selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Venäjän trollaa ja valemediat uutisoi?

 

 

Marraskuun alussa suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen uskoi, että Venäjän vaikuttamisyritykset Suomen presidentinvaaleihin ovat jo alkaneet. YLE teki tietenkin näytävän uutisen. Tähän uutiseen yhtyivät tietysti kaikki maamme "rehelliset" mediat. 

 

"Himasen mukaan ihmiset ovat vaalien aikaan hyvin herkkiä poliittisille sanomille ja tuolloin heidän mielipiteisiin voidaan vaikuttaa tehokkaasti sopivilla ja taitavilla keinoilla". Epäilemättä.

 

Tämä tietenkin herättää kysymyksiä. Voisiko siis olla myös niin, että tuolta lännestäkin yritetään vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin ja ihan kaikkeen muuhunkin? Tällaisesta ei "rehelliset" mediat tosin ole uutisoineet.

 

Noh, joka tapauksessa mikäli joku ulkopuolinen valtio on vaikuttamassa Suomen presidentinvaaleihin, niin ilmeisesti Venäjä on lobbaamassa Sauli Niinistöä, koska hänen kannatuksensa näyttäisi vain lisääntyvän. Venäjän informaatiovaikuttaminen on tuottanut tulosta jo niin, että Niinistön kannatus on huikeat 80%.

 

Lännessä "rehellinen" media New York Times kertoi taanoin hallintolähteisiin viitaten, että Valkoisessa talossa suunnitellaan Tillersonin erottamista ja hänen korvaamistaan keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajalla Mike Pompeolla. Uutinen levitettiin kotimaisissa "rehellisissä" medioissa Trumpin ja Tillersonin väliseksi riidaksi. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders ilmoitti torstaina illalla Suomen aikaa, että Tillerson jatkaa tehtävässään ja ampui alas tuonkin "luotettavan" uutisen. 

 

Nykyisin puhutaan paljon valemedioista ja luotettavista medioista. Täällä suomessa luotettavina esitetään lähinnä JSN:n alaisuuteen liittyneitä medioita luotettaviksi. En tiedä, kuinka luotettavia tällaiset ovat verrattuna tuon ulkopuolella oleviin medioihin, mutta seuraamalla myös nuita JSN:n ulkopuolisia voi jokainen medialukutaitoinen muodostaa oman kuvan. Ehkä tuo riittää?

 

Medialukutaito on kyky lukea ja ymmärtää mediaa ja nähdä sen tuottamien ilmiselvien tarkoitusperien taakse. Taito on myös suodattaa ja arvioida vastaanotettua informaatiota. Kriittisen medialukutaidon omaava ihminen pystyy arvioimaan mediasisältöjä kriittisesti ja median esitystapoja tulkiten.

 

Medialukutaito perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa tuli esille jo vuonna 2004. Uuteen opetussuunnitelmaan 2016 ilmestynyt käsite monilukutaito sisältää nyt myös medialukutaidon osa-alueen. Toivottavasti medialukutaitoa opetetaan myös kriittisenä medialukutaitona, sillä uutisvirta ja vauhtoehtoiset mediat, sekä informaatiovaikuttaminen lisääntyy päivä päivältä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Aina kun lukee Suomen Uutisia tai Oikeaa Mediaa, tietää omaavansa kriittistä medialukutaitoa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aivan. On järkevän ihmisen merkki, ettei niele kaikkea lukemaansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Edes pahimpaan suomettuneisuusaikaan ei sentään puhuttu "tuolla lännessä" vaan yritettiin pysytellä läntisessä sfäärissä ja vaadittiin myös ulkomaailmaa tajuamaan ettemme kuuluneet Varsovan liittoon ja olimme rautaesiripun tällä puolen. Mitä sinulle Lavikainen on käynyt? Olet taistolaisempi kuin taistolaiset.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei pidä paikkaansa! Mielipiteesi on oma tulkintasi minusta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Seppo! Mikä on sinun mielestäsi luotettava uutislähde? Voisitko siis ystävällisesti ilmoittaa meille muille, mitkä lähteet ovat sinulle tärkeitä eli mihin sinä luotat. Ja toisen kerran vielä ystävällisesti: älä mene siihen, että pitää lukea eri uutislähteitä.

PS. Medialukutaito on erittäin tärkeä asia. Joskus vain tuntuu siltä, että jotkut käyttävät asiaa ainoastaan välttääkseen joutuvansa myöntämään olevansa väärässä.

Toni Rintala

"Mikä on sinun mielestäsi luotettava uutislähde?"

Minun mielestä luotettavin media lienee STT, mutta onhan sekin virheitä tehnyt ;)
Täysin luotettavaa mediaa ei ole olemassa. Et kai kuvitellut sellaista olevan?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Toni, luotettava media on tosiasioista kertova taho, joka virheen tehdessään/vääriä tietoa ilmoittaessaan kertoo avoimesti siitä. Oletko eri mieltä?

Mikä sinun määritelmäsi luotettavasta mediasta on?

Minä uskon täysin luotettavaan mediaan ja se ei todellakaan ole sellainen, joka on "vaihtoehtoinen" eli lähinnä mielipiteitä uuutisina levittävä.

Lienet täysin eri mieltä?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #6

"Mikä sinun määritelmäsi luotettavasta mediasta on?"

Niin, olen samaa mieltä. Siksi vastaukseni on STT. Se on tehnyt virheitä, mutta korjannut ne.
Muista tahoista en voi vastaavaa sanoa.

Sinä uskot täysin luotettavaan mediaan, mutta et kuitenkaan nimeä ainuttakaan?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mielestäni iha kaikki lähteet ovat yhtä epäluotettavia. En itse erittele mitään lähdettä luotettavaksi. Pyydät ilmoittamaan minulle tärkeitä ja luotettavia lähteitä. Ei sellaisia ole. Jokainen voi itse määritellä ja uskoa ihan mihin lähteeseen haluaa uskoa. Jokaisella on olemassa oma medialukutaidon taso.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Eli pidät MV:tä ja vastaavia yhtä luotettavina kuin vaikkapa Yleä?

Jos näin on, en suoraan sanottuna voi pitää sinua luotettavana. Ja vastaus siihen minkä takia tuli jo aikaisemmassa kommentissani siitä, mikä mielestäni on luotettava lähde.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #13

Johan Lindholm. En missään tai milloinkaan ole pitänyt MV-lehteä tai Yleisradiota luotettavina medioina. Älä tunge mielipiteitäsi minun mielipiteiksi!

En tarvitse sinun kannatustasi pitää minua luotettavana. Minulle riittää ihan oma kannatukseni. Minun puolestani voit luovutta äänesi ihan minne tahansa. Sen enempää et siinä häviä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tässä paljastuu Seppo Lavikaisen perimmäinen ajatus:

"Mielestäni iha kaikki lähteet ovat yhtä epäluotettavia."

Ajatusleikki: Matti valehtelee aina ja Liisa puhuu aina totta. Sitten heille tulee jostain riitaa. Asiaa käsitellään oikeudessa.

Liisa sanoo että hän puhuu totta mutta Matti valehtelee.
Matti sanoo että kaikki valehtelevat.
Lautamiehet päättelevät että Matti on rehellisempi, hän tunnustaa oman valehtelunsa ja väittää että Liisakin valehtelee.

Lopputuolos on että Matti on edelleen tunnettu valehtelijana mutta epäilys kohdistuu nyt myös Liisaan että hänkin voisi olla valehtelija.

Tämä on Kremlin trollien käyttämä hyvä menetelmä tahria rehellisten maine, ja Seppo Lavikainen osaa trollaamisen hyvin, ihan ammattitasoa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #15

Ilman muuta Liisa valehtelee ja Matti puhuu totta. Tai toisin päin. Ajatusleikkisi on juuri sellainen, kuinka sen haluat esittää. Matti varmaan valehtelee? Tai sitten Liisa valehtelee? En tiedä, mutta esimerkkisi on juuri sellainen, kuin sen esität. Minä en tuollaista esitä. Voisiko tässäkin olla kyse informaatio vaikuttamisesta tai jopa asian esille tuovan henkilön maalittamisesta? En tiedä, enkä ota siihen kantaa. Jokainen medialukutaitoinen osaa tämänkin päätellä. Mieleisellään tavalla.

Lopputulemana kuitenkin esittelijän ajatuksena voimme päätyä siihen, että mielipiteen esittäjän mukaan Seppo Lavikainen osaa trollaamisen hyvin, ihan ammattitasoisesti. Tällaista trollaamista harrastaa vain omien mielikuvien vastaiset tahot. Tietysti. Ymmärrän.

Olisikin melko kova pala joutua myöntämään itselleen, että on hieman yksinkertainen ja vain valikoitujen medialähteiden varassa elävänä nielee kaikki ne uutiset, jotka sopivat omaan maailmankuvaan. Sitä toista vaihtoehtoa ei edes haluta käsitellä. Koska minä. Olen fiksumpi kuin muut. Tai jotain. Ihan sama!

Kun puhutaan medialukutaidosta, niin se tarkoittaa juuri tätä edellä esitettyä. Toisilla on olemassa tieto- taito, mutta osalla on edelleen se pinttymä. Minulle on aivan sama kuinka suppealta alueelta itseään kiinnostavat tiedot kerää ja luo maailmankuvansa tuon perusteella. Se on henkilökohtaista.

Anteeksi! Ehkä ihan yleisestikkin ihmisten kannattaisi ajatella omilla aivoillaan. Ilman lokeroimista. Tietoa maailman tapahtumista ja ihan myös pienemmistäkin asioista voi halutessaan selvittää vaikkapa Googlettamalla. Parilla hakusanalla putkahtaa esille useita linkkejä aiheen tiimoilta. Järkevä ihminen tietysti suodattaa oleettoman pois.

Ehkäpä Liisa ja Matti voivat joku päivä olla edes jostakin samaa mieltä. Toivotaan!

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #15

"Ajatusleikki: Matti valehtelee aina ja Liisa puhuu aina totta. Sitten heille tulee jostain riitaa. Asiaa käsitellään oikeudessa."

Oli vähän hassu ajatusleikki, kun jo lähtökohta oli täysin absurdi. Liisa ei voi puhua aina totta. Sellaista ihmistä ei ole.

"Liisa sanoo että hän puhuu totta mutta Matti valehtelee."

Liisa siis väittää Matin valehtelevan ilman minkäänlaisia todisteita?

"Tämä on Kremlin trollien käyttämä hyvä menetelmä"

Tämä Kremlin trollikortti on Naton trollien käyttämä hyvä menetelmä? Hassua heitellä näitä kortteja sinne sun tänne...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Huvittava olet lähinnä sinä, sillä et pysty vastaamaan edes yksinkertaisiin kysymyksiin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Johan Lindholm lähteepi nyt käymään poikaystävänsä luona. Näkemiin!

Toni Rintala

"Huvittava olet lähinnä sinä, sillä et pysty vastaamaan edes yksinkertaisiin kysymyksiin."

No esitä nyt se yksinkertainen kysymys edes kerran..

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Yleensäkin pyrin hienoisesti sisältämään satiiria tai muutoin huumoria kirjoituksissani. Se avartaa ja antaa laajemman mahdollisuuden käsitellä itse asiaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

HeSassa näkyi olevan paljon juttua Venäjän informatiovaikuttamisesta. Ainoa havaitsemani järkevältä tuntuva väite oli riidankylväminen. Sen voinee toteuttaa ilman isompia jälkiä, eikä siinä ole havaittavissa "Venäjän etua". Mutta tässäkin sitten todisteet pääosin puuttuvat. Toki dopingista kiinnijääminen kertoo, että Venäjällä osataan valehdella ja puijata.

Kovia faktoja Venäjän informaatiovaikuttamisesta Suomea kohtaan on aika niukasti, ainakin minun tiedossani. Sikseen toisekseen informaatiovaikuttaminen taitaa olla kansainvälisten lakien puitteissa, riippuen tietenkin keinovalikoimastakin.

Järkyttävää ajatella, että Niinistö olisikin Kremlin mies. Mukavampaa olisi ajatella, että meillä on mies Kremlissä.

Parhaan tehon Venäjän kannalta on historian valossa saavuttanut Venäjän ystävällisyys Suomea kohtaan. Hurskaat luterilaiset Suomessa ovat valmiita liittoon vaikka pirun kanssa, jos Venäjä uhkaa itsenäisyyttämme. Tämäkin on historiasta luettavissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

USA:n presidenttivaalit kääntyivät kuitenkin Trumpin eduksi huolimatta median suuresta vastustuksesta. Trumpin tukena taisi olla vain yksi merkittävä päivälehti Las Vegasista.

Äänestäjät pohtivat asiaa myös siltä kannalta, jossa päätetään antaa oma ääni ns. " vähiten huonommalle " vaihtoehdolle. USA:n vaaleissa useimmat päättelivät Hillaryn olevan se kaikkein inhottavin vaihtoehto maan johtoon - jopa Trumpin sijaan.

Suomessa presidentin valitsee media.

Niinistön aikana NATO:n vastustaminen on kasvanut yli 60 % tasolle.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Miten mahtaa olla laita tuon Ranskan "Makroonin" kun koko eliitti suomessa puhuu siitä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Rukan maailmancupin kisoissa näkyi Venäjän vaikuttaminen kotikatsomoon saakka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset