selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Syrjiikö äitiyspakkauksen nimi isiä?

Tietysti! Ja siksipä Kela kutsuu kaikki keskustelemaan 80-vuotiaan äitiyspakkauksen nimestä. Onhan se itsestään selvää, että kaikki muut ongelmat Kelan toimivuuden osalta on jo ratkaistu. https://aitiyspakkaus.kela.fi/ehdota-nimea

 

Noh, kun tässä laitoksessa ei enää ole turhaa byrokratiaa, jonottamista,... ja päätökset saa hetkessä hoidettua verkossa tai virka-aikana 182 toimiston toimipisteessä, niin jotain uutta askartelua pitää keksiä ylipaisuneelle virka(mies)kunnalle. Ja tietysti korjata taas yksi tasa-arvoa loukkaava epäoikeudenmukaisuus.

 

Ongelma on jopa niin suuri, että eduskunnassa on pohdittu äitiyspakkauksen nimen muuttamista, jotta nimi huomioisi entistä paremmin kaikki vanhemmat ja perheet. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoo, että hän näkisi mielellään pakkauksella uuden nimen. Äitiyspakkauksen nimi on kirjattu äitiysavustuslakiin, joten nimen muuttaminen on eduskunnan käsissä. 

 

Meillä on edessä yksi suurimmista haasteista ratkaista tämän 80 vuotta äitiyspakkauksen nimeä kantanut laatikon arvoitus! Siis oikeasti! Nimi on kelvannut hyvin jo 80 vuotta, mutta nyt se saattaa syrjiä miehiä. Tai ihan mitä tahansa. Onneksi- ja ennalta viisaasti Kela järjesti kilpailun äitiyspakkauksen kuosista ja voittajaksi selviytyi eläinhahmot. Karhu, norppa, norsu, kirahvi ja kaiken maailman muut eläinhahmot seikkailevat sulassa sovussa äitiyspakkauksen uudessa kuosissa. Näin vältyttiin ainakin syrjimästä eläimiä. 

 

Tietysti minäkin aloin pohtimaan pakkaukselle syrjimätöntä nimeä. Tämä osoittautui erittäin haastavaksi, mutta luulen ratkaiseeni ongelman. En paljasta sitä vielä.

 

Aloin kuitenkin pohtimaan asiaa siltä kantilta, että ketä tässä nyt syrjitään ja kummastukseni totesin, ettei ainakaan äitejä, eikä isejä. Käsittääkseni molempia on pakko olla yhtä monta, että yleensäkkään lapsia voi syntyä. Kyseessä ei siis ole vähemmistöt. Tämän ratkaistuani huomasin kuitenkin, että kyseessähän on viime aikoina esillä ollut trendi siitä, ettei eri sukupuolia saisi eritellä toisistaan- sillä tasa-arvo. No tietysti! Ja vieläpä se, että jotkut ovat keksineet jopa kolmannen ja neljännen ja ,... sukupuolen. Nämä oikeasti ovat vähemmistöjä, eikä heitä tule syrjiä. Kyllä on haastavaa.

 

Pitkällisen pohdinnan jälkeen luulin ratkaisseeni kaikille sopivan nimen pakkaukselle, eli vanhempainpakkaus. Siinä se on! Ei luulis ketään syrjivän, mutta eipä aikaakaan, niin tuohan syrjii nuorempia. Ikäsyrjintää! Ei käy! Se on ihan laissa mainittu. Hmmm... Ei saa luovuttaa...

 

Ja sitten yks-kaks! Kaikki oli selvää pässiä. Kyseessähän on lapsi.  Pakkaus ei sisällä naistenleluja( kaalimato,...), ei naisten vaatteita, ei miestenleluja(jakoavain,...), ei vanhusten vaippoja etc. vaan lastenvaatteita, lastenvaippoja, sekä pehmolelun.  Vaikka isä on siittänyt äidin, niin se lapsihan ei lillu siellä masussa yhdeksää kuukautta äitivedessä ,isävedessä, transuvedessä, eläinvedessä,... vaan käsittääkseni lapsivedessä! Niinpä pakkauksen nimikin tulisi olla lapseuspakkaus! Tietysti! Tuo nimi ei syrji lain mukaan ketään, mutta saattaa harmittaa pientä vähemmistöä aikuisia jotka päättävät myös lasten oikeuksista isään ja äitiin.

 

https://aitiyspakkaus.kela.fi/

 

http://www.kela.fi/jonotustilanne

 

http://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5x...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Joo, tuohan on myös todella hyvä esitys! Veikkaan, ettei syntyneiden äärimmäinen vastakohtakaan nouse haudoistaan kieltämään esitystä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tunnistettavaa kuvaa pyytäisin (säännöt).

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mites olisi Beibiboksi?

Kyse on siis brändin kehittämisestä ajan hengen mukana, jotta tuote tukisi lapsiperheitä paitsi konkreettisesti, myös edistämällä positiivista henkeä uusissa perheissä. Brändin henkeä rakentavat keskeisesti laatikon sisältö, sisällön visuaalinen ulkoasu ja myös se nimi. Jos kaikki muukin kehittyy, tulee uusia söpöjä kuviointeja, myös brändin nimi voi kehittyä.

Tuo laatikkohan on myös aika tärkeä osa Suomen kansallista brändiä, tuoden esiin suomalaisen sosiaaliturvan tunnetuimman valonpilkun.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Miksi ei? Vaikka ehdotuksesi on vieraskielinen, niin hyvinhän tuo kuvaa nimen omaan lapsia ja laatikkoa, joka sisältää juuri lapsille tarkoitettuja tuotteita.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Joskus aikoinaan kun olin yh-isä niin minun piti poliisille kertoa mm., että kellarikomerosta oli varastettu äitiyspakkaus jossa oli perustarvikkeiden lisäksi vaatteita. "Jaa - äitiyspakkaus..." Mutta niin se vain oli.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

(Finnish) Baby Box on jo käytössä ja sillä nimellä niitä myydään ulkomaillakin, sekä täällä vientiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vauvapakkaus, mikäli nyt on aivan pakko kulttimaineeseen noussutta vanhaa nimeä tahria.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ei oikeastaan voi olla vauvapakkaus, koska sekä laissa että virkakielessä kutsutaan kaiken ikäisiä lapsia lapsiksi. Pakkauksen laatikko ja tuotteet voivat olla käytössä myös vauvaiän (1 vuosi) jälkeenkin. Pieni puhetta jo ymmärtävä taapero voisi katsoa vauvaksi kutsumisen haukkumiseksi, mistä syntyisi vihaa laatikkoa kohtaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mitäs jos annettaisiin olla entisellään. Koko juttu tuntuu turhanaikaiselta puuhastelulta.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Kyllä Kela on nyt tarttunut vakavaan aiheeseen!
Tulee vain kiire, eikös se ensimmäinen miesäiti jo odota?

Seuraavaksi on keksittävä uusi sana korvaamaan syrjivän ilmauksen: äitiys

En tiedä, itkiskö vai nauraisi mutta näillä mennään....;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset