selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Vastaanotto-, säilöönotto- tai karkoituskeskus. Onko nimellä väliä?

Ranskassa on hyväksytty maahanmuuttolaki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille säilöönotosta. Ranskassa laki meni läpi selvin lukemin äänin 228–139. 

Spiegel-lehden haastattelussa myös Saksan sisäministeri Horst Seehofer (CSU) ilmoitti olevansa valmis perustamaan noin 40 karkotuskeskusta, joissa kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat olisivat valvotuissa olosuhteissa kunnes heidät palautetaan lähtömaahan. 

Seehoferin mielestä karkotuskeskuksella tarkoitetaan, että kielteisen päätöksen saaneelle turvapaikanhakijalle asetetaan asuinpaikkavelvoite tiettyyn pakolaiskeskukseen. Turvapaikanhakijan ylläpito on näin sidottu määrätyssä paikassa oleskeluun ja tällä pyritään tilanteeseen, jossa viranomaiset tietävät, missä kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat oleskelevat ja pystyvät tavoittamaan heidät tarvittaessa. (kustannustehokkaasti).

Suomi tulee yleensä perässä. Niin tässäkin kysymyksessä. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan se olisi veronmaksajien rahan tuhlausta. Niinkö?

Mykkänen totesi kyselytunnilla, että tällä hetkellä vastaanottotoiminnan kulut ovat noin 400 000 euroa päivässä, eli 40–50 euroa per vastaanottotoiminnan piirissä oleva ihminen. Vastaanottokeskuksissa on Mykkäsen mukaan tällä hetkellä noin 10 000 kielteisen päätöksen saanutta henkilöä, joista noin 95 prosenttia on valittanut tai jättänyt uusintahakemuksen. 

Olisi tietenkin hyvä kuulla sisäministeriltä myös paljonko enemmän säilöönotto nostaisi kustannuksia, esimerkiksi Saksan sisäministerin mallilla? Olisiko se euron vai kolme päivässä ja tarvitseisiko tuolloin panostaa suomalaisten turvallisuuden eteen näitä nykyisin käytettäviä kymmeniä miljoonia vuosittain?

Turun viimekesäinen terrori-isku olisi saattanut jäädä näkemättä, mikäli kielteisen päätöksen saanut Abderrahman Bouanane olisi ollut säilöönotettuna. Eikä enää voida puhua yksittäistapauksestakaan, sillä hänellähän oli ihan oppi-isä, joka nyt on kateissa Keskusrikospoliisiltakin enkä usko hänen majailevan missään vastaanottokeskuksessakaan. Vastaavia liikkuu vapaana ja tietymättömissä suomessa kymmeniä, ellei satoja.

Kyllä lakeja tulisi päivittää ennalta, eikä jälkikäteen. Edessä on pian tilanne, että suomen kansalaisia palaa kymmenittäin terroristijärjestöjen riveistä sotimasta, eikä täällä paratiisissa tunnu kukaan tietävän kuinka heitä saa kohdella. Sinne vaan kaduille muitten joukkoonko? 

Entäs jos ja kun tulee se seuraava tulva? Se saattaa tulla Ranskasta ja Saksasta, kun kielteisen päätöksen saaneet pakolaiset ymmärtävät siirtyä tänne lintukotoon jossa saa liikkua vapaasti ja kaikki palvelut luvataan ilmaiseksi vaikka olisi kielteinenkin päätös. 

Saksan malli kuullostaa ihan toimivalta ja kustannustehokkaalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Vielä elokuussa 2017 Orpo pohti palautuskeskusten perustamista. Petteri Orpon lisäksi palautuskeskusten puolesta ovat puhuneet myös Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

https://yle.fi/uutiset/3-9791212

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Sisäministeriöllä saattaa olla mielessä muita ratkaisuja. Esimerkiksi kasvontunnistukseen ja laajamittaiseen kameravalvontaan perustuvia järjestelmiä, joita kai testaillaan jo jossakin päin maailmaa. Puhelin lienee epävarmempi, mutta silti mahdollinen seurattava. Puheluiden ja dataliikenteen valvonta tiettyjen henkilöiden suhteen on varmaankin itsestäänselvyys. Ennustavat riskianalyysialgoritmit valvovat korkeamman turvallisuusuhkaluokituksen saaneita henkilöitä 24/7.

Nämä järjestelmät ovat sikäli miellyttäviä, että valvontaan voidaan ottaa myös kotoperäisiä epäilyttäviä ryhmiä ja onpa suuressa maailmassa urkintaa käytetty esimerkiksi kilpailevan puolueen presidenttiehdokkaan kampanjan vakoiluun.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Ehdotan, että nimeksi tulee "huostaanottokeskus". Silloin keskuksesta tulee positiivinen viba kaikille asianosaisille, varsinkin "alaikäisille".

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Olen siitä asti kun 2015 vyöry oli pahimmillaan ihmetellyt että kuka nämä meidän orpot ja sipilät "lamautti" kun eivät saaneet mitään järkevää päätöstä aikaan. Pääministeri jopa totesi että lähes kaikki Ruotsista tulleet olisi voitu palauttaa. Miksi näin ei tehty?

Toni Rintala

Jokin hoitolaitos, kuten vanhuksillakin. Eivät vanhuksetkaan saa hoitolaitoksesta ilman lupaa poistua ;)
Siellä voisivat maata paskoissaan vaikka kuukausia, jos ei siivoaminen onnistu itseltä. Näinhän suomalaisetkin joutuvat tekemään..

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Siksikö vanhuksemme paskoissaan makaavat, laiskuuttaan? Eikö kyse olekaan hoitajapulasta?

Toni Rintala

"Siksikö vanhuksemme paskoissaan makaavat, laiskuuttaan?"

Lue viestini uudestaan ja kerro, missä minä vanhuksiamme laiskoiksi väitän??

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #9

"Jokin hoitolaitos, kuten vanhuksillakin. Eivät vanhuksetkaan saa hoitolaitoksesta ilman lupaa poistua
Siellä voisivat maata paskoissaan vaikka kuukausia, jos ei siivoaminen onnistu itseltä."

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #12

Siivoaminen ei vanhuksilta aina onnistu, kun eivät kykene liikkumaan!
Siksihän juuri eilen oli uutinen aiheesta:
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/630540-j...

Hassua, että keksit viitanneeni laiskuuteen..

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lyhyesti. Mykkänen on oikeassa.

Koko aihe on ihan kaluttu luu. Sooo last season.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Koko aihe on ihan kaluttu luu. Sooo last season" ja seuraavaa mietittävää jo pukkaa

-Selvityksen mukaan tammikuuhun 2018 mennessä väkivaltaiseen ekstremismiin ja radikalisoitumiseen liittyviä henkilöitä oli havaittu suomalaisissa vankiloissa 112.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180423220089657...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Luuta” ei ole alkuunkaan "kaluttu" loppuun. Tämä selviää Maahanmuuttoviraston toimintakertomuksesta vuodelta 2017.

Sivulta 41 voi lukea:

”Ruuhkat virastossa ja hallinto-oikeuksissa johtavat pitkittyneisiin käsittelyaikoihin ja vastaanottokustannukset kohoavat odotettua enemmän. Uutena ilmiönä on noussut se, että moni turvapaikan hakija laatii uuden hakemuksen uusin perustein ja pysyy näin ollen vastaanottojärjestelmässä pitkään.”

Sivulta 42 voi lukea:

”Täytäntöönpanokelpoisten käännytyspäätösten saaneiden ulkomaalaisten maasta-poistamisesta vastaa poliisi. Osaa esimerkiksi irakilaisista ja somalialaisista käännytettävistä ei poliisi saa pantua kohtuullisessa ajassa täytäntöön, koska lähtömaa ei suostu ottamaan kaikkia kansalaisiaan vastaan. Näistä henkilöistä jotkut hakevat kansainvälistä suojelua useita kertoja saadakseen pysyä vastaanottopalveluiden piirissä. Osa puolestaan hakee oleskelulupaa muilla perusteilla tai poistuu Suomesta muualle Eurooppaan, josta saattavat myöhemmin tulla takaisin vastuunmäärittä-misasetuksen (ns. Dublin 3 -asetus) perusteella.”

Palvelujen ostot olivat 221 miljoonaa euroa vuonna 2016 ja 545 miljoonaa euroa vuonna 2017.

http://migri.fi/documents/5202425/5915665/Maahanmu...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mikkola ja Lavikainen:

No, jutustelkaa.

Toisessa samaa käsittelevässä keskustelussa epäiltiin, että kaikki ovat Halla-ahon kanssa samaa mieltä, koska vastakkaisia mielipiteitä ei esitetä.

Kyse ei ole siitä, että tukisimme Halla-ahon ajatuksia. Kyse on siitä, ettei tyhjänpäiväisiä jakseta enää jauhaa. Kaluttu luu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Ei muuten epäilty. Suunta muuttuu kaikkialla Euroopassa, täysin ilman Halla-ahon tai persujen ajatuksia, tai niistä huolimatta. Se onkin Niemeläinen, joka ei pysy tässä progressiivisessa kehityksessä mukana, vaan on jämähtänyt vanhoihin kuvioihin. Niemeläinen taistelee muutosta vastaan kuin Don Quijote tuulimyllyjen kanssa. Sääliksi käy tuollaista vanhentuneisiin ajatuksiin takertunutta reliikkiä, kun muut kulkevat eteenpäin kehityksen mukana.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #13

Voin vanhana virkamiehenä yli 30 vuoden virkakokemuksella sanoa, että Maahanmuuttoviraston toimintakertomuksessa ei ole kysymys mistään ”jutustelusta.” Se on tiukkaa faktaa, joka perustuu virkavastuulla kirjoitettuun totuuteen.
Palvelujen ostot ovat huimasti kasvaneet viime vuonna verrattuna edelliseen vuoteen. Vertauskuvallisesti esitettynä on 545 miljoonaa euroa = 545 metriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.

Halla-aholla ei ole oman ajatteluni kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ikävä kyllä taas taitaa käydä niin että tämän maan päättäjät herää liian myöhään, meinaan jos se "ennustettu" 2018 tapahtuva kansanvaellus on rajumpi kuin 2015. Vartijat rajanylityspaikoille ottamaan tp-hakemus vastaan ja sitten pyytää ystävällisesti palaamaan tulosuuntaansa odottamaan päätöstä. Ketään ei tarvii päästää maahan ennenkuin on hyväksytty lappu kourassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ensimmäinen askel olisi kaikkien laittomasti maassa olevien säilöönotto, jotta nämä eivät lähtisi kiertelemään Eurooppaa ja aiheuttamaan siellä ongelmia, tai jotta eivät aiheuttaisi ongelmia ja turhia kustannuksia Suomessa.

Dublin-asetus tulee aiheuttamaan sen, että osa maahantulijoista lähetetään muihin EU-maihin ja muista EU-maista lähetetään Suomeen henkilöitä. Kiitos tästä kuuluu Schengen-sopimukselle, joka ei sallisi näiden henkilöiden liikkumista, mutta rajavartioinnin puuttuessa niin EU:n ulko- kuin sisärajoiltakin, tämä kaikki on mahdollista.

Seuraava askel on mahdollisimman nopea palautus. Kehitysapu pois niiltä mailta, jotka eivät ota vastaan, kauppaboikotti ja muut pehmeät keinot aluksi käyttöön. Samoin suora ilmoituskampanja, että lisää ei nyt oteta vastaan, kun ei ole varaa.

Schengen-sopimus, täysin rikottuna ja epäonnistuneena, täytyy vähintäänkin neuvotella uudelleen ja henkilöliikenteen rajavalvonta palauttaa. Jo nyt lautta- ja lentoliikenteessä joutuu aina näyttämään passin tai vähintään henkilökortin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset