selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Pelasta pimppi

  • Naisten sukuelinten silpomisen yleisyys Afrikassa (2013).
    Naisten sukuelinten silpomisen yleisyys Afrikassa (2013).

Silpominen on yksi räikeimmistä ihmisoikeusrikkomuksista. Naisen sukupuolielinten silpominen on tapa, jossa osa naisen ulkoisista sukuelimistä leikataan pois. Joka ikinen päivä noin 8000 tyttöä ja naista silvotaan eri puolilla maailmaa ja mitä vastenmielisimpiä tapoja käyttäen. Alkukantaisissa maissa- ja olosuhteissa tätä rituaalia harjoitetaan jopa särkemällä lasipullo ja lapsen sukuelimistä osa silvotaan terävällä lasinpalasella. Hygieniasta ja terveydestä piittaamatta. Puhumattakkaan, että silvottavan omaa mielipidettä ja oikeutta koskemattomuuteen kysyttäisiin asian omistajalta. 

Tyttöjen sukuelinten silpominen on ihmisoikeusloukkaus ja tyttöihin sekä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Vaikka kyseessä on kultturinen ja uskonnollinen perinne, niin silti tuo on länsimaalaisittain katsottuna rituaali, jonka ei pitäisi täyttää minkäänlaista arvoa sivistyneissä yhteiskunnissa tänä päivänä. Ei, vaikka suvaitsevaistosta osa näin haluaisikin ajatella. Mihin tahansa vedoten!

Silpomisesta käytetään joskus myös nimitystä naisen ympärileikkaus, mutta käsite on harhaanjohtava, koska kyse on häpyhuulten tai häpykielen poistamisesta, eikä siittimen esinahan ympärileikkaamisesta. Länsimaissa naisten sukuelimien silpominen on yleisesti paheksuttua ja laissa kiellettyä. Suomessa asiasta ei ole erillistä lakia, vaan poliisi tutkii silpomista törkeänä pahoinpitelynä, mikä mielestäni on vähintäänkin armollinen hyväksyntä tiettyjä ryhmiä kumarrellen. Jos eduskunnasta löytyy yksikin kansanedustaja, joka voisi tehdä aloitteen tämän asian kriminoisemiseksi ja lakiin saattamiseksi, niin luulisin ettei kovin moni kollega eduskunnassa edes ilkeä vastustaa tällaista lakia.

Sivistysvaltioiden kärkimaana Suomi ei siis ole edistyksellisesti esimerkkinä muille, vaan hyssyttelee ongelman maton alle. Suomessa harjoitetaan tiedostaen tällaista toimintaa, eikä siihen uskalleta puuttua riittävällä tavalla, koska pelkona on oletettavasti taas rasistiksi leimautuminen. Asia on kuitenkin viranomaisilla hyvin tiedossa, mutta viime vuosina tämä järjen ja suvaitsevaisuuden vastakkainasettelun seurauksena yksinkertaisesti edes viranomaiset eivät uskalla asiaan puuttua. Jotain on annettu tapahtua väärin. Pelolle on annettu valtaa!

Tätä kirjoittaessani mietin, että uskallanko näin edes kirjoittaa aiheesta? Poistetaanko kirjoitukseni "sääntöjen rikkomisena" tai jotakin ryhmää syrjivänä. Poistakaa vaan jos niin koette. Asia tulee kuitenkin uudelleen esille myöhemmin, ellei nytkään mitään tehdä.

Tyttöjen ja naisten silpominen on pesiytynyt erityisesti islamilaiseen kulttuuriin ja se on osa islamin lainopillista perinnettä. Monet islamilaiset oppineet pitävät käytäntöä islamin pyhän lain eli šarian mukaisena. Vaikka myös ei-muslimit harjoittavat jossakin määrin silpomista, niin silpominen on huomattavasti yleisempi muslimien keskuudessa. Sunnilaisen islamin lainopillisten koulukuntien edustajien mukaan oppineet pitävät käytäntöä jopa pakollisena. Tällaiset räikeät ristiriidat kulttuurien yhteensaattamisessa ja monikulttuurisuuden ihannoinnissa eivät yksinkertaisesti voi olla hyväksyttävää millään perusteella. Ei edes täällä ylisuvaitsevassa Suomessa!

Tänään Torstaina Helsingin Apollossa oli järjestetty tilaisuus, jossa vietettiin Pelasta Pimppi-iltaa. Tuossa tilaisuudessa esiintyi omalla nimellään silpomista vastaan mm. Janna, joka uskalsi julkaista myös FB-päivityksen kantaa ottavasti silpomista vastaan. Hattua Nostan Jannalle! https://www.facebook.com/Jannavirallinen/?hc_ref=ARSvCisT2ZqokJ_-fzpI0dH...

Asian tiimoilta liikkeellä on myös worldvision, joka kerää varoja mm. tyttöjen auttamiseksi Keniassa.  https://worldvision.fi/pelasta-pimppi

Omasta mielestäni esimerkiksi Me too -kampanja on saanut suhteettoman paljon maailmanlaajusta näkyvyyttä jos verrataan tähän naisten silpomiseen. Rintojen- ja peppujen puristelu tai lääppiminen on kuitenkin ihan eri tasolla, kuin pimpin silpominen ilman kehon omistajan lupaa. Olisi todella hienoa, jos silpomisen vastustajia astuisi esiin yhtä laajalla rintamalla, mitä Me too- kampanjaan osallistui. 

 

Ps. kuva jota ei ehkä saa julkaista sellaisenaan, joten pelkkä linkki: https://fi.wikipedia.org/wiki/Naisen_sukupuolielinten_silpominen#/media/File:Type_IV_circumcision.jpg

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuo silpominen on verrattavissa kidutukseen tai törkeään pahoinpitelyyn ja ehdottomasti jyrkästi myös laissa tuomittava. Myös Suomessa. Islamistisista maista tulevat elävät edelleen vanhan patriarkaalisen kulttuurin tiukkojen sääntöjen mukaan. ja se näkyy naisen asemassa, joka on aivan eri tasolla kuin esim. pohjoismaissa. Kulttuuriperimää vaalitaan tiukasti, eikä poikkeavuutta katsota hyvällä silmällä, tästä pitävät uskonnoliset ohjaajat huolen.

Ongelmahan poistuisi mielestäni integroitumisvelvoitetta lisäämällä. Ts. maahantulijaa autetaan avustusten maksamisen kautta sitoutumaan määrättyihin koulutuksellisiin ja ohjaaviin toimenpiteisiin. Tästä hyötyisivät varmasti kaikki, koska ainoastaan integroitumisen kautta tulijat saadaan sisäistämään länsimainen arvomaailma, johon EI kuulu pahoinpitely, tappaminen, silpominen tai mikään muukaan lähtömaan perinteiden ja lakien mukainen toiminta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Islam_ja_naiset

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suomalaiseen kasvatusperinteeseen kuuluva lasten tukistaminen johtaa nykyään rangaistukseen Suomessa. Barbaariseen perinteeseen kuuluva pimperon silppuaminen ehkä harvemmin. Monikulttuurisuus on nimittäin rikkaus.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Taas on meidän sekoboltsit sotkemassa asioita tavalla, joka vain haittaa pimppien pelastamista. Kyse on todellakin kultturiperinteestä, jossa ei ole järjen häivää, eikä sitä kenenkään tarvitse hyväksyä. Asian kieltäminen ei silti muuta kulttuuria. Eikä asiaa pidä sotkea uskontojen vastustamiseen. Kyse on tapakulttuurista.

Ongelma on vähän samansuuntainen kuin perussuomalaisten miesten maailmankuva. Kun sitä vastustaa, niin persuyksilöllä se vain vahvistuu. Aivan sama millä argumenteilla todistat sen harhaisuutta.

Maailma muuttuu kun silpomiskulttuureihin syntyneet naiset saavat koulutusta, valtaa, omaa omaisuutta ja vapautta. Suomessa voimme vaikuttaa erityisesti tukemalla kaikkia täällä asuvia tyttöjä menestymään. Erityisesti niitä, joilla on edes teoreettinen uhka joutua silvotuiksi.

Ainoa keino vaikuttaa kyseisten kulttuurien miehiin on muistuttaa, että luomupimppi on paljon parempaa. Mies on kaikkialla maailmassa yksinkertainen otus. Etenkin persumies.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Börjellä on joku persumieskateus. Uskoisin, että siitäkin voi eheytyä miltei normaaliksi.
"Ainoa keino vaikuttaa kyseisten kulttuurien miehiin on muistuttaa, että luomupimppi on paljon parempaa. Mies on kaikkialla maailmassa yksinkertainen otus. Etenkin persumies."
Joissain barbaarikulttuureissa kotona on se leikelty lapsentekokone, mutta luomupimppiä saa kodin ulkopuolella erilaisissa tilanteissa. Niinpä luomupimpin mahdollisesti tunnustettukin paremmuus ei vaikuta juuri mitään, varsinkin kun leikellyt mummot ovat ensimmäisinä jatkamassa perinnettä.

Aikoinaan Keskisuomalaisessa pakinoitsija kertoi, että 98% miehistä tykkää Luojan onnistuneen hyvin pimpin kohdalla. Joissakin maissa näin arvelevia miehiä taitaa olla vähemmistö. Vai miksi sitä sitten yritetään "parannella"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset