selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Paavo Väyrynen ja toinen kierros

Paavo Väyrynen on nyt virallisesti ehdokkaana Presidentinvaalissa. Väyrynen sai numerokseen 7.

Paavo Väyrysen varmistuminen kisaan mukaan on myös varmistus siitä, että vaaleissa tullaan näkemään toinen kierros. Se ketkä kaksi ovat toisella kierroksella on vielä avoin ja arvaamaton.

Väyrynen keräsi hyväksyttyjä kannattajakortteja lähes 27 000 kappaletta. Hieno suoritus Väyryseltä ja hänen kampanjahenkilöstöltä. Voisin väittää, että mikäli kaikki ehdokkaat olisivat itse joutuneet keräämään vaadittavat 20 000 kannattajakorttia, niin vaaleissa olisi mukana vain 4 ehdokasta. En spekuloi ketkä.

Sen sijaan Sauli Niinistön toisen kierroksen vastustajasta tullaan näkemään hyvin tasainen kilpailu. Väyrynen, Huhtasaari ja Haavisto joutuu nyt ponnistelemaan ihan tosissaan.

Väyrynen teki sittenkin vaaleista vaalit.

https://yle.fi/uutiset/3-9983165

 

Edit: Edellisissä vaaleissa gallupit povasivat Sauli Niinistölle 62- 69% kannatusta ennen vaaleja, mutta varsinaisen vaalipäivän jälkeen lasketut äänet olivat kuitenkin vain 37%. Seurasi toinen kierros. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei Väyrynen välttämättä mitään muuta. Kansa päättää tuleeko toinen kierros. Jos toinen kierros tulee, Haavisto ja Niinistö ovat ehdottomia ennakkosuosikkeja. Väyrynen voi parhaimmillaan päästä kolmoseksi ohi vanhojen puolueiden ehdokkaiden. Haavisto on kuitenkin niin ylivoimaisessa etumatkassa, että sitä lienee mahdotonta kuroa umpeen.

Muilla haastajilla on puoluekoneistot takanaan eikä kukaan halua hävitä Väyryselle, olisi se sen verran noloa varsinkin Vanhaselle kepun ehdokkaana ja voitonrumpuja ennakkoon paukuttaneelle Huhtasaarelle, jonka uho osoittautuisi lässähdykseksi kaiken median antaman ylimääräisen huomion ja fanaattisten kannattajien julistuksen jälkeen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Väyrynen juuri teki sen, että asetelmat vaaleissa muuttuivat ja toinen kierros tulee.

Aivan, kuten 2012 vaaleissakin Sauli Niinistön kannatus oli ennen vaalipäivää gallupeissa ja mediassa yli todellisen kannatuksen. 2012 Sauli Niinistö sai kuitenkin vain n.37% kaikista äänistä. Tuolloin 1. kierroksella Haavisto sai 18.76% ja Väyrynen 17,53%, Timo Soinin jäädessä n. 10% kannatukselle.

Nyt tilnne on se, että haastajina on kolme lähes tasavertaiseen äänimäärään yltävää ehdokasta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tuskin on kolmea tasaista, jos Haavisto ei epäonnistu pahasti ja Väyrynen floppaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #12

Tietysti voi käydä noinkin, mutta oma arvioni on kolmesta "tasaisesta".

Täytyy myöntää, että paljon näissä presidentinvaaleissa seurataan vaaliväittelyitä ja äänestäjät päättävät myös väittelyiden myötä ehdokkaiden ulosannista ja teemoista kenelle antavat äänensä- etenkin 1. kierroksella. Eduskuntavaaleissa liiankin suurta osaa esittää puoluekanta.

On myös huomattava, että kansa perinteisesti haluaa myös vastinetta äänelleen ja mielellään näkisivät myös toisen kierroksen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #15

Laura Huhtasaari on ehdokkaista kaikkein epätieteellisin. Hänen maailmankuvansa on kaikista ehdokkaista alkeellisin. Sinänsä Suomessa elää erittäin paljon epätieteellisiä äänivaltaisia ihmisiä, mutta useille heillekin Huhtasaaren uskomukset ovat liian kovaa tuubaa. Lauraa emme näe toisella kierroksella, emme myöskään Paavoa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #21

Paavo voi edetä toiselle kierrokselle, jos hän onnistuu vetämään oikeista naruista. Todella moni on pettynyt Sipilän hallitukseen, Kepun nykylinjaan ja koko poliittiseen järjestelmään. Jos Väyrynen osaa hyödyntää pettymyksen esiintymällä poliittisen eliitin ulkopuolelta tulleena "kansan" ehdokkaana, hän voi menestyä yllättävän hyvin. Samalla tavoin Trump esiintyi ulkopuolisena haastajana.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #23

Aika loppuu kesken. Lisäksi Väyrysellä on aina enemmän vastustusta, kuin kannatusta. Lisäksi "mediapeli".

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #24

Joulun jälkeen tulee vaalipaniikki kun puolueiden ehdokkaat tajuavat, että kannatus on siellä nollan tienoilla eikä nouse. Väyrynen voi hyvinkin saada nostetta, jos häntä aletaan vastustamaan epätoivoisesti koska silloin hän näyttäytyy eliitinvastaisena sankarina, jota sorretaan syyttä. Tosiasiat eivät ole kovin merkittävässä roolissa. Jos kaikki haukkuvat Väyrystä, Väyrynen alkaa näyttää varteenotettavalta vastaehdokkaalta nykymenolle. Toisaalta, jos Väyrynen jätetään puhisemaan yksin, ei hän saa tuulta purjeisiinsa mitenkään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #26

Väyrysen ehdokkuus on ongelma vain kepulle. Vanhanen ei paljoa nollasta irtoa, joten suurin häpeä syntyy siitä, kuinka paljon Väyrynen voittaa Vanhasen. Jos presidentti Niinistön vastaisen rintaman yhteiskannatus on nyt n. 20-35%. Kaikki on tietysti mahdollista. Tai sitten ei. Reilu kuukausi aikaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #30

#30 Väyrysen pääsy ehdokkaaksi on todellisuudessa kaikkien muiden ehdokkaiden kannalta piikki lihassa. Tietenkin se on suuri piikki keskustalle ja Vanhaselle, mutta myös Niinistölle ja Huhtasaarelle. Ehkä vähiten Haaviston tarvitsee ajatella montako ääntä Väyrynen vie häneltä, mutta eipä muutoinkaan juuri mikään ulkopuolinen vaikuta Haaviston omaan kannattajakuntaan. Vihreät ei lipsu Pekan takaa, mutta puolueen ulkopuoliset alkavat miettiä myös vaihtoehtoja.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #33

Jos ajatellaan, että lähes kaikki ehdokkaat ovat mukana vain muodon vuoksi, niin on aika mahdotonta ajatella mitään todellista kamppailua tulevaksi. Jos ajatellaan presidentinvaaleja Koiviston jälkeen, ne ovat aina kiteytyneet kahden tasavahvan kandidaatin tiukaksi kamppailuksi. Ahtisaari löi Rehnin niukasti, Halonen löi niukasti Ahon, Halonen löi niukasti Niinistön. Sitten voittajasta ei ole ollut epäselvyyttä. Jännittäviä vaaleja ei ole tulossa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #23

Väyrynen osoitti jo viimeisessä tentissä, kuinka "Kim Jong Niinistön" ylipalvotun aseman voi haastaa demokraattisesti.

Tuokin on varmasti totta, että Sipilän hallituksen, kepun- ja Kokoomuksen ajama politiikka vaikuttaa kansalaisten päätöksiin. Kuten jo aijemmin mainitsin, niin tulossa on 2. kierros.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #21

Epätieteellinen ja alkeellisin? Melko voimakkaasti ilmaistu. Mielipide kaikkien muiden joukossa.

Uskot Eero kuitenkin toiseen kierrokseen. Niin minäkin. En uskalla kuitenkaan väittää, että haastaja olisi Haavisto. Sen sijaan uskon Haaviston olevan yksi näistä kolmesta, joista joku tulee haastamaan Niinistön myös toisella kierroksella.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #25

Miten itse suhtaudut tieteelliseen tutkimukseen, mikä pitää Telluksen ikänä miljardeja vuosia. Käsittääkseni ehdokas Huhtasaaren mukaan maapallon ikä olisi n. 6000 vuotta. Ero tieteellisen ja uskonnollisen väittämän välillä on merkittävä? Jos pidämme ehdokas Huhtasaaren uskomuksia pätevinä, joudumme luopumaan yleisen ja länsimaisen tieteellisen tutkimuksen tuloksista. Itse en ole siihen valmis.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #32

Itse en pidä tieteen tuloksista luopumista läheskään yhtä haitallisena kuin mitä tieteellisestä metodista ja tieteellisestä päättelystä luopuminen on. Sitähän tämä "kaikilla on mielipide ja kuka koviten huutaa, hän voittakoon" tarkoittaa. Presidentti, joka ei pidä pätevän päättelyn metodeja arvossa, on aika vaarallinen riippumatta mielipiteistä. Mielipiteiden perusteet ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin mielipiteet. Jos kristalliparantajan tai poppamiehen ideat ovat samassa arvossa kuin lääketieteen tohtorin tai matematiikan professorin, olemme aika pahasti tuuliajolla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #32

En ole ottamassa kantaa kenenkään toisen ihmisen uskomuksiin, eikä ehkä tällaisesta kannata alkaa edes väittelemään.

Itse asiassa minulle tuollainen väite, kenen tahansa esittämänä, että asuttamamme planeetta olisi vain 6000 vuotta vanha on absurdi ajatus. En ota väitteeseesi mitään muuta kantaa, kuin sen, että tämä asuttamamme pallo on tasan tarkasti paljon vanhempi, kuin 6000 vuotta.

Uskomukset ovat uskomuksia ja siihen tietysti ihmisillä on oikeus. Toiset uskoo Allahiin, Budhaan, Kiveen, puuhun, Nibiruun, Joulupukkiin,... ja ilmaston lämpenemiseen. Minä uskon, että tulevaisuudessakin koemme seuraavan jääkauden, ellei nämä maanpäälliset "ylijumalat" tuhoa planeettaamme ennen sitä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Väyrynen, Huhtasaari ja Haavisto..."

Huhtasaaren pitäminen framilla tasavertaisena ei perustu yhtään mihinkään. Kannatuksensa on ollut pysyvästi 3-4 prosentin luokkaa ja Väyrynen vie taatusti osan äänistään joten oletettavasti trendi on laskeva. Persujen 8 prosentin kannatuksen ulkopuolella ei kukaan äänestä Huhtasaarta ja persuistakin korkeintaan puolet.

Haaviston tähti on ollut laskussa ja alan uskoa, että Väyrysellä on oikeasti mahdollisuus kerätä protestiääniä kakkoseksi asti.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Itse en ole nuin skeptinen Huhtaraaren osalta. Väittäisin, että Laura saa paljon kannatusta myös muiden puolueiden "toisin ajattelevilta" ja etenkin naisilta.

Demarit asettivat ihan väärän ehdokkaan jo toisen kerran peräkkäin. Olisivat mielummin asettaneet vaikka Jungnerin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ylen kysely ei tue väitettäsi:

Lau­ra Huh­ta­saa­ren kan­nat­ta­jat ovat mie­hiä. Nais­ten koh­dal­la on puh­das nol­la.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/ylen-kysely-niini...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #8

En ole koskaan luottanut kyselyihin. Aivan varmasti Huhtasaaren takana on paljon myös naisia- vaalipäivän jälkeisissä analyyseissä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Miten ne analyysit tehdään, ellei kyselyiden perusteella?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #14

Kyselyihinhän ne molemmat perustuvat, eli ennen ja jälkeen vaalien. Sitä voidaan tietysti miettiä erikseen, että vääristelläänkö kyselyitä ennen vai jälkeen jos ennen vaaleja 0% naisista äänestäisi jotakin ja vaalien jälkeen tuo prosentti on vaikkapa 5- 10- tai 20%.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #16

... tietysti voidaan väittää myös haastateltavien valehdelleen jommassa kummassa... ööö, ehkä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Todennäköisintä on että ko. otantaan ei osunut ainuttakaan Huhtasaarta kannattavaa naista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #22

#22 olisi todella suppea otanta jos näin olisi oikeasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

1400 näkyy olleen, mutta eiköhän kohta julkaista uusi kysely, jossa näkyy ovatko vaalikeskustelut nostaneet Väyrysen kannatusta ja jos niin kuinka paljon.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #29

0% kuullostaa kummalliselta "tilastoharhalta".

Olen melko varma, että seuraavassa gallupissa näkyy nousua haastajien osalla ja laskua Sauli Niinistön kohdalla. Ellei, niin herää kysymyksiä enemmän, kuin on äänestäjiä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Tuohan tarkoittaa 95% todennäköisyydellä Huhtasaaren kannatuksen olleen tutkimusta tehdessä naisten keskuudessa korkeintaan 1,9%. Ei tuo mielestäni niin oudolta kuulosta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #38

Kuten sanoin, niin 0% kuullostaa vääristelyltä. 1,9%- jotakin alle 50% kuullostaisi reaalilta. Olkoon sitten vaikka 14,5%.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

On toki olemassa 5% todennäköisyys, että kannatus olikin yli 1,9%. Tuon kutsuminen realistiseksi onkin sitten, no sanotaan vaikka optimistista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #40

Myönnät kuitenkin? 0% olisi tosiaankin myös minusta merkillinen tulos tuollaisessa otannassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Mitä ihmeen myöntämistä siinä on? Kyselyn tulos on mikä on ja 'lukutaitoiset' osaavat myös tulkita sen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #45

Olkoon niin. Minulle sopii, että 0% = 1,9%.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #46

Ei ole, noissa on eroa tasan 1,9. Mikä siinä on vaikeaa tajuta, että 95% todennäköisyydellä kannatus oli tosiasiassa 0-1,9% ja 5% todennäköisyydellä suurempi. Jos sinua häiritsee se, "ettei tulos voi olla 0%", niin ei se varmasti olekaan. Kyselyn tulokset on esitetty pyöristettynä, joten se lienee 0-0,5 välillä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #47

Minulle sopii tämäkin, eli 0% lienee 0- 0,5% välillä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ainakin Hesarin vaalikone asettaa Väyrysen ja Huhtasaaren käytännössä päällekäin arvokartalla. Ihmehän tuo olisi, ellei Väyrynrn syä kannatusta Huhtasaarelta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Totta! Ja sama tapahtuu toisin päin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Väyrynenhän on jo neljännellä kierroksella. Ehkä aikanaan vielä viidennellä ja kuudennellakin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ja käy edelleen täysillä kierroksilla :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jotain vitsikästä Haavistosta ja kakkosesta mutta antaa nyt olla...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei lähdetä tälle tielle näissä vaaleissa, eikä tässä blogissa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #19

Samaan kastiin, kuin Kirkko ja kaupunki. Laitoit sitten kuiteskin linkin? Hmm... just, kun sovittiin, että ei!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Paavo kiertää nyt maakuntia. Omalla tavallaan hyvä, mutta tukijoukkojen pitää elää myös muilla foorumeilla.

Tämä Puheenvuoro on yksi, mutta liian kapea.

Minulta voi kysyä esiintyjiä.

Heitä tarvitaan innoittajiksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Myönteinen kilpajuokuskierre toiselle kierrokselle? Väyrynen voisi kaiketi imeä Saulin taakse asettuneista kepulaisista äänestäjistä osan (nämähän eivät ole Vanhasen uskollisimpia kannattajia). Samoin tietenkin Haavisto vihreistä, kun toisen kierroksen todellisuus alkaa paljastua äänestäjille. Huhtasaaren Lauran pitäisi saada vielä käännytettyä muitakin, kuin "Saulin persuja", että pärjäisi tuossa kisassa. Nukkuville Laura-herätys?
Joka tapauksessa on selvää, ettei parin prosentin kannatus kohoa toiselle kierrokselle sillä, että ehdokas saa vietyä toiselta saman kannatustason ehdokkaalta sen toisen prosentin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tilanne elää ja viittaan uudelleen, että kovin suuri merkitys on tällaisessa henkilövaalissa juuri tuolla omalla esiintymisellä ja asiilla jotka nousevat väittelyissä esille.

On kokonaan toinen asia, mitä mediat, jotka väittelyt järjestävät haluavat ottaa esille. Jo nyt on huomattavissa, että esimerkiksi kysymys Natoon liittymisestä on kuuma peruna sekä toimittajille, että ehdokkaille.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Kaikenlaisen sekavan väyrystelyn taustavoimana kannattaa muistaa, että Paavo Väyrynen on aina ollut valtakunnan ykkösnarsisti ja ennen muuta Paavo Väyrysen kannattaja ja edustaja. Siinä siivellä on jonkin verran kiinnostanut Venäjän etujen hoitaminen. Ei muuta kuin presidentiksi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset