä ääniä lipsahtelisi Niinistölle. Vaikuttaa epäuskottavalta nyt, kun puolueen kannatus mataa. Oma veikkaukseni on Huhtasaarelle 5-7% äänistä ensimmäisellä kierroksella.

Haaviston prosentti voi olla liki tuota. Torvaldsin luulisi yltävän lähelle RKP:n prosentteja. Toista kierrosta ei tule ja esitän nyt arvaukseni, että Väyrynen ei saa kannatusääniään kokoon ynnämuista puhumattakaan.

Tietääkseni kannattajakortteja kerää myös piraattien Petrus Pennanen. En tiedä onko Stadissa aktiivista mutta ainakin täälläpäin oikeassa elämässä ja Somessa Pennasen keräys loistaa poissaolollaan, mahtaako olla kovin tosissaan. Edes Piraattien sivuilta en tietoa löytänyt.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kuka nyt ihan tosissaan haluaisi Laura Huhtasaaren presidentiksi, kun tarjolla on Monta pätevää ehdokasta Niinistön lisäksi.

Laura Huhtasaaren ehdokkuus on pelkkä mediatemppu ja Huhtasaaren tehtävä on herättää mahdollisimman paljon huomiota räväkällä esiintymisellään julkisuudessa.

Tämän raväkän esiintymisen Laura kyllä hallitsee, lähes yhtä hyvin kuin ihanteensa Donald Trump, mutta Lauran valinta olisi Suomelle katastrofi, kuten Trumpin valintakin oli katastrofi.

Toivoa siis sopii ettei mitään Laura Huhtasaari- ilmiötä syntyisi, koska se on pelkästään vahingollinen ilmiö, olipa se ilmiö missä mittakaavassa tahansa.

Todennäköistä kuitenkin on että media tekee Huhtasaaresta jonkinlaisen ilmiön, koska hän on medialle mitä ilmeisemmin vankka tulonlähde.

Koska median vapautta tehdä juttuja ja koota juttujen avulla tuloja ei voida lähteä rajoittamaan, sen surullisena seurauksena tulee olemaan että, kaikkein epäpätevimmästä presidenttiehdokkaasta, Laura Huhtasaaresta, kirjoitetaan eniten mediassa, hänen kuviaan tulee olemaan eniten mediassa ja hänestä tullaan puhumaan enemmän kuin muista ehdokkaista yhteensä.

Tämä on demokratian surullinen ja ikävä puoli.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Persujen strategiana on esittää Huhtasaari varteenotettavana ehdokkaana. Taktiikkaan kuuluu väittää että aina kun Laura sanoo tai tekee jotain älytöntä ja siihen reagoidaan, se "sataa Huhtasaaren laariin".

Ei ole, ei sada. Pelle-ehdokkaat eivät koskaan ole olleet presidentinvaaleissa vahvoilla Suomessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei ole, ei sada. Pelle-ehdokkaat eivät koskaan ole olleet presidentinvaaleissa vahvoilla Suomessa."

Laura ei ole tavallinen pelle. Hänen ehdokkuutensa vahvana puolena ei ole huumori, vaan se on viha. Laura edustaa vihaa joka kohdistuu toisaalta "rättipääkansaan", toisaalta niihin suomalaisiin päättäjiin ja muihin suvakkeihin jotka ovat mahdollistaneet rättipääkansan rantautumisen pyhälle suomen maaperälle. Viha jotenkin pyhittää ja oikeuttaa Lauran käyttämän retoriikan ja se on myös hänen nykyään edustamansa kaappauksen jälkeisen persupuolueen ydin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Yhdyn Arto analyysiisi Huhtasaaresta. "Pellellä" en tarkoittanut kansannaurattajaa, vaan vailla mitään osaamista olevaa ehdokasta jonka tarkoitus on vain erottautua olemalla "erilainen" ja täten kerätä protestiääniä. Yleensä nämä politiikan mattinykäset karsiutuvat jo ehdokasasetteluvaiheessa, tällä kertaa yksi sellainen lipsahti läpi seulan kun Halla-aho ei halunnut mennä häviämään.

Minkäänlaisia mahdollisuuksia ei tällä ole kerätä kannatusta nimenomaan presidentiksi, vaikka se Porin torilla voi joihinkin kunta- ja ek-vaaleissa purrakin. Presidentti-instituutiota pidetään kuitenkin arvossaan ja tehtävään edellytetään "vaitomiesmäisyyttä" eritoten siinä suunnassa, jossa Huhtasaarta kuvitellaan äänestettävän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Jotta tuo vihalla ratsastaminen onnistuu, on hänen ensin pestävä pois Perussuomalaisille hallituspuolueena kuuluva vastuu. Varsinkin syksyn 2015 ja 2016 turvapaikkahakemusten käsittelyn osalta tuo voi olla kovin vaikeaa, menettämättä ajattelevan äänestäjän silmissä uskottavuutensa. Ai niin, tuossahan sen itse jo sanoinkin, sivulauseessa tekemässäni varauksessa. Saatat siis olla oikeassakin.

Huhtasaaren kannalta olisi kaikkein pahinta, että media ja muut ehdokkaat pitäisivät vaalikamppailun teemat tiukasti kytköksissä presidentin valtaoikeuksiin. Silloin ei montaa prosenttia tulisi ääniä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Lienee jo korkea aika kysyä myös hallituksessa olleilta perussuomalaisilta, millä perusteella hallituksessa tehtiin päätös Dublin-sopimuksen 17 artiklan mukaisen harkintavallan käytöstä pakolaisten osalta vuonna 2015, ja miksi tuo päätös salattiin. Perussuomalaiset kun niin kovasti kehuvat kireää turvapaikkalinjaansa, jonka heidän mukaansa koko hallitus omaksui.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

Kun kerran kysyttiin, niin minäpä vastaan.

Luulenpa ettei populisti Soini ole koskaan ollut maahanmuuttokriitikko, muuten kuin ehkä vähän retoriikassaan joskus, vaikka hänelle toki kelpasivat maahanmuuttokriitikoiden äänet.

Sama koskee Sampo Terhooa ja monia muita entisiä perussuomalaisia, jotka ovat mykyään sinisiä.

Luulen että siellä nykyisessä persujen ryhmässä on edelleen paljon leipäpappeja, siis kansanaedustajia jotka kuuluvat HA:n puolueeseen vain siksi että katsovat että siinä osassa entisiä perussuomalaisia on leipä paremmin taattu pitkälle tulevaisuuteen, koska koko puolueen kannatus on pitkälle perustunut juuri kansalaisten syvään muukalaisvihaan ja epäluuloiseen suhtautumiseen.

Se miten vakuuttavasti persut pystyy esittämään maahanmuuttokriittistä on siis elinehto puolueen säilymiselle puoluekartalla ja se on myös elinehto sille että perussuomalaisille kansanedustajille palkka juoksee myös jatkossa.

Sininen ryhmä tajusi tämän, sen näki selvästi, he eivät odottaneet puolueelleen menestystä, he kuitenkin tekivät kunniallisen valinnan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #18

Et sinä kyllä vastannut varsinaisesti kommenttiini sisältyneeseen kysymykseen, mutta en minä siihen sinulta vastausta odottanutkaan. Näyttää siltä, että perussuomalaisissa ei ole sellaisia, jotka asian tajuaisivat, puhumattakaan siitä, että kykenisivät vastaamaan siihen.

Kaima Stenbäckin, ensinnäkin hänen loistavan huomionsa ansiosta, olemme pitäneet tätä teemaa yllä asian vakavuuden vuoksi. Kyseessä on hallituksen kansalaisilta salaama päätös.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #16

Jos on kyse henkilöistä,joiden ensi jalkautuminen EU-alueelle on tapahtunut Kreikassa niin miksi hallituksen olisi pitänyt uusia 2015 aiemman hallituksen päätös noudattaa ECHR linjausta vuodelta 2011.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

Dublin III taisi tulla voimaan 2013.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #32

Minä olen tainnut syntyä v, 1948.Ihmisoikeustuomioistuin ei taida olla EU-elin

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #33

Jos sinulla on jotain itse asiaan sanomista, annahan tulla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #34

Kreikkaan ei palautettu mistään vv 2011-6 johtuen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksistä kahdessa yksittäistapauksissa.
Ja mitä Dubliniin tulee niin kokeile DUBLIN III returns to Greece eli se siitä ja sen salailusta

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #36

Ei tuo selvittänyt asiaa mitenkään muutoin kuin siltä osin, joka kaiketi oli hallituksenkin tiedossa, että Kreikkaan ei voinut palauttaa.

Ensimmäinen saapumismaa ei ole ainoa peruste oleskelulupahakemuksen käsittelyvelvollisuudelle.

Täytyy myöntää, etten todellakaan ymmärrä, mitä ihmettä yrität sanoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #39

EIT on antanut vuonna 2011 päätöksen jottei Kreikkaan voitu enää palauttaa koska maa ei täytä ihmisoikeusvaatimuksia.

"Suomi ei enää käännytä turvapaikanhakijoita Kreikkaan, koska maan olot eivät Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan täytä ihmisoikeusvaatimuksia. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ratkaisu koskee Suomessa tällä hetkellä noin 30:tä turvapaikanhakijaa. EIT:n päätös vaikuttaa koko EU-tasolla."
https://yle.fi/uutiset/3-5310735

Tuosta EIT:n päätöksestä johtuen tuolloinen ministeri Astrid Thors pohti hallituksessa Kreikaan palautuksista.
"Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan Suomen pitää pohtia täysi-ikäisten turvapaikanhakijoiden palautuksia Kreikkaan. Pohdinnan taustalla on EIT:n päätös, jonka mukaan Belgia rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta palauttaessaan Dublin-menettelyn perusteella turvapaikanhakijan Kreikkaan." https://yle.fi/uutiset/3-5310327

EIT perusteli päätöstään Kreikan ihmisoikeustilanteella, joka vaikuttaa jokseenkin oudolta kun kyse sentään on EU-jäsenmaasta. Miten ihmeessä komissio ei puuttunut Dublin sopimuksen noudattamiseen ja siten järjestänyt Kreikan tilanteen hyväksyttäväksi ottaa vastaan maahan saapuneet turvapaikan hakijat sekä ryhtynyt heidän rekisteröimiseensä ja hakemusten käsittelyyn? EU on laiminlyönyt koko ajan yhteisten sopimusten noudattamiset. Myös schengenin suhteen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #41

Ei tässä ole rikottu Dublin kakkostakaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

vast. #9 - Janne tuo on hyvä mutta oikeastaan laajennuksena siihen voi todeta että puoluesuomen ulkopuoliset ehdokkaat eivät nekään ole koskaan olleet vahvoilla - juuri ne joiden ajattelu olisi potentiaalisesti vapaata, rohkeaa ja myös innovatiivista eikä "sisäisesti suomettunutta" kuten puoluesuomen toimijoilla.

Asianosaisena purin eilen tuntojani blogissani asiasta -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2434...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos speukuloinnista, aina mielenkiintoista.

Itse nyt kuitenkin veikkaan, ettei Väyrynen saa kortteja kokoon. Häntä ei pitäisi ainakaan käsitellä näissä ennustuksissa ennen kuin on virallisesti presidenttipelissä mukana.

Tällä hetkellä tiedetään, että Väyrysellä on nelinumeroinen luku koossa. Se on aika vähän. Ja Kepulla on jo ehdokas, Vanhanen. Väyrysellä oli kova homma kerätä Kansalaispuolueen korttejakin.

Käsityksesi Huhtasaaren menestyksestä ovat reippaasti yläkanttiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ironista tässä ehdokasasettelussa on ainakin se että Väyrynen olisi pätevä mies presidentiksi, oikeastaan ylivoimaisen pätevä, toisin kuin Huhtasaari, joka on ylivoimaisen epäpätevä.

Olisi hyvä asia jos Väyrynen saisi kannattajakorttinsa kasaan ja pääsisi presidenttiehdokkaana esittämään omia populistisia näkemyksiään. Se veisi ääniä ennenkaikkea Huhtasaarelta. Jokainen Huhtasaaren saama ääni presidentinvaaleissa on kansallinen häpeä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaikea nähdä että Väyrynen olisi Niinistöön nähden mitenkään ylivoimaisen pätevä, tai edes pätevämpi. Niinistö on kai yleisen konsensuksen mukaan suoriutunut varsin hyvin. Paavo I taas ei meidän muiden todellisuudessa ole vielä valtionpäämies ollutkaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

Kokemuksensa perusteella Väyrynen oli ennen Niinistön presidenttikautta häntä huomattavasti pätevämpi ehdokas. Toki nyt Niinistö on tietenkin kuronut eron kiinni.

Vaikeus on Väyrysen kohdalla siinä etteivät hänen näkemyksensä oikein vastaa hänen puolueensa näkemyksiä, eikä puolueen äänestäjäkunnan näkemyksiä. Väyrynen on Kekkosen oppipoikana sisäistänyt hänen oppinsa vähän liiankin hyvin ja soveltaa niitä johdonmukaisesti joka tilanteeseen, huolimatta siitä ettei Neuvostoliittoa enää ole.

On olemassa pieni mahdollisuus että Väyrynen on jopa oikeassa ja voi olla että hän siitä lähtökohdasta käsin että voi olla oikeassa, haluaa pitää omaa näkemystään yllä ulkopoliittisessa keskustelussa.

Väyrynen on ottanut mukaan agendaansa myös populistisempia elementtejä, mutta pidän sitä vain teatteriesityksenä. Luulen että Väyrynen pitää populismia yhtä vaarallisena ilmiönä kuin kaikki vastuulliset piirit sitä yleisesti pitävät vaarallisena ja haluaa hieman hajoittaa populistista liiketta ja samalla kerätä sillä tavalla itselleen hiukan myös populistista kannatusta.

En kannata Väyrysen ajamaa politiikkaa, mutta käsittääkseni hän on pätevä ulkopolitikko, sekä pohjimmiltaan yhtä vastuullinen kuin kuka tahansa muu politikko, huolimatta siitä että hän pitää yllä tätä vaihtoehtoista vanhoillista kekkoslaista poliittista agendaansa.

"Väyrysen agenda" on myös tavallaan eräänlainen politiikan pelastusvene, jos kaikki menee ihan mönkään ja myrsky olisi taas tulossa ja uhkaisi kaataa tämän meidän nykyisen linjan, jota muuten kyllä kovasti kannatan. Eihän sitä koskaan voi tietää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #17

Edellisissä presidentinvaaleissa Väyrynen käytti kampanjassa huumoria ja menestyi hyvin. Nyt hän on siirtynyt maahanmuuttokrittiikkiin ja yrittää kalastella ääniä sen avulla. Ei kovin uskottavaa, mutta matalamielistä. Väyryseen ei poliitikkona vakavasti suhtaudu muutkuin hänen perinteiset äänestäjänsä ja se joukko vähenee luonnollista tietään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Nyt hän on siirtynyt maahanmuuttokrittiikkiin ja yrittää kalastella ääniä sen avulla. Ei kovin uskottavaa, mutta matalamielistä. "

Nojoo, sitä se tietenkin on .... matalamielistä, mutta sillä saa muutaman äänen ja ne muutamat äänet on pois Huhtasaarelta.

Siinä mielessä ei se sitten enää niin matalamielistä olekaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Väyrynen ja Väyrysen ulkopoliittinen linja on viime vuosituhannelta. Väyrynen on menneisyyden mies.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #17

Arton kanssa olen Väyrysestä pitkälti samaan mieltä. Hän on ulkopoliittisesti pätevä presidentiksi. Väyrynen ei ole ainakaan Nato-kiimainen. Tuosta ominaisuudesta voikin olla haittaa Suomelle, jos se vaivaa presidenttiä.

Natohan on sotilasliitto, joka on Venäjää vahvempi. Mutta tarviseeko meidän voittaa Venäjää? Nytkin on toista sijaamme talvisodassa juhlittu jo yli 75 vuotta. Putinkin tietää sen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#14
"Huhtasaaren saama ääni presidentinvaaleissa on kansallinen häpeä."

Ohhooo! Kylläpä tällä miehellä ovat leukaluut löysällä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Väyrynen veisi ääniä myös Vanhaselta, joten keskustassa todennäköisesti toivotaan hartaasti että Väyrynen ei saisi kannattajakorttejaan kokoon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

Vanhanen on presidenttiehdokas vain siksi ettei keskustalle kiusallinen, poliittiseti erilaista linjaa vetävä Väyrynen olisi.

Vanhanen olisi kyllä pätevä presidentiksi, mutta ei erotu seinäpaperista, enää eivät edes vanhat naisjutut ja lautakasat kiinnosta kansaa.

Vanhasella ei ole kertakaikkiaan mitään mahdollisuuksia, mutta hän on tehtävänsä tehnyt asettumalla ehdolle ja blokattuaan Väyrysen siitä hommasta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Epäilisiköhän vedonlyöntitoimisto Unibet Väyrysen onnistumista kannattajakorttien keräämisessä:

Unibetin kertoimet ovat: Sauli Niinistö 1,08, Pekka Haavisto 12, Laura Huhtasaari 13, Matti Vanhanen 15, Tuula Haatainen 40, Merja Kyllönen 40 ja Paavo Väyrynen 101.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #26

"Sauli Niinistö 1,08"
Tuota voisi pitää aika varmatuottoisena lyhyen aikavälin sijoituksena.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #30

1,08 on niin alhainen kerroin, ettei kannata sijoittaa senttiäkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #43

Entäpä, jo sijoittaisit miljoonan?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #44

Riittäisi sydänkohtaus tai jokin muu onnettomuus ja sinne meni miljoona! Kannattiko ottaa tuolla kertoimella riski?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #46

Olet aivan oikeassa. Tuli hätiköiden suositeltuakin tuota Jannen heittoa, kun en ajatellut loppuun. Tässä 'sijoitusmuodossa' kun on aina vastapainona riski koko pääoman menetyksestä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Spekuloin taas, enkä usko kauheasti erehtyvän. Huhtasaaren menestyminen on ihan varmaa, mutta kuinka menestyksekkäästi, niin siitä meillä on varmasti poikkeavat käsitykset. Minun arvioni perustuu puolueettomaan arvioon, kun sinulla saattaa vaikuttaa hieman omat ajatukset. Luulen myös, että Unibetillä on myös melko puolueettomat kertointen laskijat. Saas nähdä :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Unibet kuitenkin sijoittaa Haaviston ja Huhtasaaren eri järjestykseen ja suhteellisen selkeästikin, kokoluvun erolla kertoimessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #48

Jospa tuon kertoimen ero johtuu Haaviston kokemuksesta olla pressaehdokkaana, kun Huhtasaarelta tuo puuttuu. :D

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #49

Sillä ei ole mitään merkitystä mistä se johtuu. Kertoimenlaskijat vain antavat tapahtumalle todennäköisyyden, joka Haaviston tapauksessa on alle 8,3% ja Huhtasaaren tapauksessa alle 7,7%.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #50

Ihan totta, mutta marginaali on hyvin pieni ja selkeä. Kertoimienlaskijoilla on melko hyvät järjestelmät minimoida vedonlyöntiyhtiön tappiot ja uskoisin, että huomioituna on myös mahdolliset muuttuvat tekijät. En tietenkään toivo, mutta esim. uusi terroriteko voi vaikuttaa hyvin paljon kannatuslukemien muutokseen ja samalla vedonlyöntikertoimiin. Monivetona presidentinvaalit olisikin melko mielenkiintoinen kohde tältä kantilta ajateltuna.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Jos Huhtasaari aiheuttaa pelkoa niin silloinhan hänet kannattaa äänestää pressaksi.

Presidentti joutuu eroamaan omasta puolueesta eikä saa muutenkaan osallistua minkään poliittisen liikkeen toimintaan.

Huhtasaari olisi kova menetys perussuomalaisille.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Muumiot taas kaivettu koloistaan presidentinkisaan.mm.vanhanen,väyrynen ynm.Kyllä on ihmisten muisti lyhyt.Sama koskee kanervaa joka nyt kaivettiin puhemiehen pallille.Ei ole eu aikakauden nuoret kuulleetkaan mokomasta(ja siihen nojaavatkin) ja ne jotka muistavat eivät haluaisi nähdä noista enää ketään uudelleen missään korkeassa virassa tai pallilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nils Torvalds voi saada ensimmäisellä kierroksella merkittävästi enemmän kuin 1,8%, koska RKP:n kannatus on neljän prosentin luokkaa ja häntä kannatetaan muutoinkin. Häntä äänestävät lähtevät kuitenkin siitä, että "ei se minun ääni Saulia kaada".

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nissehän voisi imuroida pakkoruotsinvastustajien äänet. Olen täällä lukenut että niitä kuitenkin on 70 prosenttia kansasta, vähintään. Sitten ei tarvittaisi toista kierrosta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja taas mentäisiin presidentin toimivallan ulkopuolelle..

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eva B. sai 2,7%, eli alle RKP:n kannatuksen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Elisabeth Rehn sai 1. kierroksella 22 %, toisella 46,1 %.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #55

Juha perusteli RKP:n vakiokannatuksella Nils T.:n tulevaa ääniosuutta. Sinä et. Minähän vain osoitin, ettei RKP välttämättä ole täysin oman presidenttiehdokkaansa takana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

Kuten myös, ehdokkaastahan se riippuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #57

Nisse ei välttämättä herätä ihan yhtä paljon antipatiaa kuin Eva, mutta monen on varmasti vaikea unohtaa hänen julistaneen julkisesti kommunistisen vallankumouksen alkaneen Suomi-konepistoolia heilutellen. Joitakin asioita ei vain silotella nuoruusvuosien päähänpistoina. Tuskin RKP:n kannattajatkaan Nisseä kommunistina enää pitävät, mutta harkintakyvyttömänä kuitenkin. Toisaalta moni metsänomistaja saattaa kunnioittaa hänen kovaa työtään viime aikoina EU-parlamentissa. Veikkaan siis 3-3,5%.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #58

Onhan RKP:n äänestäjissä vasemmalle kallistuvia, kai vielä Munsalassakin, mutta arvelisin kuitenkin että se on suurelle osalle liikaa, metsänomistajillekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset