selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Tanska kieltää musliminaisten burkat

  • Jäljessä muodista?
    Jäljessä muodista?

Suomen tulisi pikimmiten olla mukana mm. Itävallan, Tanskan, Belgian, Ranskan ja myös Norjan tasa-arvoa kunnioittavassa joukossa ja kieltää musliminaisten naamioituminen. Laki koskisi myös muita kasvojen peitteitä, kuten huppuja tai kommandopipoja. 

Tietenkin asia herättää ylireagoivat kiistelemään aiheesta, mutta toisaalta ihan aiheestakin.

Ymmärtämättömät kieltävät tällaisen kiellon asettamista mitä huterimmilla kommenteillaan ja yleensä taustalta löytyykin se mamuttamisen ihanuus tai oma etu. Yleisintä lienee käyttää jotakin argumenttia liittyen uskontoon.

Itse koen kiellon vain positiivisena ilmiönä sivistyneissä länsimaissa, mutta heräsi kysymys, että kielletäänkö samalla näihin maihin saapuminen sellaisilta naisilta, jotka ovat muualla pakotettu käyttämään burkaa tai niqabia? 

https://yle.fi/uutiset/3-10232677

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Onkohan Seppo Lavikainen koskaan lukenut ensimmäistäkään riviä burkan alkuperästä ja käytöstä eri aikakausina.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei ole. Kuulunkohan länsimaissa siihen vähemmistöön, joka ei ole moiseen perehtynyt, vai siihen enemmistöön?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En kyllä toisaalta ymmärrä, miksi Suomessa pitäisi tuo kielto tehdä. Näen kyllä useinkin huivipäisiä ja pitkätakkisia musliminaisia, kun käyn vaikkapa ostoksilla Jumbossa. Mutta en enää edes muista, milloin olisin nähnyt burkan Suomessa. Joten ei sen käyttö mikään suuri ongelma ole.

Eipä silti, en muista nähneeni niitä erityisen mieliinpainuvia määriä myöskään Iranissa, Malesiassa tai Indonesiassa. Indonesiassa käyttivät kyllä suun ja nenän peittävää suojaliinaa mopolla ajaessaan mutta luulen sen olleen enemmän pakokaasujen tai pölyn takia... Se oli monella miehelläkin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kysyppä itseltäsi, että miksi naiset pitäisi verhota ja kun saat järkevän vastauksen aikaiseksi, niin olet varmaan valmis miehenä siihen itsekkin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei pidä mutta saa.

Olen nähnyt tyylikkäästi ja peittävästi pukeutuneita musliminaisia. Olen nähnyt tyylittömästi ja paljastavasti pukeutuneita suomalaisnaisia (en tiedä, ovatko olleet kristittyjä vai ateisteja vai mitä).

Olen myös usein nähnyt teinityttöjä, jotka ovat pukeutuneet kunnon vesirajahameeseen. Ikävä kyllä, ei sitäkään useimmiten kovin tyylikkäänä voi pitää, paljastavana kyllä.

Pidätän itselleni oikeuden nauttia kauniista pukeutumisesta. Ketään en mene moittimaan, vaikka suoritus ei sataprosenttinen olisikaan...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #32

"Ei pidä, mutta saa" on varmasti kaikkien järkeen käypä ilmaisu. Tuskin kukaan haluaa kieltää tällaista arvoa. Vai kieltääkö sittenkin jokin taho? Onko se oikein, väärin tai jotakin siltä väliltä? Jos ei uskalla edes kertoa mielipidettään, niin silloin ollaan jo melkoisen ulkoistettu toisten tahtoon!

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Olen Sepon kanssa samaa mieltä. Suomessa lakikin kieltää naamioitumisen. Ja kiellon tulee koskea kaikkea naamioitumista. Siis myös vasemmistoanarkisteja!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mäkkärissäkin kuulemma esiintyy joku pelle. Jouluna pyörii ympäriinsä naamiomiehiä. Helvettiin tuommoiset.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jeps, joulupukit on kiellettävä Suomessa tai ainakin heidän pitäisi esiintyä päät paljaana. "Hei, toihan on meidän naapuri!"

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikä sitten on julkinen paikka? Onko se selkeästi määritelty? Saako marjametsässä pitää kasvot peittävää harsoa itikoiden takia y.m.?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uutisoinnissa mainittiin ” pätevä syy” ja myös kylmä ilma oli huomioitu.

Eiköhän noissa kieltomaissa ihan maalaisjärjellä selviä tekemättä naamioitumisrikosta julkisella paikalla.

P.S. Julkisen paikan voi tarvittaessa selvittää virtsaamalla. Jos poliisi päätyy kirjoittamaan rikesakon niin kyseinen paikka on julkinen paikka.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Itävallan, Tanskan, Belgian, Ranskan ja myös Norjan...."

He ovat oikeassa. Joidenkin mielipuolten väitteet rasismista sun muusta mikäli ei kannata naisten kulkemista säkissä joutavat häpeään. Olisi paljon enemmän sairaalloisempaa kannattaa tuollaista ikivanhaa alistamisen käytäntöä.

Iranissa jne. naiset ovat vihdoin uskaltaneet (ja tuo jo todella vaatii uskallusta) kapinoida poistamalla hunnutukset ja muut turhat naamiot. Ja tuo edesauttaa todella naisten oikeuksia.
https://www.independent.co.uk/news/world/middle-ea...

On törkeää länsimaissakin edesauttaa naisten alistamista ikivanhojen uskontojen määritelmien mukaan.

__________________________________

"
Laki koskisi myös muita kasvojen peitteitä, kuten huppuja tai kommandopipoja.
"

Vielä parempaa. Eli antifan ja kenen tahansa hörhöt naamioituvat jäsenet (miltä tahansa puolelta) voisi vihdoin laittaa esiintymään ihan omalla naamallaankin mikäli kehtaavat - tai jos eivät uskalla ajaa ideologiaansa edes omalla naamallaan, niin seurauksia siitä (paikalta poistaminen ja sakkoa lähinnä mikäli eivät ole muuhun syyllistyneet.. mikäli ovat, niin tekojensa mukaan).

Mielenosoitukset saavat olla sallittuja, mutta sen verran pitää olla pokkaa että menee sinne sitten omilla kasvoillaan ja ilkivaltaa tekemättä. Tai jos tekee ilkivaltaa/väkivaltaa, niin siitä on sitten seuraamuksensa.

----------------------------------------------
On onneksi melko todennäköistä että tuollainen lainsäädäntö saapuu myös Ruotsiin lähivuosina. Suomi nyt ei ilmeisesti juuri koskaan osaisi toimia ilman esimerkkejä muilta Pohjoismailta ( jokuhan voisi sanoa pahasti ja syyttää ties mistä, ja sehän olisi kamala moraalihäpeä ).

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ei tällaiset kokonaan peittävät asut kuulu tänne länteen. Myös monet muslimimaat ovat kieltäneet ne terrorismiuhan takia. -Tässä uudessa Tanskan laissa sakko on alussa 1000kr, mutta nousee 10 000kr, jos lakia rikkoo jatkuvasti. Summa ei ole paljon verrattuna muihin maihin. Esim. Sveitsissä burkan käyttö johtaa 10 000 euron sakkoihin, ja Ranskassa burkaan tai niqabiin pakottaminen voi johtaa 30 000 euron sakkoihin. Hyvä ajatus että pakottaminen tällaiseen pukeutumiseen myös rangaistaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Luulis tuohon naisten säkittämiseen tasa-arvohenkilön puuttuvan. Suomessakin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Luulisi! Mutta ei. Sitä pidetään ja perustellaan mitä kummallisimmin argumentein hyväksyttävänä.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kasvojen peittämiseen voi olla monenlaisia hyviä syitä muun muassa suojautuminen ultraviolettisäteilyltä, kylmältä ja ilmansaasteilta, seksuaalisen huomion välttäminen, epämiellyttävän näköisten vammojen peittäminen, henkilöllisyyden salaaminen vainoajilta ja sukupuolen salaaminen jos on esimerkiksi transihminen. Arvelen että jotkut transihmiset saattaisivat selvitä ilman kehonmuokkausoperaatiota jos saisivat salata kasvojensa ja vartalonsa sukupuolen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kuten jo blogin sisällössä kerroin, niin ymmärtämättömät haluavat kieltää tällaisen tasa-arvoa loukkaavan lakisäännöksen "joihinkin" mainituihin syihin vedoten.

Minusta on huvittavaa rinnastaa joulupukki millään kontekstilla esillä olevaan yhteyteen. Asia ja sen sisältö voi toki olla ylitsepääsemättömän vaikea ymmärtää, mutta siltikkin.

Lapsellisuudesta voidaan olla kovinkin montaa mieltä. Jos metsässä taustaan katsomatta ihminen haluaa verhoutua hyönteisiltä estävään asuun, niin käsittääkseni jokainen täysi järkinen ymmärtää tällaisen toiminnan, eikä kukaan varmastikkaan liitä- tai yleistä tuollaista pukeutumista uskontoon.

Enivei, mutta mitäpä olette mieltä tuosta lain säätelemien maiden ulkopuolelta saapuvien poikkeavasta rajoittamisesta? Onko sivistyneissä yhteiskunnissa oikein vai väärin kieltää "toisin pukeutuvien ja eri uskonnon määritelmien mukaisten saapuminen maahan, ellei saapuva luovu ns. oman kulttuurinsa oikeuksistaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joulupukkikonteksti tulee siitä, että esimerkiksi 70-luvulla New York Times kertoi pankki- ja myymäläryöstöjen yleistyvän joulukuussa Manhattanilla huimasti, koska joulupukit ryöstelevät niin paljon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jokainen ajattelemaan kykenevä tietää ettei musliminaiset piilottele vapaaehtoisesti.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eikö vain! Minustakin on kovin erikoista, että nämä ns. suvaitsevaiset ja kaikkea kunnioittavat kannattavat tällaista naisten alistamista. Eihän kukaan täysijärkinen ja tasa-arvoa kannattava voi vaatia joitakin peittämään kehoaan tai kasvojaan sivistyneessä länsimaalaisessa kulttuurissa! Päin vastoin luulisi, että heillä olisi nimen omaan tasa-arvoa kannustava mielipide.

Tällainen eriarvoistaminenhan on oikeasti tulkittava rasismiksi siinä yhtenä jyrkimmistä muodoistaan.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

No kyllä sen näin täytyy olla, koska Makkonen sen on kaikkien ajattelemaan kykenevien puolesta näin päättänyt. ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"No kyllä sen näin täytyy olla, koska Makkonen sen on kaikkien ajattelemaan kykenevien puolesta näin päättänyt. ;)"

Kyllä tuo on yleistä tietoa ja muslimimaissa uskontopoliisit valvovat naisten peittävää pukeutumista. Sivistä sinäkin itseäsi ja ota asioista selvää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässäpä sitä on persuille oiva vaaliase, tällaisella aloitteella varmasti vaalivoitto irtoaa.

Toiset puolueet sitten jauhavat jostain sotesta, työllisyydestä ja taloudesta, ne asiat on jo niin nähty.

Tämä on ihan toista maata, ja varmasti kiinnostaa äänestäjiä isoin joukoin.

Persujen isoa vaalivoittoa odotellessa.

On onni, että suomalaiset ovat viisaita.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Säässtetään. Sallimalla kaikille julkinen naamioituminen teemme valvontakameroista ja lentokenttien passintarkastuksista turhia. Maarajoillahan ei enään passeja tarvita
Säästetään lisää. Kouluttamalla tarpeeksi lääkäreitä teemme jonoista entisiä ja sotetouhuista turhia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Monet musliminaiset ovat niin tottuneet huntuun, että pitävät sitä normaalina eivätkä halua siitä luopua:

“Personally, I love wearing the hijab. Nobody could pay me enough to take it off. It honestly liberates me because I get to choose how much of myself I reveal to the public. It's awesome. I have drawers full of a variety of vibrant colours and prints. I match them with my outfits and wear a different style every day. It's kind of like a beautiful, religious fashion statement.”
https://www.telegraph.co.uk/women/womens-life/1112...

"The further I went, the more I wanted to cover myself. The niqab protected me, I liked hiding from men. I could see them, but they couldn’t see me.”
https://www.independent.co.uk/voices/france-niqab-...

"–  Yksikin vanhempi mies olisi kovasti halunnut, että hänen nuori ja nätti vaimonsa olisi pukeutunut seksikkäästi, mutta nainen piti päänsä ja pukeutui muslimivaatteisiin."
https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/na...

Yhden asian Fadi Qasim ja Marina Holopainen haluavat tehdä heti selväksi: he käyttävät huivia joka päivä omasta tahdostaan eivätkä kenenkään käskystä.

"Naiset laittavat huivin päähänsä aina, kun tilanteessa on läsnä musliminaiselle vieraita miehiä. Isät, sedät ja omat lapset saavat nähdä naisen ilman huivia, mutta aina julkisille paikoille mentäessä he haluavat kiepauttaa huivin päänsä ympärille.

Qasimille huivi on osa häntä ihmisenä ja muslimina. Myös Holopainen kokee huivin olennaiseksi osaksi musliminaisen elämää."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/23/muslimina...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Monet musliminaiset ovat niin tottuneet huntuun, että pitävät sitä normaalina eivätkä halua siitä luopua"

Pari sataa vuotta sitten samaa sanottin orjien kahleista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä tuota. Voi olla, että sanottiin, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Jos joku musliminainen haluaa ulkona ollessaan pitää huntua, niin turha kenenkään on mennä hänelle sanomaan, että älä puhu sontaa, et sinä halua, sinä vain kuvittelet haluavasi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset