selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Maakuntavaalit tulisi siirtää

Maakunta ja sote-uudistuksesta pidettiin tiedotustilaisuus 8.3.2018. Kunta- ja uudistusministeri
Anu Vehviläisen sekä valtioneuvoston mukaan ”Uudistus on välttämätön, kiireellinen ja tärkeä.”

Mikäli yksikin edellisistä väitteistä pitäisi paikkansa, niin tilannetta voitaisiin verrata kansalliseen kriisiin, jolloin voimaan astuisi valmiuslaki. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on poikkeuksellisen huonosti ja kiireellä valmisteltu uudistus vallan- ja rahan uudelleen järjestelystä.

Puuttumatta täysin vajavaiseen sisältöön uudistuksesta kiinnittäisin huomion mielummin tämän hankkeen aikatauluun. Alustavasti on suunniteltu, että lait hyväksyttäisiin kesäkuussa 2018. Lainsäädäntötyö sisältää yli 40 lakia jotka ovat vielä nytkin osittain ristiriidassa EU:n ja perustuslain kanssa puhumattakkaan kuntalaeista. On hyvin todennäköistä, ettei edes nämä esitettävät lait kerkeä astua voimaan ennen maakuntavaaleja jotka on jo päätetty pitää sunnuntaina 28.10.2018. 

On tietysti myönnettävä, että joillakin tahoilla on todellakin kiire. Kaikkein kiireisimpien tahojen mielestä maakuntavaalit oli määrä järjestää jo tammikuussa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Perustuslakivaliokunnan tuolloisen lausunnon jälkeen soten valinnanvapauslaki vaati kuitenkin täydentävän esityksen ja uuden lausuntokierroksen. Näin tulee käymään vielä uudelleen ja siksipä olisi hyvä ottaa aikalisä ja siirtää suosiolla maakuntavaaleja myöhemmäksi.  Ja mikä tärkeintä, niin myös maakuntavaaleja koskevaa lakia tulisi käsitellä jo ennen järjestettäviä vaaleja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaikkein kiireisimpien tahojen mielestä maakuntavaalit oli määrä järjestää jo tammikuussa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. "

Muistelen että kuntavaalit siirrettiin syksystä 2016 kevääseen 2017 jotta ne olisi järjestetty samaan aikaan maakuntavaalien kanssa. Sitten kuntavaalit piti samasta syystä siirtää syksyyn 2017 ja asia uutisoitiin jo varmaksi, mutta esitys peruttiin.

On hämmentävää, miten jopa vaalien ajankohta pystytään vatuloimaan, ja vielä monesti peräkkäin. Historia kertoo, että tulevan syksyn maakuntavaalit eivät ole kiveen kirjoitettu jos maakuntauudistus nyt ylipäänsä tulee.

JOS maakuntavaalit järjestetään, luontevinta olisi tehdä se yhdessä vuoden 2019 ek-vaalien kanssa. Samalla voisi mahdollisesti estää ehdokkaan monella pallilla istumisen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Samalla voisi mahdollisesti estää ehdokkaan monella pallilla istumisen". Tämä on yksi asia joka itseänikin mietityttää. Siis ihan joka suunnalta katsottuna. Kuullostaa hurjalta jos sama henkilö voi esittää itselleen jotakin asiaa päätettäväksi ja sitten seuraavassa asteessa hän on itse hyväksymässä esittämänsä asian. Vaalilaissa tulisi ehdottomasti estää tällainen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Laki ei tällä hetkellä tunne toisen asteen jääviyttä ja esimerkiksi kuntapolitiikassa tuo on arkipäivää: Sama henkilö voi olla teknisessä lautakunnassa päättämässä jotain, sitten kunnanhallituksessa esittämässä päätöstä hyväksyttäväksi ja taas valtuustossa päättämässä tukemansa esityksen puolesta.

Maakunta/eduskunta -asetelmassa tuo tosiaan pitäisi estää. Arvaa estetäänkö, kun kansanedustajat ja myös ministerit jo nyt asettuvat lähtökuoppiin maakuntavaaleissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Vaalilaissa tulisi ehdottomasti estää tällainen." "Maakunta/eduskunta -asetelmassa tuo tosiaan pitäisi estää."
****************************************************

Älkää nyt höpöttäkö ilmeisen kateellisina.. se lienee motiivi ja Janne tuli vielä peesaamaan erityisesti kateuttaan - olette siis täysin väärässä ja viette duunit koko Suomen älykkäimmiltä ja ahkerimmilta ihmisiltä.

Onhan loogista ja järkevää että sama äärimmäisen alpha-henkilö on kuntapoliitikkona, maakuntapäättäjänä ja mikä-ettei eduskunnassakin ja ties missä muualla päättämässä kaikesta saaden kaikista viroistaan extraa kuten pitääkin. Näin sen pitääkin olla - miksi tyhmemmille pitäisi jotain paikkoja jättää. Ihmettelen. Optimaalinen suorittaja kykenee kaikkeen 24h aikana ja yritätte hävyttömästi rajoittaa näiden ihmisten todellista potentiaalia..... hävetkää!

Erittäin järkevää tuo suunniteltu, ja vain ali-ihmiset voivat epäillä ettei hommat tule muka kovin tehokkaasti/älykkäästi/jne. hoidettua ja jonkun rahan/vaikutusvallan tahi vastaavan takia porukka kannattaisi muka tuota mallia päättävissä piireissä.... On hävytöntä ja sietämätöntä että epäillään täysin epäitsekkäiden ihmisten motiiveja! Olen hämmästynyt kritiikistä kuten oletan myös nykyisten päättäjiemme olevan - miten kansalaiset kehtaavatkin epäillä itseään parempia... itse en ainakaan uskaltaisi.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #4

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset