selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Itsesääntelyelin! Mikä se on?

Sananvapautta ei voi määritellä suhteellisesti mitenkään, se vain on. Ja koska se vain on, niin sitä täytyy tietysti jonkun päästä valvomaan, ettei se vahingoittaisi niitä ketkä haluavat valvoa heitä vahingoittavaa sananvapautta. Oletteko ymmärtänyt? Ei se mitään. Teidän puolesta on perustettu sellaisia tahoja, jotka hoitavat ymmärtämättömyytenne teidän puolesta. Näitä kutsutaan julkisen sanan neuvoston viestimiksi.

Eri viestimiä on sitten tänä päivänä pilvin pimein. Sinun ei taaskaan tarvitse vaivautua itse ajattelemaan, sillä viestimet on valjastettu sinua varten. Ja sinua varten on myös perustettu viestimien itsesääntely. Itsesäännellyt viestimet tuottavat sinulle vain sitä oikeaa viestintää, joten sinun ei tarvitse ajatella. Uskot vain.

Itsesääntelyn alaiset viestimet tuottavat siis itsesääntelyelimen määrittelemää ja valvomaa sääntelymoraalin täyttävää viestintää. Muu on sopimatonta ja siitä voidaan rangaista, vaikka julkisen sanan neuvostolla ei olekkaan rangaistusoikeutta. Kaikkein huvittavintahan tässä on tietysti se, että nämä viestintää tuottavat maksavat valvovalle elimelle siitä, etteivät he itse tuota moraalinvalvojan vastaista sisältöä! Eikö niiden moraalia voisi valvoa ja säädellä ihan samalla lailla kuin kaikkea muutakin, laeilla ja asetuksilla ja viranomaisten työllä. Ei. Silloin ei olisi tyhmää kansaa ja ihmiset saattaisivat alkaa ajattelemaan omilla aivoilla. Tätä kaikkea tukee myös valtio, eli sinä.

Viestimet ovat syntyneet ajamaan tai puolustamaan jotakin arvoja jotka heijastuvat totuuden kertomisena jonkin tulkinnan kautta. Yksikään viestin ei kerro totuutta, vaan aina taustalla on jonkin suunnan viestintä eri tarkoitusperineen. Siksi samasta tapahtumasta uutisoidaan niin monella eri tavalla. Älä silti kyseenalaista, sillä on olemassa vain yksi totuus! 

Viestintä elää nyt suurta mullistusta. 1968 perustettu JSN, eli joukkoviestinnän julkaisijoiden ja toimittajien vapaaehtoisuuteen perustuva itsesääntelyelin alkaa olla kuoleman kourissa. Internet ja oikeasti vapaa (sitoutumaton) journalismi on noussut uhkaksi tälle säännellylle journalismille. Ollaan palaamassa takaisin siihen, että viestinten keskeinen ja yhteinen perinteinen tehtävä on pyrkiä tietoon, totuuteen – paljastamaan jotain uutta ja ennen tietämätöntä- ilman kenenkään moralisointia tai ennalta estämistä. Totuus ei pala tulessakaan!

Totuudesta ei voi äänestää, se on monimutkainen asia. Se on äärettömän vaikea asia johonkin ylempään sitoutuneille medioille ja viestinten ammatillisille, joiden etiikkaa on valvottava itsesääntelyn keinoin. Totuus on katsojan silmissä. Totuus on rivien välissä ja siinä kuinka itse haluat ymmärtää. Kaikki muu on sinun ohjaamista!

Journalistien etiikkaa onkin arvioitava kysymällä, onko kyseenalaistettu tarpeeksi? Kysyä voisi myös, onko journalistin jukaisema kaikki totta? Onko se vain lainattua? Journalismin etiikkaa voi arvioida vapaasti jokainen katsoja, lukija ja kuuntelija. Sitä ei edes JSN voi estää. Siihen ei voi mikään poliittinen prosessi vaikuttaa tai viranomainen määrittää, vaan se on sinun itsesi hallussa. Jos älyät. 

JSN:n puheenjohtajuus on ollut tuulinen paikka. Näin räikeässä tehtävässä ei istuisi edes Paavo Väyrynen kuukautta pidempään, ellei kahvimukilla voisi netota yli 30€/kpl ja jokaisen journalistin olisi pakko ostaa vähintään kaksi mukia ilman JSN:n langettavaa päätöstä.

Valtamedia ja sen etiikka tuhoutuu juuri siksi, että se tuhoaa itse itsensä. Se tuhoutuu itsesääntelyn vuoksi.  

JSN on Suomessa toimiva joukkoviestinnän julkaisijoiden ja toimittajien vapaaehtoisuuteen perustuva itsesääntelyelin. Onko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Oman määritelmänsä mukaan ”Julkisen sanan neuvoston tehtävänä on vaalia julkisen sanan vastuullista vapautta ja tukea hyvää journalistista tapaa. Neuvoston perussopimukseen sitoutuneet viestintäalan liitot ja tiedotusvälineet noudattavat sen periaatteita ja myötävaikuttavat siihen, että niiden jäsenet ja niille töitä tekevät toimivat sopimuksen tarkoittamalla tavalla”.

JSN on siis perinteisestä ammattikuntalaitoksesta muistuttava korporatistinen elin, joka näkee tehtäväkseen ammattikunnan sisäisten pelisääntöjen valvomisen ja ammattikunnan etujen ajamisen suhteessa ammattikunnan ulkopuolisiin toimijoihin. Esimerkkinä tästä jälkimmäisestä on tämä vastuullisen journalismin kampanja, jonka tarkoituksena on korostaa miten JSN:n piiriin kuuluva journalismi eroaa muusta viestinnästä.

Yleisellä tasolla korporatismi on toimintamalli, jossa valtaa käyttävät työnantajien ja työntekijöiden muodostamat ammattikunnat eli korporaatiot. Malliin kuuluu, että korporaatioiden keskinäissopimuksin käyttämää valtaa pyritään laajentamaan poliittiselle tasolle ja oikeudenkäytön tasolle. JSN toimii eräänlaisena ammattikunnan sisäisenä oikeuslaitoksena, jonka tarkoituksena on torjua ammattikunnan ulkopuolisten toimijoiden puuttumista ammattikunnan omikseen kokemiin asioihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset