selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Sote on vallan ja rahan uusjako!

Uudistus on tuonut mukanaan muun muassa jo nyt ilmiön, jonka myötä osa potilaista pääsee palveluun etu-ovesta, kun se syrjäytetty osa jonottaa taka-ovella. Näin on, etenkin työterveyden hoidon uudelleen järjestelyn myötä käynyt. Ajan myötä tämä ero tulee vain kasvamaan kaikessa muussakin terveydenhuollossa.

Tyhmä kansa on äänestänyt vielä itseään tyhmemmät päättäjät. Tästä voi syyttää vain itseään. Näköjään minäkin erehdyin näin tekemään. Halusin etsiä äänestämäieni henkilöiden tekemiä ratkaisuja eduskunnassa käydyistä äänestyksistä ja totesin olevani suorastaan idiootti! Vuosien mittaan olen toistuvasti äänestänyt vääriä henkilöitä. Tai sitten valitut ovat kääntäneet takkinsa vaalipuheiden jälkeen. On myös olemassa sellainen vaihtoehto, etteivät nämä kansanedustajat ole viitsineet perehtyä käsiteltävään asiaan, vaan painaneet nappia lobbareiden mukana ollakseen olevinaan asioista perillä. Valitettavasti!

Kävipä niin, että valtio myi työterveyshuoltonsa kansainväliselle pörssiyhtiölle. Ajattelin jo tuolloin, että miten voittoa tavoittelevan pörssiyhtiön kautta kannattavuus paranee ja palvelun taso säilyy ilman sijoittajien vaatimaa voittoa? Yksi tapa on tietysti eriarvoistamalla. Toinen tapa on tietysti karsia kuluja tai siirtää ne muiden maksettavaksi, siirtää veroeurot veroparatiisien kautta omistajille jne... Noh, valtio on iso kokonaisuus jossa helposti tulee näitä "pieniä" virheitä kuten ostamalla 4 miljardilla ilmaa saksasta, GrowHow:n "lahjoittaminen", Fortumin sähköverkon myynti ulkomaiselle Carunalle, Ylen lähetysverkon myynti Digitalle ja Suomen luovuttaminen EU:lle. Näitä miljardiluokan siirtoja voisi jatkaa, mutta otetaan mielummin lisää velkaa, niin ei tarvitse miettiä mistä kaikesta sitä veroa yhä enemmän halutaan periä.
 
Perse edellä puuhun mennään nyt myös täällä Pohjois-Karjalassa. En ihmettele lopputulemaa yhtään tällä kokemuksella jonka sain istuessani PKSSK:n valtuustossa ja Siun soten ohjausryhmässä 1/2 kautta. Se riitti hyvin kuitenkin avaamaan silmät. Luovuin paikoista puoluepoliittisista selkäänpuukottamisista johtuvista syistä. Harmittaa, ettei siellä ketään kuunneltu, vaan "ruoka" tuotiin lautasella jo valmiiksi pureskeltuna. Sen kun nielet- vaikka väkisin! Sattuipa siellä joku kysymään, että miten Siun soten valmistelussa on huomioitu työterveyshuolto? Vastaus oli ohjaavalta taholta "hyvä kysymys"! Sen jälkeen siitä ei koskaan mitään mainittu. 

Tosi asiassa näitä hankkeita koordinoi sellaiset tahot, joilla on oma jalka syvällä mm. tuossa yksityistämisen suossa. Karrikoidusti voisi sanoa, että koordinoimassa on ollut toisten tahojen "asiantuntijoita". Asiantuntijoiksi voi nimetä vaikkapa lääkärit, mutta ei pidä yleistää! Näitä lääkäreitäkin on kahta eri sorttia. On niitä lääkäreitä jotka tekevät kliinistä työtä potilaiden kanssa ja niitä, jotka eivät. (Tässä kohti poltilas voi päätellä kummatko lääkärit määräävät Sote-uudistuksessa tai Siun sotessa suuntaviivoista)? Aivan oikein, ne lääkärit jotka eivät "kerkeä" olla auttamassa potilaita osastolla.

Nämä ei-kliinistä työtä tekevät lääkärit etc. lobbarit ovat sitoutuneet vallankäyttäjiin, lääkefirmoihin, sekä yksityisiin terveydenhuoltopalveluja tuottaviin yrityksiin. Uudistusta ajetaan mm. pelottelemalla, ettei julkisen terveydenhuollon ylläpitämiseen riitä verotulot. Saanko kysyä miten ne sitten riittävät, kun yksityiset palvelun tarjoajat vievät rahat veroparatiiseihin? Saan toki kysyä, mutta en vastausta.

Nyt täällä paljon hehkutetussa edelläkävijänä Siun sotessa ollaan jo puilla paljailla. "Jotta koko Siun sote pysyisi talousarviossaan, vaaditaan keskussairaalaltakin lisäsäästöjä. Henkilökuntaa on patistettu lomille ja loppuvuoden toimintaa aiotaan supistaa, vaikka erikoissairaanhoito on pysynyt tiukassa budjetissaan. Ennakkotietojen mukaan ensi vuodelle on tulossa entistäkin niukempi talousarvio". https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/158108-yli...

Kovin selväsanaisen kirjoituksen allekirjoittajina on yllätys-yllätys kliinistä työtä poltilaiden kanssa tekevät 20 Pohjois-Karjalan keskussairaalan ylilääkäriä!

Yksityistämiseen tähtäävä ilmiö ei tietenkään ole uusi, vaan se alkoi jo paljon ennen nykyistä Sote-uudistusta. Ihan esimerkkinä vaikkapa tämä Terveystalo joka listautui Helsingin pörssiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, mutta hakeutui pörssistä pois jo kahden vuoden päästä. Tuolloin Star Healthcare osti 97,7 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä. Nyt Terveystalo on kuitenkin aivan eri yhtiö. Terveystalo on tehnyt vuoden 2007 jälkeen yli 150 yrityskauppaa ja sitä on useasti syytetty myös verojen maksamisen välttelemisestä ja aggressiivisesta verosuunnittelusta. Omistajapohjaa kannatta myös käydä kurkkaamassa. 

Huvittavinta kuitenkin lienee se, että jopa kilpailuvirasto on huolissaan alan keskittymisestä. Onko oikeasti vai onko sekin osa tätä samaa yksityistämisen ajavien lobbareiden äänitorvista? Toistaiseksi ei ole näkynyt yhtään kiellettävää kauppaa. Päätelköön siitä kukin mitä haluaa.

Valinnanvapaus sisältää myös EU:n potilasdirektiivin. Onko tosiaankin niin, että raskaana oleva puolisoni voisi valita synnytyssairaalaksi Groupe Hospitalier Diaconesses Croix St Simonin Ranskassa? Onko tällainen EU:n potilasdirektiivin mukainen EU:n määräämä oikeus saada hoitoa toisessa jäsenmaassa samoin perustein kuin hän saisi vastaavaa hoitoa kotimaassaan jotenkin terveydenhuollon kustannuksia säästävä? En tiedä keille tällainen mahdollisuus on kohdistettu, mutta ei sitä ole yksikään valinnanvapautta ajava taho mainostanut sivuillaan. Ei ainakaan tavalliselle veronmaksajalle!

Nyt tämä kaikki on joka tapauksessa siinä pisteessä, että veronmaksajien terveys viedään pörssiin voittojen toivossa ja joka aamu. Kun pörssit avautuvat kauluspaitojen keinottelulle klo.10.00 siellä kysytään puku päällä ja kravatti suorassa kohtelijaasti "Huomenta, kuinka sairas tämä kansa on tänään"! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jaakko Paasonen

Selkeä ja hyvä kirjoitus,joka ei jätä kylmäksi ketään,tätä sote/ maakunta soppan hämmenyämistä seurannutta,varsinkaan heitä,jotka sen tulevat lopulta syömään.
Kokoomus on tietysti sopinut kepulien kanssa näistä kuvioista,jossa mukana häärää myös nämä Sintit,Soini,Elo & knit.
Ravi ja takuu miehinä.
Se,mitä he saavat itselleen,jää nähtäväksi.
Eduskuntaan nämä äänestäjänsä pettäneet eivä enää tule valituksi,joten jokin hillotolppa heille lienee järjestetty.
Vai onko?
Pääministeri voi vastata...jos /kun twitteristä joutaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset