selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Ahvenanmaa haluaa itsenäistyä

Mitä sanoo EU myönteiset?

Ålands Framtid (Ahvenanmaan tulevaisuus) haluaa kansanäänestyksen Ahvenanmaan itsenäistymisestä. Jonsson uskoo, että Ahvenanmaan itsenäistyminen tekisi hyvää Manner-Suomen ja Ahvenanmaan suhteille.

"Jos Ahvenanmaa olisi itsenäinen, voisimme olla ennemminkin hyviä naapureita sen sijaan, että meillä on jatkuvasti näitä konflikteja". https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806082200989649_u0.shtml

Uuden Suomen eurovaalikoneessa esitettiin väite, jonka mukaan ”EU:lla tulee olla yhteinen ulkopolitiikka, johon jäsenmaat sitoutuvat”. Ehdokkaiden vastauksista koottu puoluekohtainen keskiarvo osoitti, että erityisen paljon samaa mieltä väitteen kanssa ovat vihreät, kokoomus, Sdp sekä Ruotsalainen kansanpuolue. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/68765-suuri-eu-kysymys-jakaa-suomen-puo...

Espanjaan virallisesti kuuluvalla Katalonialla on oma kielensä ja kulttuurinsa. Katalaanit ovat useaan otteeseen historiassa halunneet itsenäisyyttä tai laajempaa itsehallintoa. Itsenäisyyden kannatus kasvoi 2010-luvun alussa. Lopulta lähes puolet kannatti itsenäisyyttä. 

Katalonian parlamentti äänesti alueen itsenäisyydestä 27. lokakuuta 2017, julistaen Katalonian tasavallan. Äänestystä pidettiin etenkin EU mielisten leireissä laittomana ja äänestyksen järjestäjien johtohahmoja pidätettiin. Espanjan poliisi käytti monin paikoin melko kovaa väkivaltaa äänestyspaikkojen hajottamisessa, ja yli 600 ihmistä haavoittui yhteenotoissa.  

Tulisiko nyt jo ihan ennalta ehkäisyn varjolla pidättää Axel Jonsson, ettei EU:n käskystä Suomen poliisin tarvitseisi tarttua aseisiin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ainakin Sipilän ajaman maakuntauudistuksen myötä Ahvenanmaa varmaankin saisi jossain vaiheessa myös verotusoikeuden. Sivumennen mainiten en kuitenkaan ole niin varma haluaako Ahvenanmaan enemmistö valtiollista itsenäisyyttä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eikö ne ole halunnut sitä koko ajan? Tai liittyä Ruotsiin. Vähintäänkin enemmän oikeuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät käsittääkseni ole sellaista yksituumaisesti halunneet. Aika vähän on Ahvenanmaalta kuulunut itsenäistymistavoitteita. Luulisin, etteivät he välttämättä kovin varauksettomasti haluaisi Ruotsiinkaan liittyä, koska siinä vaiheessa menettäisivät kaikki privilegionsa, myös sellaiset, jotka eivät liity ruotsin kieleen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #9

Rahaa he meiltä saavat.

Meidän pitää itsenäistää heidät. Ei kannatta odottaa. Yksipuolinen irti päästö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Tuo "rahan saaminen" on myytti, joka ei pidä paikkaansa.

Ahvenanmaalla asuu pienilukuinen väestö, mutta esimerkiksi varustamoja on rekisteröity sinne ja kun varustamot Suomessa saavat elinkeinotukea, niin Ahvenanmaalle rekisteröityjen varustamojen tuen matemaattinen jakaminen pienelle väestömäärälle tekee henkeä kohden suhteettoman paljon.

Toinen syy on sitten maakuntahallinnon tasausmaksu, mutta edelleen täytyy muistaa, että se jaetaan matemaattisesti hyvin pienen väestömäärän kesken. Summana Ahvenanmaa ei Suomen budjetille tule kalliiksi eikä siihen "lapioitujen" menojen poistuminen Suomen valtion budjetista juuri mitään merkitsisi valtion taloudelle. Tämän kaltaiset taivastelut ovat kateellisuutta ahvenanmaalaisia kohtaan ja pitkälti perusteettomia sellaisia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #31

Jos jäävät. Samat oikeudet ja velvollisuudet, kuin muuallakin ja kustantavat oman itsehallintonsa.

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Taulukko kahdeksan. Valtion tulot/ ahvenanmaan asukas 7500. Menot 11000€. Minusta ovat saamassa varsin vahvasti.

Sillä rahoitetaan matalammat kunnallusverot, paremmat lapsilisät ym.
En jää kaipasmaan nykyisellään. Eivät halua suomeen kuulua, jote espanjan/eu oppeja ei kannata matkia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #33

Miksi valtio tukee Raisioksi kutsuttua tienristeystä 26 miljoonalla eurolla vuosittain? Maalaisivat itse keskiviivansa, kukaan ei jäisi kaipaamaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #33

"Jos jäävät. Samat oikeudet ja velvollisuudet, kuin muuallakin ja kustantavat oman itsehallintonsa."

Ei se niin mene. Suomi on silloin kun Kansainliitto päätti siitä kelle maakunta kuuluu tehnyt Ahvenanmaalle myönnytyksiä ja suonut autonomian ja demilitarisaation. Sitä ei voi perua noin vain, eikä noin kevein perustein.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #37

Miksi ei voitaisi perua? Mitä siitä seuraisi? Onko olemassa jokin muukin Kansainliiton aikainen sopimus, jota vieläkin jossain noudatetaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Kaikissa maakunnissa laskennallisesti valtion menot ovat tuloja suuremmat. Ahvenanmaalla erotus on henkeä kohden suurin, mutta absoluuttisesti laskettuna pienin.

Mainitsin jo varustamotuet, jotka muodostavat laskennallisesti noin 2500 euron potin ahvenanmaalaista kohden allokoituna. Vaikka varustamoja ei olisi rekisteröitykään Marianhaminaan, vaan vaikkapa Turkuun, niin tuet olisivat edelleen Suomelle yhtä suuri menoerä. Kun tällaisia yritystukia ei huomioida eikä perustuslain edellyttämän maakuntahallinnon väestömäärästä riippumattomia kiinteitä kustannuksia, niin Kainuu nielee ylivoimaisesti eniten valtion varoja henkeä kohden. Annetaan se siis Venäjälle, vai kuinka?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #39

He tietenkin pitävät varustamonsa itsenäistyessään ja maksavat tuet mennessään, jos haluavat. Niinhän tuo itsenäisyysmieskin jo totesi.

Uskon heidän pärjäävän hyvin. Meillekin on varmasti hyötyä siitä. Turisteja houkutteleva veroparatiisi naapuriin sopii oikein hyvin. Vaikka ahvenanmaalaiset nyt haluavat syrjiä suomalaisia ja esiintyä varakkaana herrakansana, niin eiköhän tuokin oikene. Money talks. Näin se tekee nytkin. Rahat tulee ja verot on matalat. Erilasia etuuksia, ei yle veroja, matalat kunnallisverot jne.. Niin mikäs siinä on olla herroina ja kehua talousihmettä.

No näin tässä euroopan kevättä odotellassa, joka näyttää olevan tulossa pikapuoliin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ålands Framtidilla on maakuntapäivillä kymmenen prosentin kannatus. Mitä tuohon nyt pitäisi olla mieltä?

Asia on yhtä tärkeä kuin vaikka että persut haluaisivat kansanäänestystä eurosta. Siis ei yhtään tärkeä.

"Tulisiko nyt jo ihan ennalta ehkäisyn varjolla pidättää Axel Jonsson, ettei EU:n käskystä Suomen poliisin tarvitseisi tarttua aseisiin?"

Harmi kun kukaan ei ole tuollaista missään esittänyt. Ålands Framtid saa edelleen aivan vapaasti marginaalissaan ajaa Ahvenanmaan itsenäisyyttä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Toisin on EU:ssa ja Espanjassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ahvenanmaa saa toki itsenäistyä...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Katalonian itsenäisyys on verrattavissa maakuntien itsenäisyyteen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #10

Paitsi ilman pidätyksiä ja poliisia :)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #17

Kuten on todettu, maakunnan sisäinen kansanäänestys oli valtion perustuslain vastainen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #23

Lakeihin vetoaminen on näissä asioissa turhaa ja typerää ininää. Jokainen ihmisoikeuksia loukkaava maa on osannut säätää lait, joilla ihmisiä tai eri ryhmiä sorretaan.

Kiinan pitää lakiensa mukaan taiwania kapinnalisena maakuntanaan ja tappaa aktivisteja erilaisissa sisäissä itsenäusyys liikkeissä kiinan lakien mukaan. Ei parane sitten arvostelemaan.

Kansalaisten rauhanomaisia ja demikrasttisia pyrkimyksiä tulisi kunniottaa. Espanjalla on käytännössä poliittisia vankeja. Monia uhkaa ktmmenien vuosien tuomiot. He saisivat turrvapaikan suomesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Espanjassa, kuten Suomessa tai mm. Isossa-Britanniassa, alueet voivat itsenäistyä noudattaen maan lakia. Skotlanti olisi itsenäistynyt jos kansanäänestyksen tulos olisi ollut sitä kannattava. Katalonia voisi itsenäistyä noudattaen maan lakeja.

Sitovia kansanäänestyksiä ei Suomen perustuslaki tunne, neuvoa-antavan voi järjestää mutta eduskunnan enemmistö päättää. En nyt ole ihan varma, voisiko Ahvenanmaa itsenäistyä eduskunnan yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä vai tarvitaanko siihen perustuslain säätämisjärjestys, todennäköisesti jälkimmäinen.

Viime maakuntavaaleissa "Ahvenanmaan tulevaisuus" sai noin 1000 ääntä. Sillä ei vielä valtakunnanrajoja muutella.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #16

Saattaa olla huimassa nousussa, kun seuraa tuon rasismilla kyllästetyn itsehallintoalueen asukkaita.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #16

Ahvenanmaan itsehallintolaissa ko. lain muuttaminen edellyttää aika paljon:

"69 §
Itsehallintolain muuttaminen ja määräenemmistöllä hyväksyttävä maakuntalaki

Tätä lakia voidaan muuttaa tai se voidaan kumota taikka siitä voidaan tehdä poikkeuksia vain eduskunnan ja maakuntapäivien yhtäpitävin päätöksin. Eduskunnassa päätös on tehtävä siinä järjestyksessä kuin perustuslain muuttamisesta ja kumoamisesta on säädetty ja maakuntapäivillä siten, että sitä on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. (28.1.2000/75)

Maakuntalaissa voidaan säätää, että maakuntapäivien on hyväksyttävä maakuntalaki kahden kolmasosan enemmistöllä annetuista äänistä. Tällaisen säännöksen sisältävä maakuntalaki on hyväksyttävä samassa järjestyksessä."

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

7):"Saako Kataloniakin?"

Minun puolestani saa. Näin EU:n aikaan suurien EU:n jäsenvaltioiden tulisikin jakaantua pienemmiksi yksiköiksi...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #42

Mutku joidenkin puolesta Katalonia ei saa ja Ahvenanmaa saa. Näin EU:n aikaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Minusta Ahvenanmaan voisi ihan omalla ilmoituksella antaa itsenäistyä (tai lahjoittaa Ruotsille eller Venäjälle).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En kannata Katalonian lahjoittamista Ruotsille tai Venäjälle.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #12

Niin. Voisiko sitten maakuntauudistuksen jälkeen jokainen 18 maakuntaa hakea itsenäisyyttä?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Samaa lienee pohditun jonkin verran varmaan muissakin Suomen maakunnissa.

Jos maakunnille annettaisiin enemmän itsenäistä päätäntävaltaa hoitaa asiansa suoraan EU:n jäsenenä, niin yksi turhaksi koettu byrokratiaporras eli eduskunta jäisi pois. Nythän se päättää käytännössä ihan kaikesta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Olisiko kaikilla omat puolustusvoimat?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Liittovaltiossa (federalismille rakentuvassa) tulisi varmaankin olemaan liittovaltion puolustusvoimat. Tämä ei tietenkään sulje pois kansallisia paikallisjoukkoja.

Konfederaatio (itsenäisten valtioiden liitto) ei varmaankaan tarvitsisi omia puolustusvoimia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Katalaanien asia taas on Espanjan sisäinen. Ei EU:n tai varsinkaan meidän. Meidän mielipiteellämme ei ole heille merkitystä.

Aivan samoin kuin tuleva osallistumisensa Espanjan/EU:n puolustukseen. NATOn jäsenyys tosin vaikuttaa siihenkin merkittävästi.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei ole sen enempää kuin Unkarin Puolan ja Itävallankan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Totta. Eu:n asioihin meillä ei ole mitään asiaa puuttua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä Katalonia on osa EU:ta ja EU:n asia. Katalonia on ollut perinteisesti Espanjan EU- myönteisin alue.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pääpointti lienee EUn suhtautuminen Katalonian pyrkimyksiin, pyrkimyksiin joista (äänestystuloksesta) vankeudella rangaistaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ahvenamaalaiset kaikki toki eivät ole aktiivisesti haluamassa itsenäisyyttä, 10%.
Kaikenkaikkiaan he kumminkaan eivät arvosta mannermaata kovinkaan paljon kuten viikon lööpeistäkin on ilmi käynyt. Voisivat jopa pitää suomalaisista paremmin ulkomaalaisina.

Minusta saisivat mennä tai jäädä - mutta olisi mukavaa jos kanta olisi selvä: ollaan suomalaisia tai sitten ei.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Lienee kuitenkin reilusti enemmän tuon yhden asian kannattajia, kuin 10%. Joku Erkon mielipidetutkimuksista voisikin tehdä kyselyn.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen ollut Ahvenanmaan itsenäisyyden kannattaja jo viime vuosituhannelta asti.
Plussaa olisi paljon, mm. se, ettei Suomen tarvitsisi maksaa Ahvenanmaan hallintoa ja samalla suomenkielisten ihmisoikeudet saattaisivat toteutua saarivaltiossa, elleivät rasistit estäisi.

Haittana olisi mahdollisuus Venäjän miehitykseen, koska affenet eivät osaa puolustaa itseään. Tässä tulisi selkeä taloudellinen vahinko verrattuna siihen, että saaret myytäisiin huutokaupalla. Svea Mammakin tekisi varmasti hyvän tarjouksen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Voin olla pahasti väärässäkin mutta minulle on jäänyt mielikuva että rutsalaiset eivät suurin surminkaan haluaisi affenanmaata.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä oletko pahasti väärässä, mutta en ole koskaan kuullut, että ruotsalaiset kiihkeästi vastustaisivat Ahvenanmaan liittämistä Ruotsiin. Sellaisesta ei kyllä juuri ole ollut edes keskustelua. Näppituntumalta luulisin, että asia oli Ruotsille vähintäänkin OK, todennäköisesti mieluinen. Ahvenanmaasta tulisi luonnollinen osa Tukholman ulkosaaristoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #34

Välissä on laaja ja saareton Ahvenanmeri. Ahvenanmaan pääsaarikaan ei missään tapauksessa oli maantieteellisesti "luonnollinen osa Tukholman ulkosaaristoa".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #38

"Ulkosaaristo" voi olla hiukan kauempana kuin pääsaaristo.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #38

#38 Ahvenanmaalta Ruotsiin on vain muutama kilometri lyhimmillään. Salonen voi avata kartan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #43

Salonen on avannut merikortin useamman kerran.
Turunmaan saaristo jatkuu parin kapean selän yli maantieteellisenä osana Ahvenanmaalle asti. Ahvenanmaan pääsaari ei sijaitse sielläpäinkään kun Tukholman saaristo. Eckeröstä Tukholmaan lounaaseen on noin 130 km linnuntietä.

Vähän kuin sanoisi että Pori on luonnollinen osa Turun saaristoa. Tai että Parainen kuuluu Helsingin saaristoon.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #48

Siinäpä sitä on tullut uisteltua Suomen ja Ruotsin välillä eikä Ahvenanmaan uloimmalta saarelta Ruotsin lähimmälle saarelle ole kuin poron kusema.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #51

Mitä sitten? Kustavista länteen lähdettäessä lähimmät Ahvenanmaan saaret ovat alle merimailin päässä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #52

Mitä sitten? Saa kait se Ahvenanmaa haluta itsenäistyä tai liittyä vaikka Venäjään, lähdettiimpä Kustavista minne päin tahansa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olennainen kysymyshän tässä olikin, että haluavatko ruotsalaiset, että Venäjä omii saaret? Minun veikkauksenihan oli, että olisivat valmiita maksamaan, ettei se toteutuisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:n mielestä demokratia on sisäinen asia paitsi jos ei tottele komissiota. Espanja ottaa kiltisti uuden satsin siirtolaisia joten Espanja saa tehdä demokratiallaan mitä haluaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Espanjasta et vaan löydä toista yhtä siirtolaisystävällistä aluetta kuin Barcelona.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Itsenäistykööt vapaasti luvallamme, nimeksi siitä hyvästä tulisi asettaa vaikkapa "Potatis chips tillstånd" ;D

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sehän olisi vastoin EU myönteisten omia kantojaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Paskat potuista.Eckerön tomaatteja vastaavia löytyy vasta Välimeren alueelta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

On se jännää miten itsenäistymisetä voi loikata helposti perunoiden kautta aina tomaatteihin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #47

Peruna (Solanum tuberosum) ja tomaatti (Solanum lycopersicum) kuuluvat samaan kasvien sukuun.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eckerö on kiva paikka muutenkin!

Olli Kankaanpää

Kirjoitin asiasta jo varsin tyhjentävästi.

Risto Koivula

Jos Ahavenamaa haluaa itsenäistyä, sillä on siihen aivan erinomaiset mahdollisuudet nykyisen asemansa puolesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset