selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Hallitukselta veronmaksajille yli 3 miljardin lasku

Helsingin Sanomien mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on neuvotellut kehysriihessä noin 1,5 miljardin euron yllätyspotista valtiolle. Asian on vahvistanut kaksi keskusteluja tuntevaa lähdettä.

1,5 miljardin euron kertaluonteinen tulo olisi hallitukselle toivottu liikkumavara, jolla se voisi esimerkiksi lyhentää edelleen valtionvelkaa, tehdä verouudistuksia tai muita panostuksia.  Uutinen vielä tässä kohti kuullostaa hyvältä, kuten yleensäkin kaikki hallituksen käyttämien medioiden uutiset, mutta:

HS:n mukaan yllätyspotissa on kyse siitä, että valtion omistama rahoitusyhtiö Finnvera maksaisi yhtenä könttäsummana takaisin valtiolta saamansa lainat.

Tämän ilouutisen jälkeen voimme sitten palata totuuteen. Mikäli näin maallikkona yhtään ymmärrän, niin miten tämä yhtälö voi olla totta?

Finnveralla oli valtiolta takaisin maksamatta olevaa pääomaa syyskuun loppuun 2016 mennessä yhteensä 4,6 miljardia euroa. 2016- tähän päivään mennessä finnvera ei ole lyhentänyt tuota pääomaa ollenkaan. Nyt uutisoidaan, että valtion omistama rahoitusyhtiö Finnvera maksaisi yhtenä könttäsummana takaisin valtiolta saamansa lainat (1,5 miljardia).  Käsittääkseni tässä yhtälössä katoaa 3,1 miljardia jonnekkin.  HS  kuitenkin muistaa myös mainita, että valtio lainasi Finnveralle globaalin finanssikriisin jälkeisinä vuosina noin kolme miljardia euroa lisää, jotta sen tytäryhtiö Suomen Vientiluotto voisi tukea suomalaisyritysten vientiä.

Mikäli näin on, niin Sipilän hallitus on neuvotellut melkoisen huonosti veronmaksajien puolesta ja minne nämä 3,1 miljardia katosivat?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Suomalaisilta miljardit ovat katoilleet viime vuosikymmenten aikana mystisellä tahdilla - vastuuseen ei oikein kukaan jää. Ehkä kyse on jo siitä että liian isoista summista kukaan ei jää vastuuseen, mutta pienemmistä kylläkin. 3 000 miljoonaa yli tai alle sinne tai tänne... kukaan ei kysele ja jos kyselee... so what.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sikäli olet oikeassa, ettei esimerkiksi kukaan ole ollut perimässä takaisin jo n. 1,5 miljardin suuruista ylimääräistä EU:n jäsenmaksuosuutta, jonka suomalaiset ovat maksaneet muiden jäsenvaltioiden puolesta.

Minun mielestäni olisi nyt ihan oikeutettua kysyä EU:lta maksunpalautusta etenkin siltä osin mitä maksoimme Britannialle kuuluvaa. Brexitin yhteydessä olisi luullut kärkipoliitikkojemme ymmärtävän, että nuokin sadat miljoonat siirtyivät käytännössä Britannian kassaan puhtaana voittona heidän erottuaan EU:sta.

Eipä silti, Pakko myöntää, että Britit oli tässäkin tapauksessa meidän edustajiamme fiksumpia. Ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa- siis me.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Uuden Suomen blogibugi taas... eli sama viestini kahteen kertaan, jonka itse joutuu poistamaan/muokkaamaan. Tehkääpä edelleenkin tälle bugille jotain vai mättääkö valitsemanne alusta pahastikin......

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Käyttäjätilastot pysyvät näin toivotulla tasolla ja rahoittaja jatkaa rahoittamista. Noh, vitsi, vitsi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Katselin eilen huvittuneena muutaman päivän vanhaa A-studiota, jossa Rinne ja Mykkänen keskustelivat aktiivimallista. Mykkänen puhui kakun leipomisesta, samoin sanoin kuin Katainenkin aikanaan. Kakkua siis pitää leipoa lisää, ennen kuin sitä kakkua voidaan jakaa.

No yhtenä esimerkkinä voitaisiin ottaa Kataisen myymät sähkön siirtoverkot. Kansalaiset olivat leiponeet maahamme sähkön siirtoverkot, jotka tuottivat kansalaisille jatkuvasti hyvin tuloja. Useista varoituksista ja asiantuntijalausunnoista huolimatta Katainen kumppaneineen meni myymään sähkönsiirtoverkot ja aiheutti kansalaisille valtavat tappiot.

Näitä vastaavia esimerkkejä meillä on jo liikaakin, siitä huolimatta meidän kansalaisten tulisi leipoa yhä enemmän näitä kakkuja, ei siksi että kakkua voitaisiin jakaa, vaan siksi jotta poliitikkomme voivat myydä pilkkahinnoilla kansalaisten leipomat kakut.

Kataisen lempilauseita kakun leipomisen ohella oli vastuunkantaminen. Joten kun sähköverkkojen kohdalla kansalaisten leipoma kakku myytiin pilkkahinnalla kansalaisten tappioksi, niin onko oikea vastuunkantaminen sitä, että sanotaan meillä olleen väärä arvio? Jos vastuuta oikeasti haluttaisiin kantaa, niin kaikki sähköverkon myyntiin osalliset voisivat jättää poliittiset tehtävänsä, se olisi oikeaa vastuunkantoa.

Valtiota putsataan ennennäkemätöntä tahtia ja asialla ovat omat päättäjämme, jotka myyvät alle kirpputorihintojen kansalaisten leipomat kakut. Ja oli muuten harvinaisen luokatonta keskustelua tässä A-studiossa, Mykkänen puhuu puutaheinää ja Rinne vastaa samalla puutaheinällä, eikä toimittajakaan osaa kysyä oikeita kysymyksiä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Minkä verkon Käteinen myi? Ihan koko verkkoa ei ole myyty. Valtakunnan verkon (Fingrid) alla toimivista "paikallisverkoista" Caruna sai n.20%.

Sirpa Abdallah

Konsernin tilinpäätöksen toimintakertomuksessa on mainittuna "Finnveran vientitakuutoiminta on ollut koko historiansa ajan itsekannattavaa ja toimintamme tulos positiivinen, minkä myötä vientitakuutoiminnalle on kertynyt yhteensä noin 1,4 miljardin euron puskurivarat mahdollisia tulevia tappioita vastaan." Sama tieto löytyy toimitusjohtajan katsauksesta. "Finnveran vientitakuutoiminta on ollut koko historiansa ajan itsekannattavaa ja toimintamme tulos positiivinen, minkä myötä vientitakuutoiminnalle on kertynyt yhteensä noin 1,4 miljardin euron puskurivarat mahdollisia tulevia tappioita vastaan."

Jospa kyse on tuosta käytettävissä olevasta puskurivarasta 1,4 mrd eurosta, jonka Sipilä haluaa nyt Finnveran palautettavaksi valtion menojen käyttöön, sillä valtio taitaa olla vastuullinen syntyneistä tappioista? Eikös ole ollut uutista siitä, että valtion vastuita tulee hillitä?
https://www.finnvera.fi/finnvera/sijoittajille/vuo...

(finnvera_hallituksen_toimintakertomus_ja_tilinp__t_s_2017.pdf)

Lisäys; Korjaan edellä olevaa kommenttiani hiukkasen. Kyse on uutisoinnin mukaan valtion aiemmin antaman 3 mrd euron lainan jäljellä olevasta 1,5 mrd lainaerästä joka olisi erääntynyt alkuperäisen maksuaikataulun mukaan 2020-luvun puolivälin paikkeille.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005637096.html

Lieneekö kyseessä 2017 tilinpäätöksen tiedoissa (sivu 5) olevista "Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat" tiedoista?

Valtion talouden vastuista;
http://vm.fi/documents/10623/3779937/Katsaus+valti...

Sirpa Abdallah

Sepon kirjoitukseen liittynee tämä HE 243/2016 ja siihen liittyvä linkissä oleva esitysehdotus perusteluineen. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesti tuetuista vienti- ja alusluotoista sekä korontasauksesta annetun lain, valtion erityisrahoitusyhtiöstä annetun lain 8 b §:n sekä valtion vientitakuista annetun lain 10 §:n muuttamisesta.

http://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decision...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Finnveran vastuut ovat valtiolle n. 25 miljardia euroa, joten tämä esitetty 1,4 miljardia euroa on todellisuudessa vain lisävelkaa entisten lisäksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset