selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Novichok- tappava hermomyrkky

Tappava hermo­myrkky saatettiin sumuttaa sisään kodin etuovesta, otsikoi luotettava media. Samaiset luotettavat mediat ovat aijemmin uutisoineet myös myrkyn olleen peräisin matkalaukusta, auton ilmastoinnissa ja ties mistä. Yhtä pitävästi luotettavat lähteet ovat osoittaneen teon takana olevan Venäjä, Moskova sekä Putin. 

Koko myrkutysjupakassa yksi varma asia on se, että Sauli Niinistön pojan nimi on Aaro Veli Väinämö Niinistö. Sekään ei ole aivan varmaa, että Niinistö olisi soittanut Putinille ja pahoitellut pikaista päätöstä karkoittaa venäläis diplomaatti ilman savuavaa asetta.

Toistaiseksi varmaa tässä erittäin tappavan myrkyn käytössä on myös se, että tapauksen yhteydessä on kuollut kolme osallista. Skripalien kaksi janoon kuollutta marsua sekä Porton Downissa lopetttu ja tuhkattu Skripalien nälkiintymään päässyt kissa. Eläimet saattoivat altistua tuolle (ei vielä varmaa) Novichok hermomyrkylle, mutta britannian viranomaiset hävittivät tämänkin todistusaineiston tuhkaamalla eläimet jostain tuntemattomaksi jääneestä syystä. Luotettavan median mukaan syynä olisi ehkä se, ettei äärettömän myrkyllinen Novichok aiheuttaisi uutta vaaratilannetta. Herättää tietysti kysymysmerkin, sillä eläimethän kuoli janoon ja nälkään sekä viranomaisen lopetuspiikkiin päiviä myöhemmin. Vai eikö sittenkään viimeisinkään teoria, eli postiluukusta suihkutettu myrkkyisku pidä paikkaansa? 

Joka tapauksessa syylliseksi on julistettu Venäjä, Putin ja Moskova. 

Britannia on kutsunut kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijat analysoimaan näytteitään. Näytteitä jostakin muusta kuin marsuista ja kissasta. Tutkimuksen suorittavia laboratorioita ei puolueettomuuden takaamiseksi ole kerrottu edes Britannialle, kuulemma. 

Venäjä on vaatinut pääsyä mukaan tutkintaan. OPCW on kuitenkin hylännyt tämän. Britannian mukaan syy on se, että Venäjä on tapauksessa epäiltynä. Sikäli tämäkin mietityttää, ettei syytetylle myönnetä edes länsimaisen demokratian mukaan oikeutta puolustautua syytteeseen. Ehkä sitten joskus tuomion jälkeen? Venäjän mukaan tutkinta ei voi olla luotettava, jos sitä ei päästetä mukaan.

Noh, kissallahan on tunnetusti yhdeksän henkeä, mutta marsut kuoli janoon. Julia ja hänen isänsä selvisi vasta-aineen ansiosta. Puolustus ei saanut keskustella marsujen eikä kissan kanssa brittiviranomaisten toiminnan vuoksi. Todistajat tuhkattiin. Samaisten viranomaisten myötä myöskään Julia Skripalin kanssa on syytetyltä estetty keskustelut. Tuhkataankohan Julia?

Tapaus on kovin mystinen. Novichok hermomyrkky, mikäli sellaista on käytetty on kuitenkin yksi varmasti tappavimista kemiallisista aseista, mitä maa päällään kantaa. Marsut ja kissa selvisi, eikä myöskään Skripalien ensihoitaja saanut mitään oireita vaikka oli tekemisissä uhrien kanssa yli puolituntia ilman mitään suojavarustusta. Häntä ei tarvinnut lääkitä myöskään jäkeen päin.

Novichokin kehittämiseen osallistunut venäläistiedemies Vil Mirzajanov, on kertonut, että myrkkyä voisi valmistaa vain valtiotason toimija. Tällaisia toimijoita löytyy nykyisin kymmenittäin ympäri kehittyneen maailman. Joidenkin lähteiden mukaan myrkkyä olisi myös päätynyt jo Neuvostoliiton aikoihin pieninä määrinä useille eri tahoille melko naurettavalla hinnalla. 1500 dollaria/annos. Lähde on tietysi yhtä luotettava, kuin nämä muutkin luotettavat mediat. En ala erittelemään yhtään, enkä edes niitä satoja.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi aiemmin, että brittilaboratorio oli aukottomasti todennut myrkyn olevan Venäjältä, mutta joutui vetämään sanansa takaisin, kun väitteelle ei sittenkään löytynyt todistetta. Syyllinen kyllä löytyi. Aukoton totuus on, ettei myrkytyksen toteutustapaa tai toteuttajaa tiedetä.

Sen verran soisi ihmisten käyttävän medialukutaitoa ja omaa järkeä, että mikäli tämän tasoisessa tapauksessa Venäjä todella olisi vastuussa murhayrityksestä, Skripal ja hänen tyttärensä eivät olisi jääneet henkiin. Jos myrkky olisi Novichok (siinä koostumuksessa) ja sitä olisi postiluukusta kaasutettu huoneistoon, niin myöskaan nuo kaksi marsua ja kissa eivät olisi kaivannut britannian viranomaisten lopetuspiikkiä. Myös ensihoitaja olisi Sergei Skripalin viereisellä pedillä patologin hääriessä  ympärillä suojapuvussa.

Ja ei. Ei minulla ole mitään sympatioita Venäjän, Putinin tai Moskovan suhteen. Ei myöskään Huhtasaaren, Packalen tai Eerolan suhteen. Yritän vain ajatella omilla aivoillani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

CIA ja brittien tiedustelupalvelu MI6 ovat lehtien mukaan jo keskustelleet Sergei ja Julia Skripalin piilottamisesta Yhdysvaltoihin. Julia Skripalin Venäjällä asuva serkku Viktoria ei ole saanut viisumia Britanniaan.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson ja oppositio ovat syyttäneet toisiaan "hyödyllisiksi idiooteiksi" tämän asian tiimoilta.

http://www.bbc.com/news/uk-politics-43686718

http://www.faz.net/aktuell/politik/skripals-sollen...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kappas! Yhä mielenkiintoisemmaksi muuttuu.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Suomi+EU+Nato+Jenkit+sensellaiset. Pahapaha. Venäjä Hjuva!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jotkut saa ajatella noin. Minäkin, mutta en ajattele noin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuskinpa tämäkään analyysi perustuu mihinkään muuhun kuin mediasta luettuihin juttuihin.

Mulla on kuitenkin sellainen olo, että tämän tapauksen tarkempi tieto ei ole mediassa, eikä ainakaan täällä puheenvuorossa.

Mielipteitä ja ajatuksia on mukava esitellä, joskin ne ovat vain mielipiteitä, ei mitään muuta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Mulla on kuitenkin sellainen olo, että tämän tapauksen tarkempi tieto ei ole mediassa, eikä ainakaan täällä puheenvuorossa."

Tässä olet aivan oikeassa. Sinähän sittenkin ajattelet.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Marsujen ja kissan kohtalo surettaa; tappava kaasu ei tapa, mutta britti-ruoka ja veden puute.
Animaliaa ois tarvittu.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Yksi hyvin kummallinen piirre tutkimuksessa. Miksi nämä eläimet olisi jätetty huomioimatta, vaikka varmasti ympäri vuorokauden paikalla on ollut tutkijoita, näytteiden ottoa,....

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Lännen ja Venäjän suhteet ovat absoluuttisessa nollapisteessä. Tässä Trumpin twiitti tältä päivältä:

"Many dead, including women and children, in mindless CHEMICAL attack in Syria. Area of atrocity is in lockdown and encircled by Syrian Army, making it completely inaccessible to outside world. President Putin, Russia and Iran are responsible for backing Animal Assad. Big price..."

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

"Kuznetsovin aineisto sisältää myös Šihanyssa aiemmin työskennelleen Leonid Rinkin tunnustuksen siitä, että hän on myynyt kyseistä hermomyrkkyä rikollisille. Rink jäi touhuistaan kiinni jo ennen Ivan Kivelidin murhaa."
Eli ainetta on myyty rikollisille.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005632791.html

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Niin. Täytyy kuitenkin pitää hatusta kiinni aina tulkitessaan näitä lähteitä. Sata varmana ei tätäkään kannata uskoa. Toki täysin mahdollista ja ....

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei välttämättä. Tässä mbk.ru:n haastattelussa samainen Kuznetsov kertoo, ettei Rinkin puheisiin kannata välttämättä luottaa. Kuznetsov syyttää Kivelidin murhasta ja Skripalien murhayrityksestä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:tä.

https://mbk.media/suzhet/advokat-boris-kuznecov/

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski Vastaus kommenttiin #19

Nimenomaisesti kuka meistä tietää totuuden?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #22

Meistä ei kukaan. Osa kuitenkin uskoo valtamedian esittämänä syyllisen olevan Venäjä, Putin ja Moskova.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #26

Esitähän Seppo Lavikainen mielipiteesi kuka, tai mikä muu taho olisi kyseisten murhayritysten takana? Millä motiivilla?
Minä en usko, että britit ovat niin tyhmiä kuin annetaan täällä ymmärtää. He ovat varmasti pohtineet ja selvitelleet myös esittämääni kysymystä.

Eikö se ettei myrkyllä tapettu kissoja ja marsuja ja puolta ympäristöväestä osoita, että asialla oli todella pätevää sakkia, vaikka operaatio epäonnistuikin?
Joku tollo myrkyn haltuunsa saanut olisi saattanut samalla "kissat ja marsut" tappaakin. Mutta MILLÄ MOTIIVILLA??

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #48

Perustat näkemyksesi uskoon ja jos joku muu uskoo vähän toisin niin helvetti on irti?

ja vain uskon vuoksi!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #52

Älä Heino jatkuvasti möläyttele noita latteuksiasi, vaan ota kantaa esittämääni kysymykseen. Minun uskoni ei tässä ole relevanttia. Eli, ellei Venäjä ole murhayrityksen takana, niin mikä toinen maa ja millä motiivilla se olisi? Tai kuka yksittäinen henkilö tai taho? Eivätkö nämä ole asiassa aivan oleellisia kysymyksiä??
Motiivistahan rikoksen selvittely yleensä lähtee, ja Venäjän johdon taholta sitä kyllä löytyy. Löytyykö muualta?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #54

Pakko tarjota latteuksia lattealle,kun ei nekään mene jakeluun.

Sinun usko muodostuu relevantiksi,kun sinulle tarjotaan vaihtoehto eteen,niin tyrmäät ne uskolla. Toinen täällä viihtyvä tyrmää ne todennäköisyyksillä.
Kummatkin on hataria perusteita tyrmätä mitään saati sitten alkaa moittimaan muita.

Enkä koskaan aloittaisi motiivista selvittämään rikosta vaan selvittäisin ensin mitä ja miten on tapahtunut. Sitten alkaisin miettimään vasta motiiveita.
Spekulointia voi aina harrastaa,mutta silloin ei kuulu rajata mitään pois.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #57

Missä viipyy ja viipyy sinun "eteen tarjoamasi" vaihtoehto Venäjän syyllisyyteen?!!
Katsotaan sitten meneekö se minulla jakeluun. Tai kellään muullakaan.

Minkä asian minä olen rajannut pois? Päinvastoin, pyydän esittämään lisää vaihtoehtoja syyllisyyskysymykseen. Niitä vaan esiin Heino!

Ellet vaihtoehtoa esitä totean, että pidät Venäjää selvänä syyllisenä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #58

Vaihtoehtoina on kaikki potentiaaliset hyötyjät. Siksi niitä on turha alkaa luettelemaan. Esitetään nyt vaikka Jenkit tai Israel..ne nyt periaatteessa on yksi ja sama. Tällä toiminnalla he saa jatkettua vastakkainasettelua ja sitä kautta sotateollisuus tahkoaa rahaa ja pitää jenkkien rattaat pyörimässä.

Britannia. Sillä he saa hetkeksi siirrettyä valokeilan itsestä muualle paljastusten keskeltä.

Ukraina. Saa jatkettua pakotteita Venäjää vastaan.

Mikä tahansa terroristijärjestö. Sillä ne pitää terroria ja sekamelskaa yllä.

Mikä tahansa yksityinen toimija tietämättömistä syistä. Kosto tai halu vaikuttaa asioihin.

Venäjän ainoaksi hyödyksi on keksitty puuttinin vaalivoitto ja sekin heti sen jälkeen,kun oli ensin todettu samoilta tahoilta kuinka turha vaaleja on edes järjestää korruption vuoksi. Tästä huolimatta en silti laske Venäjää tai muitakaan vaihtoehtoja pois epäiltyjen joukosta,vaikka en järkevää motiivia keksisikään.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #59

"Venäjän ainoaksi hyödyksi on keksitty puuttinin vaalivoitto ja sekin heti sen jälkeen,kun oli ensin todettu samoilta tahoilta kuinka turha vaaleja on edes järjestää korruption vuoksi."

Yksikään vakavasti otettava taho ei ole tarjonnut Venäjän hyödyksi myrkytystapauksessa Putinin vaalivoittoa.

"Tästä huolimatta en silti laske Venäjää tai muitakaan vaihtoehtoja pois epäiltyjen joukosta,vaikka en järkevää motiivia keksisikään."

Eli, kun Venäjän valtionmedia ja valtionpäämies julkisesti rehentelevät sillä, että ulkomailla asuvat petturit hoidellaan päiviltä ja venäläistä kansanedustajaa epäillään tälläkin hetkellä todennäköisin syin Lontoossa tehdystä petturin myrkytyksestä, niin et millään keksi järkevää motiivia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #60

Hyvä vastaus Heinolle Jussi!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #61

Eihän siinä ollut mitään poikkeavaa. Hän on jo aikaa sitten päättänyt syyllisen ja nyt ampuu uskon pohjalta muita vaihtoehtoja alas tuosta l8nkalta vaan ilman sen kummallisempia selityksiä..aivan kuten kerroin tapahtuvan,kun ollaan uskossa vahvoja.

Mikähän teitä vaivaa,kun tulette kuuroiksi ja sokeiksi aina Venäjän ollessa aiheena. Sieltä kaivetaan isältä opitut latteuden ja aletaan hokemaan niitä. Toisaalta nuoremmat kääntää kaikki metodit nurinpäin. Ensin päätetään syyllinen ja aletaan hakemaan perusteita sille. Mikä siinä epävarmuudessa on niin kamalaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #60

Totta..tälla palstalla tarjotut motiivit (vaalivoitto) Venäjälle ei ole olleet todennäköisiä.
Mitä vakavasti otettavia selityksiä sitten on tarjottu vakavista lähteistä,mikä sulkee kaikki muut pois eli tiedettäisiin jo syyllinen?

Mainiota,että olet keksinyt uuden selityksen dissata muut vaihtoehdot.

Se,että joku sanoo jossai jotain ei ole kovin uskottava motiivi vai senkö varaan nojaat? Voidaan verrata Israelim päämiehen juttuihin. Hänestä sinun pitäisi olla jo todella huolissasi.

Hä..en keksi järkevää motiivia? Asetat siis jälleen itsesi auktoriteetiksi päättämään näistä asioista. Höppänätouhua sellainen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Sen verran soisi ihmisten käyttävän medialukutaitoa ja omaa järkeä, että mikäli tämän tasoisessa tapauksessa Venäjä todella olisi vastuussa murhayrityksestä, Skripal ja hänen tyttärensä eivät olisi jääneet henkiin. "

********************

No miksipä eivät? Aika heikko mielikuvitus täytyy olla enkä usko että sinulla loppupeleissä on. Jos tarkoituksena on esim. antaa varoittava esimerkki pettureille ja sitä harkitseville, niin parempi joskus jopa rampauttaa uhri kuin tappaa. Varoituksena vielä paljon ikävämpi kuin pelkkä murha kuten mm. Litvinenkon tapauksessa. Ehkä tehtävä on vain testailla länsimaiden reaktioita eli kuinka polvillaan ovat jatkoa ajatellen - mikäli ei reagointia.. green light jatkolle. Varsinaisia murhayrityksiä on myös mennyt taitavillakin tahoilla mönkään loputtomasti. Kuinkapa monta kymmentä kertaa esim. CIA yritti saada yhden Castronkin hengiltä, ja nöyryyttävästi joutuivat odottamaan luonnollista kuolemaa. Eli vaikka tarkoituksena olisikin murha, voivat tekijät sählätäkin homman - inhimillistä. Mahdollisuuksiahan on monia.

Medialukutaitoa todellakin kannattaa käyttää ja samoin omaa järkeä - siitä olen samaa mieltä. En nyt itsekään sano että Venäjä olisi 100% varmasti takana - on kuitenkin kärkisijalla mikäli nyt itse pitäisi lähteä veikkaamaan tekijää. Venäjällä ikävä track record Putinin ajoilta eli ehkä sitä vain odottaa jotain juuri tuon kaltaista heiltä taas (useinkaan ei tarvitse "pettyä").

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kyllä. Ja tätä korostankin. Ihan totta, että kyseessä voisi olla myös "kokeilu". Se voisi olla myös miltä tahansa taholta. Olet oikeassa ja medialukutaitosi ylittää helposti keskimääräisen.

Noin yleisesti ottaen Venäjää myllytetään nyt melko monelta suunnalta lähinnä "liittouman" toimesta ja siihen on tietysti olemassa joitakin syitä. Isossa kuvassa voitaisiin jopa laittaa foliohattu päähän ja väittää, että Venäjä alkaa olla liian iso uhka "liittoumalle" ja tilannetta ei paranna se, että Kiina on myös tuolla vastustajien joukossa.

En ala spekuloimaan tämän enempää. Historia toistaa itseään kunnes ihmiskunta tuhoaa itsensä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Tappava hermo­myrkky saatettiin sumuttaa sisään kodin etuovesta, otsikoi luotettava media. Samaiset luotettavat mediat ovat aijemmin uutisoineet myös myrkyn olleen peräisin matkalaukusta, auton ilmastoinnissa ja ties mistä."

Medialukutaitoinen hoksaisi tässä vaiheessa varmaan, että uutisointi on koskenut mahdollisia tutkintalinjoja ja uutisoinnin luotettavuutta arvioitaisiin varmentamalla, että ovatko nämä todella olleet tutkintalinjoja. Tämä on Lavikaisellekin todettu useaan kertaan mutta hän ei malta luopua oman porkkanansa perässä juoksusta.

"Sen verran soisi ihmisten käyttävän medialukutaitoa ja omaa järkeä, että mikäli tämän tasoisessa tapauksessa Venäjä todella olisi vastuussa murhayrityksestä, Skripal ja hänen tyttärensä eivät olisi jääneet henkiin."

Tässä aika hyvä analyysi mahdollisista syistä mikseivät Skripalit kuolleet.

"Nerve agents only really work quickly when they are inhaled. The mechanism of action in the Skripal case appears to be dermal absorption – the agent got into their systems through the skin. This works slowly. Signs and symptoms progress from localised ones at the site of exposure to central ones over a period of hours.

"Second, if something happened to reduce the intended dose - for instance if the person opening a door handle was wearing gloves - then a possibly quite lethal dose could have been mitigated to a lower one."

"All of the organophosphate nerve agents degrade in the presence of water, through a mechanism called hydrolysis. So, did the door handle in question get wet? Salisbury is not known for an arid climate."

"The bottom line is that nerve agents are killers in the absence of serious medical care, but their track record as killers is actually quite poor if some medical care is given. There are a number of cases where people were exposed to very high doses of nerve agents and survived with aggressive medical interventions."
http://www.politics.co.uk/comment-analysis/2018/04...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sinä se vaan jaksat jankuttaa. Auttaisiko asiaan, että myönnän sinun olevan oikeassa? Olet oikeassa!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Oikeassa olo ei lohduta, jos pian sen jälkeen kirjoitat uuden blogin, jossa esität samat väitteet. Kärtät koko ajan medialukutaitoa ja omilla aivoilla ajattelemista mutta jankkaat kuitenkin ihmeellisiä väitteitäsi median luotettavuudesta ilman mitään lähteitä. Saarnaat täysin päinvastoin kuin toimit.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #21

Hienoa! Ja sitten alkaa taas lähtölaskenta Lavikaisen seuraavalle tiukalle media-analyysille, jossa käytetään omia aivoja. Ehkä urheilutoimittaja osoittautuu epäluotettavaksi kun otteluiden tulokset vaihtuvat joka viikko.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Venäjä on vaatinut pääsyä mukaan tutkintaan. OPCW on kuitenkin hylännyt tämän. Britannian mukaan syy on se, että Venäjä on tapauksessa epäiltynä. Sikäli tämäkin mietityttää, ettei syytetylle myönnetä edes länsimaisen demokratian mukaan oikeutta puolustautua syytteeseen."

Et siis erota mitä tarkoittaa tässä tapauksessa tutkintaan osallistuminen ja oikeus puolustautua syytteessä? Medialukutaito?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

En tietänkään erota mitään mistään. Olet edelleen oikeassa. Sen sijaan BBC, eli yksi luotettavista medioista kertoo kuningaskunnan olevan varma syyllisestä. "ei ole mitään muuta uskottavaa selitystä" , kuin aijemmin esitetty. Venäjä, Putin, Moskova.

Ja tietenkin myönnän, että medialukutaitoni ei ole, eikä voi olla täydellistä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ei tarvitse olla täydellinen mutta sinulla menevät perusasiat sekaisin. Arvioit median luotettavuutta lähtökohtaisesti väärin. Jos sinun mielestäsi tutkintalinjan muuttumisesta uutisoiminen on osoitus median epäluotettavuudesta niin menet heti alkuun ihan metsään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on se huvittavin piirre kaikissa analyyseissä, kun puhutaan medialukutaidoista.

Ihmiset luulee, että mediassa ovat tarkat tiedot tapahumasta.

Vähän sama asia kuin uskoisi seiskan analyysejä :)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Ihmiset luulee, että mediassa ovat tarkat tiedot tapahumasta." Juuri näin.

Medioilla on oma lehmä ojassa. Aina. Mikä milläkin. Tänä päivänä tietoa saa halutessaan myös perinteisen median ulkopuolelta. Näilläkin lähteillä on usen oma lehmä ojassa. Olipa lähde mikä tahansa, niin tietoa etsivä joutuu yhä enemmän käyttämään tuota medialukutaitoa luodakseen edes jokseenkin oikean suuntaisen mielikuvan tapahtumista.

Analyysit ovat taas sitten näiden tuotosten summa ja nekin usein jonnekkin kallellaan. Tärkeintä lienee kuitenkin muodostaa oma mielipide.

Juha Hämäläinen

RUSSIAN spy Sergei Skripal is no longer critical as his niece shockingly claimed he might not have been poisoned.

Ei ehkä sittenkään myrkytetty, mutta Venäjä varmaa jätti senkin tekemättä, joten pakotesota, taloussota muuttukoon oikeaksi ja pian.....

https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/69415...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Se on ammattitaitoinen plikka tuo Viktoria. Ensin sanoi, ettei millään voi tietää kuka on vastuussa myrkytyksestä, sitten hän tiesikin ja sitten se olikin vain ruokamyrkytys. Ja kaikki diagnoosit maallikkona Venäjältä käsin. Lienee meedio.

Juha Hämäläinen

Tuo ensimmäinen on helppoa, jos osaa ajatella vähänkään. Toiseen "meedioonsa" on voinut saada tietoa jopa suoraan sukulaisiltaan. Venäjällä lienee jo puhelimia, jolla voi soittaa esimerkiksi Iso-Britanniaan?

Tai sitten neito on heittänyt kierroksen luudallaan ylietteerissä ja tutkinut transatlantisia aikakirjoja, kuten May ja kumppanitkin ovat tehneet Harry Potterin tulkatessa....

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #40

Niin, se ruokamyrkytyksen diagnosointihan tässä lienee se varsinainen pointti. Hyvin homman näyttää hallitsevan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #41

Taitaa tässä tapauksessa olla kaikkien arvaukset olleet varsinaisia Anal-yysejä ja huutokauppa senkun levenee ja syvenee ajan myötä

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #43

Et siis usko, että kyseessä on hermomyrkky vaan pidät Viktoriaa yhtä luotettavana lähteenä kuin tutkijoita?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #45

heh, sillä mitä minä uskon on tuskin suurta merkitystä, mutta aika heikkoa on tuo maailman vahvimmaksi, jopa VX-myrkkyä (joka tapaa minuuteissa) 5-8 kertaa vahvempi mömmö, kun noin monessa paikassa kosketuksiin tulleet ihmiset lähtee kotiin sairaalasta.....

Tämä koko juttu on kuin jostain Monty Pythonin elokuvasta! Erittäin hauskaa viihdettä. Tapelkaa, vääntäkää ja lopuksi lauletaan kaikki yhdessä.....

https://www.youtube.com/watch?v=L2Wx230gYJw

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

Paljon tuntuu olevan myrkkyasiantuntijoita liikkeellä, kun osaavat sanoa miten siihen pitäisi kuolla.

Mitäs jos kuunnellaan asiantuntijaa? Pahoittelen, että kopioin uudestaan mutta näyttää menneen monelta ohi.

"Nerve agents only really work quickly when they are inhaled. The mechanism of action in the Skripal case appears to be dermal absorption – the agent got into their systems through the skin. This works slowly. Signs and symptoms progress from localised ones at the site of exposure to central ones over a period of hours.

"Second, if something happened to reduce the intended dose - for instance if the person opening a door handle was wearing gloves - then a possibly quite lethal dose could have been mitigated to a lower one."

"All of the organophosphate nerve agents degrade in the presence of water, through a mechanism called hydrolysis. So, did the door handle in question get wet? Salisbury is not known for an arid climate."

"The bottom line is that nerve agents are killers in the absence of serious medical care, but their track record as killers is actually quite poor if some medical care is given. There are a number of cases where people were exposed to very high doses of nerve agents and survived with aggressive medical interventions."
http://www.politics.co.uk/comment-analysis/2018/04...

Mutta toisaalta, miksi uskoa asiantuntijoita kun serkkutyttö Venäjällä tietää paremmin.

Juha Hämäläinen

Yksi teoria lisää....joku jekutti Brexit britit huutamaan ja takana on lopulta kasvojen menetystarina, joka johtaa _No Brexit_ hallituksen halintaan....

https://www.zerohedge.com/news/2018-04-07/skripal-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Zero Hedge's content has been classified as "alt-right",[3] anti-establishment, conspiratorial, and economically pessimistic,[4][5] and has been criticized for presenting extreme and sometimes pro-Russian views.[2]

https://en.wikipedia.org/wiki/Zero_Hedge

Juha Hämäläinen

Mitä sitten Seija? Teoriat on teorioita, kunnes joku todistaa, ettei ne pidä kutiansa. Vai mitä hähä?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Teorioita lienee yhtä monta, kuin niistä hyötyviä.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Venäläiset tekee kaiken vaikeimman kautta: Ensin Sripalin annetaan virua 8 vuotta Venäjän vankiloissa sitten päästetään vapaaksi ja sitten vasta tulee mieleen, että pitäisi tehdä hänelle jotain. On vaan sen verran kova karju, ettei ”maailman tehokkain hermomyrkkykään” tehoa. On maailma kummaksi mennyt.

Maailmassa tapahtuu kummallisia asioita ja kansan ei tarvitse muuta kuin uskoa ja vetää hk:n sinistä vähän enemmän.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Näin se ilmeisesti on. Kaksoisagentti Skripal oli ilmeisest niin arvokas pelinappula, ettei häntä kannattanut eliminoida vaan tehdä vaihtokauppa.

Kansalle lisää makkaraperunoita ja salaisia elämiä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Luotettava media on toistaiseksi kertonut, että Julia Skripal lensi Lontoon Heathrow'n lentokentälle Venäjältä noin 14:40 lauantaina 3. maaliskuuta. Sunnuntaina 4. maaliskuuta noin klo 09.15 Skripalin auto nähtiin Salisburyssa Lontoon, Churchill Way Northin ja Wilton Roadin lähellä.

Kello 13.30 hänen autonsa nähtiin ajavan Devizes Roadia kohti keskustaa. Skripal ja hänen tyttärensä saapui Sainsburyn ylemmän tason pysäköintialueelle Maltingsin ostoskeskukseseen klo 13.40

Poliisi kertoo, että pari meni The Mill pubiin ennen kuin menivät Zizzi-ravintolaan klo 14.20, jossa he pysyivät aina klo. 15:35 saakka.

Klo 16:15 hätäapupalvelu sai ensimmäisen ilmoituksen. Poliisi löysi parin penkiltä Zizzin ulkopuolella "erittäin vakavassa kunnossa"!

Näin maallikkona on tietenkin turhaa ihmetellä, että missä välissä hermomyrkkyä suihkutettiin postiluukusta. On myös turhaa ihmetellä miksi ostoskeskuksessa, bubissa tai Zizzi- ravintolassa ei muilla ihmisillä ilmennyt mitään oireita, mikäli kyseessä olisi Novichok.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Näin maallikkona on tietenkin turhaa ihmetellä, että missä välissä hermomyrkkyä suihkutettiin postiluukusta."

Missä mediassa muuten tätä postiluukusta suihkuttamista on epäilty? Käsittääkseni on jo pidempään epäilty ovenkahvaa, sillä siitä löytyivät isoimmat pitoisuudet myrkkyä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Voisitko joskus itse ottaa selvää, eikä aina pyytää muita selvittämään sinun puolesta? Useat mediat ovat päivä toisensa jälkeen uutisoineet milloin mitäkin teoriaa. On ovenkahvaakin esitetty, mutta myös matkalaukkua, auton ilmastointia, postiluukkua, haudalle vityjä kukkia,...

Kuka sinulle laittaa aamuisin housut jalkaan? Entäs kuka ne ottaa illalla pois, vai nukutko housut jalassa?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #42

"Voisitko joskus itse ottaa selvää, eikä aina pyytää muita selvittämään sinun puolesta?"

Voisinko siis minä ottaa selvää asiasta, jossa sinä väität, että on uutisia, jotka pitäisi korjata ja minä väitän ettei niitä ole. Minun pitäisi siis etsiä todisteet sinun esittämällesi väitteellesi, jota itse pidän epätotena? Sinunhan piti olla minua älykkäämpi mutta tämähän on harvinaisen typerä ehdotus.

"Useat mediat ovat päivä toisensa jälkeen uutisoineet milloin mitäkin teoriaa. On ovenkahvaakin esitetty, mutta myös matkalaukkua, auton ilmastointia, postiluukkua, haudalle vityjä kukkia,..."

Sinulle on siis ihan oikeasti ihan vieras ajatus sellainen meneillään olevan rikostutkinnan uutisointi, jossa kirjoitetaan muuttuvista tutkintalinjoista? Ja kun tutkintalinja on muuttunut niin kaikki uutiset, joissa puhuttiin aikaisemmista teorioista pitäisi korjata? Ja sinä koet valistavasi meitä medialukutaidossa?

Voitko siis antaa nyt esimerkin uutisesta, joka pitäisi sinun mielestäsi korjata? Jos sinä saat itse housut jalkaan niin varmaan nyt ties kuinka monennen päivän jälkeen saat loihdittua edes yhden esimerkin? Miten se voi olla niin vaikeaa aikuiselle miehelle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Julia Skripal yritti murhata isänsä tämän yöpöydän laatikosta löytämällään vanhalla tehonsa osin menettäneellä Neuvostoliiton aikaisella myrkyllä.

Amatöörin puuhastelua.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kunnon salapoliisitarinaan kuuluu erottamattomana osana kysymys:
"Missä on nainen?"

Britanniasta saamani viestin mukaan seuraava kysymys, joka tässä erikoiseksi muotoutuneessa Skripal Casessa on:
"Missä on mr. Skripalin puoliso, joka onnistuneesti on välttänyt julkisuuden valokeilan näihin hetkiin saakka.
Ja ennen keikka: Mikä on varsinaisesti hänen roolinsa tässä jutussa?
Miksi hän on näin tehokkaasti välttynyt julkisuudelta, miksei häneen ole kohdistettu kysymyksiä. Onko Britannian turvallisuuspalvelu ja sotilastiedustelu sekä Scotland Yard - roolittautuneet tässä. Jotenkin vaikuttaa siltä, että Julijan ikäänkuin viattoman sijais-, tai ehkäpä paremmin ilmaistuna, oheiskärsijän rooli, jota hämmentävä veljentytär Viktoria on oivallisesti säestänyt, onkin keitetty kokoon ainakin osittain harhautusmielessä, jotta mr. Skripalin siipan olemassaolo, rooli, teit ja osallisuus jäisivät pimentoon.
Tähän vyyhteen on sotkettu menneisyyden hunaja-ansa-asetelmia, ja muita muistumia yhä hämärämmäksi hahmottuvasta päähenkilön multipersoonallisuudesta.
Mutta nyt siis joudumme pohtimaan vielä mysterio partner -probleemia. Missä on piilopuoliso, ja mikä piruetti häneen liittyy, kun sitä näin suojataan.

Juha Hämäläinen

Skripalin murhayritykseen todellakin tarvitaan motiivi.

Nyt tiedämme varmuudella, ettei myrkyn tunnistaminen takaa murhayrityksen teettäjää millään riittävällä varmuudella.

On helppoa pitää motiivina valtion tilaamaa kostoa. Muita teettäjiä ja tekijöitä voivat olla petetyt kolleegat. Skripalin kaltaisella voi olla myös hämäräbisneksiä ja vihollisia tuolla saralla.

Skripal on henkilönä yhdentekevä idälle ja lännelle. Hän on siis uhrattavissa mistä tahansa syystä. Hän on myös mainio kohde harhautukseen, jolla saadaan yleinen mielipide Venäjän vastaiseksi. Kyse olisi tällöin lännen ns false flag-operaatiosta, joita mm USA, Venäjä, Englanti ja Saksa käyttäneet iät ajat.

Skripalin todennäköinen tapattaja on Venäjä, siksi hän onkin mainio false flag-uhri. No minä en syyllistä tiedä, mutta voin helposti löytää monta potentiaalia syyllistä ja näiden motiivit.

Mielenkiintoista Skripalin tapauksessa on suomalaistenkin yksisilmäisyys. Miksi emme ole lainkaan kiinnostuneita USAn, Israelin, Ranskan ja Englannin valtioiden teettämistä murhista? Niitä löytyy kyllä paljon eikä vain ja ainoastaan venäläisten jäljiltä. Miksi lännen poliittisen vihollisen entisen agentin tappo liikuttaa meitä niin paljon?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Miksi emme ole lainkaan kiinnostuneita USAn, Israelin, Ranskan ja Englannin valtioiden teettämistä murhista? Niitä löytyy kyllä paljon eikä vain ja ainoastaan venäläisten jäljiltä. Miksi lännen poliittisen vihollisen entisen agentin tappo liikuttaa meitä niin paljon?"

**************************

Koska kyseessä on naapurimaamme. Ihmisiä kiinnostaa yleensä enemmän asiat, jotka liittyvät lähellä oleviin tahoihin. Esim. Meksikossa murhataan vaikka kuinka paljon porukkaa, muttei se meitä niin jaksa hätkähdyttää. Paitsi jos kyse on suomalaisesta, niin Iltalehteen menee varmuudella.

Ja onhan se uutinen, jos hermomyrkkyä on väitetysti käytetty Euroopassa jonkun murhayrityksessä. Olisi enemmän ihme mikäli ei päätyisi uutisiin. Mikäli politiikkaa saa asiaan mukaan, niin kiinnostushan on vielä paljon kovempi.

Venäjä siis rajanaapurina ymmärrettävistä syistä kiinnostaa suomalaisia. Mutta turha sanoa että pelkästään suomalaisia - ei kyseessä todellakaan ole Suomen media pelkästään, vaan onhan tuo ollut isohko uutinen muuallakin.

**********************************
""Mielenkiintoista Skripalin tapauksessa on suomalaistenkin yksisilmäisyys. "

On näitä uutisia muidenkin maiden tekosista ollut - myös noiden mainitsemiesi. Israel on murhaillut esim. entisiä natseja ja muitakin ja oikein ylpeillyt tekosista silloin kun on heille sattunut sopimaan. USAn murhatoimista tulee aina silloin tällöin juttuja. Brittien "bond-toimista" en muista nyt erityistä, mutta varmasti löytyy mikäli jaksaisi googlettaa. Ranskalaisetkin ovat sählänneet toki kuten: https://fi.wikipedia.org/wiki/Rainbow_Warriorin_ta...

Eurooppalaisiin verrattuna Venäjä kyllä vaikuttaa ihan perustuntumalta toimivan salamurhien suhteen vapaammin kuin Eurooppalaiset maat. Voin kai olla väärässäkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Koska se ei sovi väkisin kurkusta alas työnnettyyn narratiiviin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"At the same time, as a professional chemist, I perfectly understand that we will not get 100 per cent proof of the guilt of the Kremlin-Lubyanka killers, neither from the English specialists, nor from the experts of the OPCW,” added Mr Uglev."

Hermomyrkkyjen parissa Neuvostoliitossa työskennellyt kemisti Vladimir Uglev syyttää Kremliä ja FSB:tä Skripalien murhayrityksestä.

https://www.ft.com/content/3c279804-3b44-11e8-b7e0...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noinko se tuossa lainauksessa sanoo mielestäsi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset