selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Kenelle Kaj Turusen loikkaus tuli yllätyksenä?

Oliko yllätys?

Orpo piti juuri tiedotustilaisuuden ja kertoi tienneensä Kaj Turusen loikkauksesta jo pari viikkoa sitten.

Sinisille ja Pääministerille asia tuli kuulemma yllätyksenä. Ei takuulla tai sitten hallituksella ei ole luottamusta edes hallituksen sisällä. Ja näinhän väitettiin viime kesänäkin, kun samaiset loikkarit loikkasivat apupuolueeksi hallitukseen.

Sinisten hajoaminen on alkanut. Tulemme varmasti näkemään vielä monta loikkausta, sillä sinisillä puolueena jatkamalla tuskin tulisi edes eduskuntapaikkoja seuraavissa vaaleissa. Ja jos tulisi, niin takiaispuolueena se olisi äänetön.

Sinisissä istuu nyt paljon aatemaailmaltaan kokoomuksen kanssa samoilla linjoilla ajattelevia. Kokoomukselle tietenkin jokainen uusi ääni vaalipiireistä on tietysti tervetullut. Kaj Turunen aisti mahdollisuutensa.

Hajoaako hallitus? Merkit on ilmassa. Valtapelistä tässä on kyse ja valmistautuminen seuraaviin vaaleihin on käyty kymmenien analyytikkojen kanssa kaikissa puolueissa. Jos arvata täytyy kuka on seuraava loikkari, niin laittaisin panokset Tiina Elovaaralle. 

Hallituksen "kylmät" uudistukset jakaa voimakkaasti kansalaisia ja demarit ovat tällä menolla seuraava pääministeripuolue. Kokoomuksen yksityistäminen ja keskustan vallan keskittäminen maakunnissa on molemmat myrkkyä demareille ja oikeastaan kaikille kolmelle suurimmalle sopisi nyt ennenaikaiset vaalit. Ajatuksena kaikilla näillä tietenkin seuraavan hallituksen kyky saattaa uudistukset taas maaliin. Ketkä sitä sitten ovatkin uudelleen muotoilemassa.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan siniset epäilee vahvasti, että kokoomus yrittää provokaatiolla saada hallituksen kriisiytymään ja jopa kaatumaan. Terho on jäljillä ja mukana tässä likaisessa pelissä, mutta ei suinkaan tietämättömänä Turusen loikkauksesta jo aijemmin. Sinisten kansanedustaja, puoluesihteeri Matti Torvinen kertoi esittävänsä hallituksesta eroa melko perehtymättä, mikäli asia olisi vasta tänään noussut esille- luulen.

Jokin päivä aijemmin Harkimo erosi kokoomuksesta ja kertoi yhdeksi syyksi kansanedustajien toimivan vain pienen piirin "kumileimasimena". Asia sai vahvistuksen, kun nyt Sipilä kertoo IS:lle, että hän on kutsunut hallitustrion, eli kokoomuksen, siniset ja keskustan koolle. Keskusteluissa kokoontuu vain tämä pieni sisäpiiri.

On kovin ilmeistä, ettei tällä kaudella saada näitä kahta uudistusta vietyä maaliin, sillä käytännössä aika on loppu. Tarvitaan siis lisää aikaa ja mielellään niin, ettei demarit olisi jo alulle pantua suunnitelmaa sotkemassa. Tarvitaan siis ennenaikaiset vaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jos Siniset lähtee, niin ovatko kristilliset ja rkp paikkaamassa tuota vajetta? Ja mitäpä, jos kaikki Siniset hyppäävät Kokoomukseen?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Melko kaukaa haettu. En usko, että edes RKP nyt ilkeäisi nolata itseään oppositiosta buudeliksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Turunen itse kertoi ottaneensa yhteyttä Kokoomukseen jo helmikuussa loikkaussuunnitelmineen.

On se kumma,että Orpo kuuli asiasta vasta huhtikuussa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Taas apinaa koijataan! Mitähän tästäkin vielä lähi päivinä paljastuu? Kuka oli peräkontissa?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kokoomuksessa tieto ei kulje?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Sinällään voi pitää paikkaansa, mutta tekee Orposta puolueessaan aisankannattajan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, huomasitko, että tuumailin myös sitä, että mitäpä, jos kaikki Siniset hyppäävät Kokoomukseen? Näinhän Siniset voisivat varmistaa Kokoomuksen pääministeripaikan ja samalla itselleen muutamia ministeripestejä... ;-)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Huomasin. En ottanut kantaa. Sinisissä on kepulaisuutta ja kokoomuslaisuutta melko paljon. Joku saattaisi pompata vaikka kristillisiin.

Arja Juvonen saattaisi loikata keskustaan, paitsi uudellamaalla. Jalasmökki Kuopioon ja keskustan riveihin varmaan mietityttänyt.

Pentti Oinonen palasi jo kotikonnuille ja tuskin lähtee ehdolle.

Reijo Hongisto loikkaa, mutta ulos eduskunnasta.

Maria Lohela saattaisi loikata vaikka demareihin, sillä Turussa on lohelan mentävä aukko syntymässä. Lohelalle riittäisi uudelleen ruotsin kielen vastustaminen.

Lea Mäkipää ei jatka.

Tiina Elovaaran sydän on niin poliittinen, että hän loikkaa minne vaan, että saisi jatkaa politiikassa. Kaikki käy, paitsi persut. Ne ei ota takaisin.

Pirkko Mattila omaa jo tulevaisuuden uran tekemättä mitään jatkossa. (googlettakaa itse).

Kari Kulmala on kysymysmerkki! Tunnen Karin ja luulen, ettei omatunto hyväksy toista loikkausta, eikä siitä olisikaan mitään hyötyä. Paluu persuihin on mahdotonta enää nyt. Karia vedettiin sinisten taholta nenästä.

Anne Louhelainen- kokoomus. ei tulevaisuutta.

Ari Jalonen nenästä vedetty, ei jatkoon missään puolueessa.

Martti Mölsä kepuun tai kokoomukseen. Ei jatkopestiä kummassakaan. Mitään aikaan saamaton edustaja.

Kimmo Kivelä, niin puhtoinen kaveri ennen eduskuntaan valitsemista. Ilmeisesti ei halua jatkaa ja mikäli jatkaa, niin kristilliset. Keskustassa ei mitään jakoja savo-karjalassa.

Vesa-Matti Saarakkala. Siniset tulisi asettaa syytteeseen hyväksikäytöstä tässä tapauksessa. Etelä-Pohjanmaalla ennen vanhaan näytettiin keklua tällaisille, mutta nykyisi ohjataan johonkin virattomaan virkaan jossa ei enempää saa vahinkoa aikaiseksi. Ei loikkaa minnekkään tai jos loikkaa, niin ihan turhaa. Yli astuttu!

Hanna Mäntylä älysi ajoissa ja otti heti hillotolpan sitä tarjottaessa. Fiksu tyyppi itseään ajatellen, mutta ei äänestäjille. Lähti heti petosepäilyn julki tulon jälkeen ja istuu nyt itselleen tuntemattomana asiantuntijana Euroopan neuvoston sihteeristössä.

Simon Jakob Benjamin Elo. Liian nopeasti urallaan edennyt politikko, jolla poliittinen sydän on aivojakin suurempi. Ei itse vielä tiedä minne loikkaa, mutta muut tulevat sen hänelle kertomaan

Sampo Terho. Soinin siivillä vaikka minne. Loikkaa kokoomukseen tai tulee valituksi FC MIllwallin huoltopäälliköksi.

Jari Lindström. Ei jatka. Sen verran jo kärsinyt.

Jussi Niinistö. Tulevaisuus Nato:n suurilla palleilla. Minne lie jo valittu?

Timo Soini. Hillotolppia ympäri maailman luvattu. Ainut este tulevaisuudelle on häpeä.

Turunenhan jo paljastui ja yhdestä en sano mitään.

Tässäpä näin pikaisesti arvio. Sisältää varmasti enempi virheitä, kuin osumia, mutta kokoomukseen ei kaikki loikkaa. Vaikka loikkaisivat, niin kuka kokoomuksessa luottaisi tällaisiin niin paljon, että antaisi ministerin pallin?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Sinisissä on muuten enemmän perussuomalaisuutta, kuin perussuomalaisiin jääneissä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #13

Voisitko avata hieman lisää, niin osaisin yrittää vastata?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Tää on aika hyvä selonteko näistä oman kulmakuntani pyrkyreistä. Ihan varma ole kuitenkaan siitä mitä tarkoitat tuolla "Lindström ei jatka", koska ymmärtääkseni ainakin on ilmoittanut että ehdolla 2019. Jos meinaat ettei valita, niin se sopii itselleni hyvin.
PS otan talteen tämän ja jos muistan, niin katsotaan ensi vuonna miten hyvin osui pohdintasi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #20

Jarin "tuntien" ja uraa seuranneena uskoisin hänen vetäytyvän, kun asiat etenevät ehdokas asetteluun/resursseihin ja mahdollisuuksiin tulla valituksi. Ei Lidström tyhmä ole, eikä etenkään tunteeton. Näitä hän punnitsee vielä monta valvottua yötä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #22

S.L:"Jarin "tuntien" ja uraa seuranneena uskoisin hänen vetäytyvän.."

Kun hieman tarkemmin lueskelin toisessa blogissa olevaa kommentointiasi, niin ymmärsin tarkoituksesi. Itse kuitenkin ihmettelisin suuresti, mikäli ei yrittäisi. Jotenkin tuntuu mutulla, että tykkää nykyisestä työstään, eikä esillä olo. tahi palkkauskaan häiritse ollenkaan. Paitti kun ei kaikki ymmärrä kehua.

S.L:" Ei Lidström tyhmä ole, eikä etenkään tunteeton."

Saattaa hyvinkin olla kuten sanot, en tunne henkilökohtaisesti. Sen kuvan kuitenkin itselleni antanut, että aivan väärässä "uraputkessa" ja tehtävissä. Kenties paluu entiseen olisi parempi kuitenkin. Työttömänä vähempi vahinkoa, eikä välttämättä niin usein lehtien palstoilla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #30

Juu. Ei varmasti palkkaus ole hänelle ongelma. Eikä myöskään julkisuus, asema, Audi,... kaikkihan tuollaisesta tykkäisi.

Ja siinäkin olen samaa mieltä, että väärä mies väärässä tehtävässä. Toisten "heittopussina". Alistettu. Entinen duunari ja heidän toivo.

Ja juuri nuihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin viitaten epäilenkin hänen haluaan jatkaa politiikassa. Minäkin olen vain ihminen ja saatan erehtyä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #32

... mutta mikäli jatkaa ja uudelleen innostuu, niin SDP on hänen valintansa.

Entinen työministeri, joka lupaa korjata aijemmin tehdyt virheet on mannaa äänestäjien korvissa. Samalla tipahtaa vaalirahaa eri kassoilta reippaasti yli tarpeen. (näin karrikoidusti).

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Pahoittelen suuresti esittämääni väärää tietoa!

Arja Juvonen on edelleen perussuomalaisten jäsen toisin kuin edellä mainitsin.

Tämä kaikki edellä mainittu jalasmökkeineen on siis kokonaan omaan mielikuvaani jäänyt virheellinen muistikuva ja siitä johdettu päätelmä.

Pyydän anteeksi Arja Juvoselta tässä ja nyt julkisesti. Anteeksi!

On tietysti typerää edes puolustautua näin selvän virheen jälkeen, mutta haluan sen silti tehdä.

Kommenttini ja kannanottoni perustuu yleensäkin pitkällisen politiikan seurantaan, muistikuviin ja eri lähteisiin. Nyt Arja Juvosen kohdalla olin huolimaton ja kirjoitin "muunneltua totuutta" muistikuvieni varassa. Mieleeni oli jäänyt kesällinen tapahtuma ja jostain syystä myös Wikipediasta väärä muistikuva Juvosen eroamisesta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Arja_Juvonen

Olen todella pahoillani ja anteeksi!

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Nyt sitten odotellaan loikkaako Pirkko Mattila keskustaan? Mattila tuskin tuntisi oloaan kokoomuksessa omakseen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eikös Mattilalla ole jo bisnekset kunnossa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo & co, eikös' nyt eduskunnassa ole ns. "Harkimon ryhmä", jossa on vain edustaja Harkimo. Eikös silloin voi joku Sininen loikata nyt "Harkimon ryhmään"?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Vastasin kait jo tuolla toisessa blogissa tähän samaan kysymykseen? Noh, sama uudelleen:

Jos en ole väärin ymmärtänyt, niin Harkimo on yksinään. Ei ryhmässä. Eikä toistaiseksi ole kuulunut mitään ryhmän perustamisesta tai sinne loikkaavista.

Toki teoriassa tällainen voisi syntyä. En usko.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kaj Turunen paikkasi Hjallis Harkimon paikan. Hanna Mäntylä on euroopan neuvostossa, nyt sitten odotetaan kenellä jäljellä olevalla (19) sinisellä pettä hermo. Kaj Turusen loikkaus tulee aiheuttamaan lumipalloilmiön joka kaataa Sipilän hallituksen.

Jokaisella jäljellä olevalla sinisellä (19 ) on varmasti jokin poliittinen puolue joka tuntuu omalta. Jos koskaan, nykyisen opposition pitäisi kosiskella heitä nyt riveihinsä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tämä on niin mielenkiintoinen ja toistaiseksi "avaamaton" tilanne, etteivät oppositiopuolueet uskalla suutansa aukaista, vaikka mieli tekisi.

Toisaalta on myös punnittava kuinka luotettavia loikkarit ovat äänestäjien ja puolueen silmissä.

Kun Juhana Vartiainen loikkasi SDP:sta kokoomukseen, niin eipä silloin kauheasti kenelläkään puolueella näkynyt hermostuneisuutta. Nyt tilanne on toinen.

Kun Juhana Vartiainen ilmoitti olleensa turhautunut Sosiaalidemokraattien politiikkaan ei siitä juurikaan noussut mölyä. Totta, mikä totta ja Vartiainen oli tuntenut mielummin kokoomuksen politiikan olleen jo pidempään lähempänä hänen ajatusmaailmaansa. Ja ihan ymmärrettävästi.

Sinisillä loikkareilla on varmasti jokaisella jokin läheisempi puolue mielessä kuin perussuomalaiset. Arvomaailmat eivät kohdanneet, mutta äänet kelpasivat. Näin asian voisi ymmärtää.

Nyt, kun edessä olisi se mieluisen puolueen arvomaailmojen valinta, niin epävarmuus iskee uudelleen. Se iskee siksi, ettei ole varmaa jatkoa luvassa missään puolueessa. Ei edes omassa Sinisissä.

Toisaalta oppositiopuolueilla on omat riskinsä. Nämä entiset persuthan on leimattu jo rasisteiksi ja vaikka miksi, joten kuka uskaltaisi kantaa riskin edustajien aijemmista kannanotoistaan? Nehän nousisivat varmasti esille kampanjoiden aikana.

Noh, politiikka on.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Toisaalta on myös punnittava kuinka luotettavia loikkarit ovat äänestäjien ja puolueen silmissä. "

Sillä ei ole mitään merkitystä, loikkarit voisivat kaataa nykyisen hallituksen. Luottamus ansaitaan tekojen kautta. Nyt olisi tekojen paikka, loikarit voisivat edes pikkuisen hajota.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #25
Pekka Iiskonmaki

Suomalaiset ovat demarihallituksen ansainneet.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tuskin se huonompi olisi? Kait?

Pekka Iiskonmaki

#16
Verot ja maksut nousevat hallituksesta riippumatta.

Korkeat vero ja maksulliset palvelut ovat suomalaista yhteiskuntakokeilua.

Pekka Iiskonmaki

#45
Demarilla on kädet omissa taskuissaan vain kovalla pakkasella.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viime vaalien perussuomalainen puolue oli liikkeellä vain muukalaisilla pelotellen ja vasemmistoaattein.

On parempi, jos persujen muukalaiskammoiset vasurit siirtyvät SDP:n seniilien joukkoon ja markkinataloutta kannattavat vaikkapa Kokoomukseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomuksessa ei tiedetä mitä markkinatalous on.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Loikkari loikkasi loikkareista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Niin. Uskottavuus siinä rapisee, vaikka kuinka henkilö olisi sama.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sinisten puoluesihteerin (Torvinen) mukaan heitä koetetaan nyt tässä syyllistää hallituksen hajoamisen alullepanijana.

Jokin ei nyt täsmää, sillä Torvinen itse esitti tänään hallituksen hajoittamista (tietämättä juuri mitään Turusen loikkaamisesta).

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005654511.html

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olisipa kummallista, että Halla-aholiset omissa uskomuksissaan saisivat populismin sijaan muukalaiskammoisuudessaan edes avannon riitettä auki.

Halla-aho on vasemmistopopulisti nro. 1.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Halla-aholla oli tänään aika hyvä lohkaisu twitterissä Turusen suhteen: "Rotat poistuvat ... sukellusveneestä". Onkos Soinin entinen hovisutkauttelija nykyään H-a:n leivissä?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mitä tarkoitat kommentillasi? En ole twitterissä seuraamassa, joten valaisetko?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Soinin oikea käsi ja aivot poliittisten letkautusten keksijänä : Jukka Jusula.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #34

Ahaa. Mites se nyt sitten on? Onko kellään tieoa?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

JHa oli lohkaissut twitterissä;

"– Rotat kuulemma loikkivat uppoavasta laivasta. Tai tässä tapauksessa voidaan kai puhua sukellusveneestä, hän twiittaa."

Minustakin tuo oli aika hyvin lohkaistu, varsinkin tuo "sukellusvene".

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #36

No joo. Lohkaisu on osuva sikäli, että kannatuksen puutteesta kärsivät siniset voi kuvainnollistaa sukellusveneeksi ja etenkin sen mukana uppoavat matkustajat.

Uusilla puolueilla on melko kivininen tie päästäkseen varteenotettavaksi nykyisin. Perussuomalaiset on käytännössä viimeisin, joka on kyennyt vakiinnuttamaan asemansa poliittisella kartalla.

Tämäkin puolue todella pitkän uran ja työn myötä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Joo, ymmärsin H-a:n viestin niin, että "Hitlerin bunkkerista" on pako alkanut ja sinisten hajoaminen siis kiihtymässä. Viesti ei varmasti ollut täsmällinen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #38

Täsmällisyyteen tuskin kukaan kykenee näinä aikoina. Pointti kuitenkin meni perille sen ymmärtäville.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

No niin. Kaj Turunen on antanut lausuntonsa. Kaj Turusen päämääränä on varmistaa, että kokoomus on seuraava pääministeripuolue. Melkoisen leveät hartijat loikkari asettaa itselleen: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005654792.html

Ja kuten otsikossa kysyin "Kenelle Kaj Turusen loikkaus tuli yllätyksenä"?

Kaj Turusen loikkaus tiedettiin jo kehysriihessä. Siitäpä sitä sopii miettiä monelta kantilta!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kokoomus on tiennyt jo iät ja ajat Turusen peliliikkeestä, vaikka Turunen sanoi vasta pari viikkoa sitten päättäneensä asiasta. Juuri päättyneen A-Studion haastattelussa Sampo Terho oli aika voimakkaasti sitä mieltä, että on toimittu sinisten selän takana. Näin tosiaankin on varmasti tehty, koska sinisten mielipiteestä ei tarvitse välittää. Siniset on tuhoutuva, hallituksen vanki ja äänetön kumppani.

Siniset ei eroa hallituksesta, vaikka hallitus voikin kaatua.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kyllä tämä juuri tältä näyttää. Siniset saattavat kuitenkin olla arvaamattomia. Pakko odottaa vielä muutama hetki.

Tero Wihuri Vastaus kommenttiin #42

Arvaamattomuus loppuu siihen kun Soinin meren takaset seireenit soittaa!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Taitaa ollakin enemmän kyse nyt Suomen tulevasta EU-politiikasta ja syvenevästä liittovaltiokehityksestä, kuin Suomen sisäpolitiikasta ja sote- ja maakuntauudistuksesta:

Katso Talouselämälehden vuoden takainen (26.3.2017) "Euroopan loppuratkaisu lähenee" -artikkeli:

"Lähivuosina keskusteluun noussevat euroalueen oma budjetti, verotusoikeus ja yhteinen velanotto"

- -"Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli torjuvinaan liittovaltiomallin epärealistisena pari viikkoa sitten. Kuitenkin hän samassa Kauppalehden haastattelussa sanoi, että ”euroalueella tehdään yksimielisiä päätöksiä ja valinta tulee siinä”.

”Tapahtuu juuri niitä asioita, joita Suomi vastustaa. Suomi on kuitenkin jo valinnut integraation tien, vaikka yrittää sitä poliittisesti hidastaa. Jos olet valinnut yhteisvaluutan, olet samalla valinnut monta muutakin asiaa,” huomautti Varman toimitusjohtaja Risto Murto viime kesänä Talouselämässä Britannian erouutisen jälkeen.

Hallitusohjelmassa sanotaan, ettei ”Emua tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen”.

Sipilän hallituksella on kaksi vuotta jäljellä eikä siinä ajassa yhteisvastuuaskelia ehditä kovin monta ottaa. Kahden vuoden päästä ohjelmaa saattavat kirjoittaa sinipunamiehet." - -

https://www.talouselama.fi/uutiset/euroopan-loppur...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset