selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Sampo Terho- populismin uusi kuningas?

Populismi tarkoittaa kansansuosioon usein kansankiihotuksellisin keinoin tähtäävää poliittista toimintaa. Sampo Terho pyrkii nyt täyttämään Timo Soinilta tyhjäksi jääneet saappaat. Ilmeisesti?

 

Ehkä Terhon kokemattomuus politiikassa kuitenkin paistaa vielä läpi liian selvästi, sillä Terhon ulostamat populistiset annit ovat vain varjo Timo Soinin "letkautuksista" ja populistisesta sisällöstä. On tietysti turha vaatia, että tällaista "jalanjäljissä" yrittävät olisivat seppiä heti syntyessään, eikä kaikista koskaan edes tule seppiä.

 

Miksi näin väitän?

 

Kiinnitin huomiota Sampo Terhon viimeisimpään blogiin täällä usarissa: http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246570-suomen-linja-eun-maaha...

 

Terho on valinnut blogiinsa aiheet, jotka kosiskelevat perussuomalaisten kannattajakuntaa. Tosi asiassa Terho ja Perussuomalaisista loikanneet siniset ovat juurikin blogin sisällön mukaan päätyneet loikkaamaan pois perussuomalaisista, koska nämä samat arvot olivat ristiriidassa sinisten arvojen kanssa heti Jussi Halla-ahon tultua valituksi. Spekuloidaanpa jopa siitä, että nämä arvot olisivat olleet ristiriidassa jo ennen Halla-ahon valintaakin ja siksi loikkarit perustivat oman ryhmän. Tähän en ota kantaa tässä.

 

Enivei. Muutama mielipide tuota Sampo Terhon blogia koskien:

 

1. Terho väittää blogissaan, "ettei ennen nykyistä hallitusta Suomella käytännössä ollut maahanmuuttopolitiikkaa. Ajatukset vakaudesta ja maahanmuuton toimivasta tulevaisuudesta perustuivat toiveajatteluun ja korulauseisiin." Väärin! Jo Jyrki Kataisen aikaan 2008 Suomen maahanmuuttopolitiikalla oli selvät suuntaviivat. Kataisen mukaan Suomeen tarvittiin jopa 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa korvaamaan työvoimavajetta! https://

 

Tämä on aivan eri asia, kuin Terhon mainitsemat esimerkit. Kaksi eri asiaa sotkevaa populismia! Terho liittää populistisesti vuoden 2015 turvapaikkakriisin ja yleisesen maahanmuuttopolitiikan nippuun, jonka Suomi kohtasi täysin valmistautumattomana 2015 ja tosi asiassa aivan joka vuosi. 

 

2. Terho väittää, että "Nyt Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on määrätietoisesti korjattu (tai paremminkin rakennettu) kahden vuoden ajan." Ei pidä edelleenkään paikkaansa! Populismiin kuuluu tietenkin ohjailla kansansuosion saavuttamiseksi vaikkapa jo ennalta tyhjiksi puheiksi luvatuilla puheilla, kuten Terho yrittää: "tällä viikolla jälleen merkittävä edistysaskel, kun hallituksessa saimme neuvoteltua vastuullisen kannan siihen, miten muuttoliikettä tulisi hallinnoida EU-tasolla." Sitaateissa oleva lause on vailla minkäänlaista toteutumista, sillä populistisesta liirumlaarumista huolimatta Terhon höpinöitä ei tulla edes käsittelemään EU- tasolla! Terhon "vastuullinen kanta" sisältää lähinnä sitä kuuluisaa populismia. 

 

3. Terho toteaa, että " Tiedossamme on, että huomattava osa Eurooppaan suuntaavista turvapaikanhakijoista on lähtenyt liikkeelle taloudellisista syistä, ja tämä myös todetaan hallituksen linjapaperissa. Järjestelmää on siis kehitettävä tämän tiedon pohjalta." Jos en kauheasti väärin muista, niin Jussi Halla-aho on pitänyt tätä aihetta esillä jo kauan ennen Perussuomalaisista loikanneiden siirtymistä nykyisen hallituksen puudeleiksi. Mietityttää, että onko tämäkin asia poikkeava arvokysymys perustaa Soinilainen ryhmä? 

 

4. Edelleen populistisesti Terho esittää, ettei pakolaiskiintiötä tässä vaiheessa nosteta vaan pyrimme "halliuksessa" parantamaan pakolaisleirien oloja, jolloin autamme mahdollisimman suurta ihmisjoukkoa. Tosi asiassa pakolaiskiintiöiden nostamisesta on jo päätetty ilman Sampo Terhon minkäänlaista mielipidettä. Terhon liirum-laarum jää isojen poikijen jalkoihin. 

 

Yleisellä tasolla Terho korostaa Suomen taakanjakoa ja kaikkea sitä, mikä on ollut ohjelmassa jo perussuomalaisissa ollessaan. Mielestäni hieman liiankin läpinäkyvästi hän kosiskelee EU- ja maahanmuuttokriittisten ääniä. Tosin tökerösti ja kovin läpinäkyvästi. Riippuu tietenkin vastaanottavasta yksilöstä. 

 

Eipä siinä mitä. Politiikassa ja yleensäkkin kaikessa oman edun tavoittelussa kaikki keinot on sallittua, paitsi rikoslain mukaisesti tuomittavat teot. Terholla on oma "hillotolppa" ja seuraavat vaalit kertovat kansalaisten kannatuksen myös Terhon kohdalla. 

 

Itse olen nykyisin puoluepoliittisesti täysin sitoutumaton ja onnellinen siitä. Voin arvostella ilman minkäänlaista painetta ihan mitä tahansa poliittista suuntaa. Voin tietenkin myös kannattaa mitä tahansa järkevää esitystä puoluepoliittisesti riippumatta ja tähän viitaten kyseenalaistankin myös Sampo Terhon väittämän tuossa bloginsa lopussa. Onko tosiaankin niin, että "nykyinen hallituspohja on toimintakykyisin, jonka Suomen puoluekartalta voi koota." ??? Väitän tässäkin Terhon puhuvan puppua! Perustelen väitteeni ihan pelkästään sillä, ettei siniset loikkarit olisi- tai tule olemaan hallituskaudenloppuun mukana ilman näiden kahden päähallituspuolueiden myötäilyä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kyllähän Sampo Terho yhden "a-kirjaimen" ansaitsee. Tosiasiassa siniset tuskin nousevat ja persut todennäköisesti laskevat. Suomessa on vieläkin liian korkea sivistystaso.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

En ala tässä arvioimaan sinisten kannatusta tulevaisuudessa, enkä persujen ylä- tai alamäkeä, koska en tosiaankaan ole siihen kiinnostunut paneutumaan. Sellainen mutu kuitenkin on, että sinisten tulevaisuus on jossakin seuraavissa loikkauksissa ja persujen kannatus säilynee n. 10% kahta puolen.

Ehkä saan kutsua sinua ystäväksi Eero, koska ikinä aijemmin ei meillä keskenään ole ollut mitään sen kummempaa "kismaa", niin saisinko nyt myös kysyä, että mitä tarkoitat tuolla korkealla sivistystasolla?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jep. Siniset varmasti ovat alkunsa lopussa. Ihan hirveästi en laittaisi panoksia myöskään persujen "kärkihankkeelle", tuolle inhalle maahanmuutolle. On ollut nähtävissä, etteivät populistiset puolueet kestä toiseen vaalikauteen. Soini sen vielä teki, mutta Halla-aholta jäänee tekemättä.

Ollaan Ystäviä. Mielipiteenvaihdostahan on kysymys. Skismojahan meillä on ollut aina kaikesta. Itse aloitin kouluni "Kansakoulun aikoina", missä oikeistolaiset ja vasemmistolaiset opettajat kunnioittivat tarkkaa tietoa ja asennetta. Kun aikojen saatossa tiedonhankinta on muuttunut enemmän mielipiteeksi, törmätään suureen falsifioinnin ongelmaan. Mikään ei ikään kuin ole totta. Lukutaito on edelleen tärkeää. Mutta medialukutaito on edellistäkin tärkeämpää.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #5

No problem! Edelleen pystyn käsittelemään ja ymmärtämään kommenttisi neutraalisti. Muutaman tyypin olen joutunut heittmään "tilapäiseen kommentointikieltoon", kun ei mitään tolkkua ja alusta vaatii.

Kiitos, että pysyttelemme puolin ja toisin "joissakin" rajoissa.

Skismojahan meilläkin on ollut, mutta käsittääkseni ei koskaan sellaisia, mistä ei olisi päästy ymmärrykseen?

Oikeastaan on ihan huippua, kun saa vääntää erimielisyyksistä fiksusti! Kiitos kaikista aiheuttamistasi paineista :) Jatketaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #5

No problem! Edelleen pystyn käsittelemään ja ymmärtämään kommenttisi neutraalisti. Muutaman tyypin olen joutunut heittmään "tilapäiseen kommentointikieltoon", kun ei mitään tolkkua ja alusta vaatii.

Kiitos, että pysyttelemme puolin ja toisin "joissakin" rajoissa.

Skismojahan meilläkin on ollut, mutta käsittääkseni ei koskaan sellaisia, mistä ei olisi päästy ymmärrykseen?

Oikeastaan on ihan huippua, kun saa vääntää erimielisyyksistä fiksusti! Kiitos kaikista aiheuttamistasi paineista :) Jatketaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Minulla on asiaa tälle pikku Halla-aholle ihan henkilökohtaisella tasolla, sattuneesta syystä, jotta ainakaan tuo populismi ei turhaan kukkisi -

https://m.youtube.com/watch?v=cmniKFWytuY

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

" Sampo Terhosta tehtiin pikku Halla-aho", "Hain puolueen jäseneksi ja halusin uudistaa puolueen toiseksi, mitä se oli ja on nyt". " Valhe, emävalhe ja sininen tulevaisuus".

Petri kertoo videolla mielestäni hyvin pitkälti sen totuuden ja odotusarvon, joka on ihan realiteetti. Sinisten tulevaisuus on lähes nolla!

Se mistä olen myös Petri Hirvimäen kanssa eri mieltä on ihan se perus asia, eli kyllä myös nukkavat puolueena päästessään eduskuntaan olisi ihan yhtä liirum- laarum puolue- päättäjien arvomaailmoineen. Paskapuhetta, että tekään kaataisitte hallituksen ja luopuisitte Audin penkeistä, koska oma perse! Voin tietysti olla väärässä, mutta prosentit ovat puolellani!

Videolla kerrot, että Sampo Terho on harmaa eminenssi. Varmaan? Kaksinaismoralisti ja kaikkea sitä, mitä politiikan huipulla tuleekin olla pärjätäkseen. Terho on ihan sitä samaa poliittista pyrkyryyttä, kuin kaikki muutkin. Sinullakin Petri Hirvimäki on tavoite. En ala tätäkään sen pidemmälle pohtimaan, mutta ?

Oikeastaan minua kiinnostaa nykyisin vain haastaminen. Tykkään ihmisistä puoluetaustaan ktsomatta jos esillä oleva asia haastetaan eri mielipiteiden kautta. Itse käyn läpi nämä esitykset ilman värilaseja ja otan kantaa, mikäli olen eri mieltä. Koen tällaisen olevan ihan kansalaisoikeus.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Seppo - hyvä että ollaan edes Sampo Tehosta samaa mieltä.

Mitä tulee minuun - kannattaa katsoa taustaa ja jäsenkirjojen määrää ennen kuin minut pakotettiin mukaan politiikkaan. Olin "nukkuva" itsekin.

Toisaalta sanoma on haastaa politiikka itsessään - eihän sellaista ole olemassakaan tässä maassa! Ja on se agenda myös tehty ja hyvä agenda onkin.

Se tuskin merkitsee mitään että minä olen se joka on saanut kunnolla Suomisysteemiltä turpaan vs vaikkapa "kapinalliset" Sampo Terho tai vaikka Harry Harkimo...

vai merkitseekö? ;-)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Soini oli sellainen etenkin köyhempien ja ns. unohdettujen huijaaja että tuskin ihan helpolla kovempaa huijaria tulee (tosin ennätykset on tehty rikottaviksi... no oli Katainenkin aika paha ja moni muu). Hyvin hän pelinsä pelasi (käytti Halmeet ja käytti Halla-ahot jne. nousuihinsa, koska halusi...) ja sortui vain ylpeyteensä.. Halla-ahosta ja ns. "nuivista" oli häntä varoiteltu vuosikausia. Tosin Soiniin verrattuna Halla-Aho sentään esiintyy paljon rehellisemmin, vaikkei kaikesta samaa mieltä olisikaan.

Mikäli Soini kavereineen ei nähnyt vuosia aikaisemmin miten peli etenisi, niin hän ansaitsi kaiken mitä hänelle kävi ja luultavasti moraalisilta puolilta enemmänkin. Sinisistä nyt voisi olettaa kaiken järjen mukaan ettei moista puoluetta ole olemassakaan muutaman vuoden päästä ja vain pieni osa jatkaa politiikassa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Hmm... pitkälti noin. Oikeasti hyvin tarkkaan politiikkaa ja erityisesti puoluepolitiikkaa seuranneena voin yhtyä ajatuksiisi.

Jos avaamme tätä populismia, niin sitähän on käytännössä pääpiirteittäin olemassa kolmea eri suuntaa.

Populismi, eli kansan suosion saavuttamista voidaan jakaa tänä päivänä ehkä kolmeen, korkeintaan neljään tapaan toteuttaa tuota. Poliittisille puolueille se on ihan arkipäivää. Toiset puolueet uskaltavat tuoda sen jopa esille, mutta toiset edelleen haluavat pitää tuon piilossa, vaikka toimivat juuri näin.

Olen jo aijemmin tuonut jossain kirjoituksessani esille, että populismia on olemassa kolmella eri tavalla. Tästä on ihan politiikantutkijan esitelmä olemassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Teoreettista jauhantaa voidaan toki käydä, mutta loppupeleissä se ei ole kansalaisten kanssa niin tärkeää. Luovuin jo aikoja sitten populismi-määritelmän käytöstä... siitä kun on niin erilaisia määritteitä että huomaa puhuvansa ihan eri asiasta eli koko termi on melko hyödytön nykyään. Jotta voisi ratkoa ongelmia pitäisi edes puhua samalla kielellä (tai ymmärtää termistöt samalla tavoin). "Populismi" ei ole suinkaan ainut termi, joka on nykyään niin eri tavoin ymmärretty että parempi välttää käyttöä mikäli haluaa keskustelun edistyvän... toki lyömäaseenahan tuon kaltaisia termejä voi väittelyissä käyttää mikäli moista haluaa.

Soinista käytän tietoisesti melko ikäviä luonnehdintoja, koska niin kauan joutui häntä seuraamaan ja eiköstä vaan useat omatkin tutut olleet sitä mieltä että siinähän vasta "kansan mies" ja "kansan puolustaja", vaikka ainakin omasta mielestäni moisesta näki aivan selvästi läpi ja piruuttani hänen populismi-gradunsakin aikanaan luin eikä mielipide ainakaan muuttunut.

Hassusti vain häneen luottaneet ovat hänet pitkälti hylänneet ja toisaalta häntä haukkuneista suuri osa on (omista maailmankuvallisista syistään) siirtyneet nyt häntä vähintään sietämään elleivät jopa Soinia kehu.

Tavallaan ymmärrettävää monin tavoin, mutta melko hirvittävän raadollisesti pelaa maailmamme tässäkin osin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä! Ihan mitä tahansa puppugeneraattoreita voimme käyttää menneisyydestä ja tämänkin päivän poliittisista kannanotoista Timo Soinin ja Sinisten esille tuomista teemoista. Siinä olen eri mieltä, etteikö kansalaisten mielestä populismi tai siihen liittyvät aihepiirit vaikuttaisi äänestyspäätöksiin. Voin tietysti olla väärässäkin, mutta näkisin ihan yleiseurooppalaisesti ilmiön olevan hyvin paljon ohjaamassa äänestyskäyttäytymistä.

Mielestäni olet ihan oikeassa edellä mainituista. Voimme juupastella ja joopastella ihan mistä tahansa ja miten tahansa. Sivusit kommentissasi Soinista luonnehdintaa "kansan mies" ja hieman tarkemmin sisäistymällä päädyit ehkä lopputulokseen, että tämä popuismin keisari ja kunniamaininnan ansaitseva puoluepolitiikan presidentti olisi tosi asiassa populismin kuningas.

En kiistä, enkä väitä, että mikä ei ole kansalaisten kanssa niin tärkeää. Ehkä Timo Soini ansaitsee vähintään SUOMEN VALKOISEN RUUSUN RITARIKUNNAN SUURRISTIN KETJUINEEN? Kovin moni vielä hengissä oleva ansaitseisi paljon enemmän, mutta varmaan tällaiset populismin kuninkaat ovat ensi sijalla?

"Hassusti vain häneen luottaneet ovat hänet pitkälti hylänneet". Mielestäni ihmiset jotka ovat Soinin ja hänen lakeijansa hylänneet, eivät ole mitenkään hassusti sitä tehneet. Käsittääkseni nämä ihmiset ovat mielummin todenneet tulleensa petetyiksi ja siksi menettäneet luottamuksen ja päätyneet toisiin ajatuksiin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olen jo todennut, että Huhtasaari on. Mutta Sampolle pisteet musiikista.

Juhani Piri

Terho kuulostaa niin limasen liukkaalta luikurin puhujalta ettei paremmasta väliä. Tuollainen ihminen saa puhuttua monet puolelleen koska hänellä totta tosiaan on puheenlahjoja mutta moraalista onkin sitten uupelo (kuten useimmilla silmää tekevillä politikoilla).

Kirjoitin tällaisen pienen blogin joka osittain myös liippaa tätä Terhoa. Kuuluuhan hän tähän samaan Suomen typerimpään hallitukseen.

http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246591-suome...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Terho oli ihan eri mies vielä ennen hallitukseen nousua. Kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi, niin muuttui vieläkin enemmän. Pidin Terhoa aikoinaan ihan fiksuna ja nöyränä kansanmiehenä, nyt pelkkänä oman edun tavoittelijana ja kaksinaismoralistisena eduntavoittelijana. Katsotaan miten seuraavissa vaaleissa käy sinisille ja Terholle siinä joukon jatkeena. Veikkaan, että huonosti käy.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luin pikaisesti mainitsemasi Terhon blogin ja täyttä puppua totesin sen olevan. Siis omasta mielestäni. Yksikään hänen esittämänsä sinisten hallituksessa nyt aikaansaama toimenpide ei tosiasiassa ole uutta saavuttamista. Ei maahanmuuttoon liittyen kuten mihinkään muuhunkaan. Tämä hallitus ei ole tilkinnyt maahanmuuttoa millään tavoin, eikä tule sitä näköjään tekemään, vaikka mahiksia erilaisina toimina olisikin.

Mitä sitten tulee itse Terhon persoonaan, niin hänen esiintymisensä julkisuudessa sinisten ryhmään siirtymisen jälkeen on osoittautunut mielestäni kovin ylimieliseksi (ei poikkea Elon esiintymisistä). Kovin hyvä puhuja hän ei mielestäni ole kyllä koskaan ollutkaan. Vertailisin jotenkin näin "säikky jänis ajovaloissa".

Sitten mitä tulee kommenteissa mainittuun edelliseen PS puheenjohtajaa Soiniin, niin oikein hermoon otti jotkut hänen sutkautuksensa. Varsin tökeröitä ja jopa törkeä oli "persut ei myy persettään" hokema. Tosin taisi puhua itsestään ja petti siinäkin kohdin myymällä oman ahterinsa muiden osallistuneiden "pakolaisten" kanssa.

Kansalaisten mielipiteitä kun ei koskaan tiedä, on vaikea ennustaa sinisten tulevaisuutta, mutta nykyisillä "eväillä" tuskin pitkälle porskuttavat. Ei käy sääliksi, eikä harmita.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Monesti myös itseäni häiritsi Soinin sutjaukset sloganeineen kuin hyvinkin arvostelevat sävyt lähes kaikkiin puolueisiin ja - nyt sitten sulassa sovussa hallituksessa kun mitään ei olisi ollut.

Sitäpaitsi ulkoministerin virka on mieluinen kun ei tarvitse olla -ytimessä - maamme sisäisissä mittelöissä. Samoin kuin jättäminen puolueen johdosta mutta heti "uudenvallan" kahvassa.

Tuota huutelun sijaa ajaa nyt tunnettu mm.Arhinmäki/Andersson.

Sitten Sinisistä Soinin hekumaa jatkaa mm. Elo kuin tavallaan Terhokin tiettyine epämääräisyyksineen,ilman uskottavuutta.

Kuitenkin pitää huomioida jos perussuomalaiset olisivat saaneet jatkaa tässä hallituksessa,niin mikä olisi puolueen "linja" vaiko osa yes - linjaa keskustan/kokoomuksen sylissä.

Hallituksessa ja oppositiossa - linjat aina poikkeavat kun lähes kaikki pitää suhteuttaa kompromisseihin.

Lavikaiselta hyvä blogi kuin Sirpan edellä oleva kommentti !

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski
Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Näiltä osin ei varmaankaan mikään keskinkertaisuus mutta poliittinen ura kokonaisuudessaan odotuttaa vielä itseään !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset