selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Nobelin arvoinen Donald Trump

Donald Trump ja Kim Jong-un ansaitsevat Nobelin rauhanpalkinnon paremmin kuin monet sen aiemmin saaneet.

Vaikka USA:n presidenttejä on kautta aikojen vaivannut "sotahulluus" ympäri maailman, niin viimeisten neljän USA:n presidentin joukosta vain Trump ansaitsee Nobelin rauhanpalkinnon, mikäli tapaaminen Kim Jong-unin kanssa johtaa Korean niemimaalla merkittävään edistykseen vihamielisyyden vähentämiseksi.

Jos rauhanpalkinnot olisivat kiintiöitetty, niin ensimmäisenä sen voisi ottaa pois EU:lta ja luovuttaa Trumpille. 

Toki palkinto tulisi luovuttaa vasta virkakauden päätteeksi, sillä eihän näistä USA:n presidenteistä koskaan tiedä minne ne hyökkäävät tappamaan viattomia siviilejä ilman ensimmäistäkään näyttöä ja oikeutusta. Ainakin kolmen edeltäjän aikaan.

Seuraavaksi, mikäli Nobeleissa olisi kiintiö, niin Kim Jong-unille tulisi siirtää Barack Obaman saama Nobelin rauhanpalkinto. Obaman saaman perustelut ontuvat niin paljon, ettei niitä olisi tullut alkuunkaan hyväksyä. Käsittämättömin peruste oli varmaan hänen työnsä ydinaseiden leviämistä vastaan, vaikka juuri Obaman aikaan Pohjois-korea sai kehitellä nykyiset ydinaseensa loppu silausta vaille valmiiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Mietin tänään ihan samaa. Olisi melkoinen käänne Trumpin huuruisessa historiassa jos tämä antisankari onnistuisi ratkaisemaan P-Korean tragedian. Jo vain sopisi maailman tyrmistykseksi läväyttää noobeli sinne.

Mutta kai tämän suhteen sopii vielä melko pessimistinen olla..

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sopii olla moneltakin kantilta. Vaikka Trump saisi paljonkin hyvää aikaiseksi, niin se porukka joka on jo itsensä maalannut nurkkaan ei ilkeäisi myöntää Nobelia koskaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Singaporen tapaaminen meni tarkalleen Pekingin Kim Jong-unille laatiman käsikirjoituksen mukaan. Trumpilla ei ollut käsikirjoitusta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Olisiko sinulla lähdettä, kun niitä niin kovin paljon täällä vaaditaan. Linkkikin riittää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kyseessä on minun mielipiteeni siitä, miten neuvottelut menivät. Mitä oikeastaan saatiin aikaiseksi? Edes rauhansopimuksesta Koreoiden välille ei keskusteltu, koska Kiina puuttui areenalta. Kovasti siinä rauhaan tietysti pyrittiin, mutta ydinaseeton Korean niemimaakin jäi määrittelemättä. Onko ydinaseeton Korean niemimaa sama kuin ydinaseeton Pohjois-Korea?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #5

Minulla on käsitys, että Mike Pompeio kävi sopimassa mistä ja miten neuvotellaan pariinkin otteesees ennen Donaldin vierailua. Voihan siinä olla Kiinankin ja miksipä ei myös Venäjän tiedustelun kautta lusikoita sopassa.

Rauhaa ja Koreoiden sopua siellä ajetaan. Se olisi sulka niin monen päähineeseen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #7

Toki rauhaa ajetaan, mutta mitään konkreettista ei senkään suhteen oikein saatu aikaan. Osapuolia oli kaksi, kun niitä olisi samassa pöydässä pitänyt olla neljä.

Jos neuvottelut jatkuvat, niin kyllä siitä rauhansopimuksesta pitää ryhtyä keskustelemaan oikeiden osapuolien kesken, samoin siitä, mitä se ydinaseeton Korean niemimaa sitten oikein tarkoittaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #9

Osin totta ja asiaa, mutta kyllä siellä konkreettisesti tehtiin sopimus. Se on vieläpä ihan ensimmäinen USA:n presidentin ja Pohjois-korean päämiesten välisessä tapaamisessa sovittu. Melko iso juttu ihan maailmanpolitiikassa viime vuosina!

Ja neuvotteluthan jatkuvat. Oli melko järkevä veto käydä ennen Venäjää. Kiinastahan ei pääse irti tuolla suunnalla mitenkään ja saas nähdä kuinka sen suhteen etenee.

Joka tapauksessa erittäin tervetullut avaus tuohon pitkään eskaloituneeseen tilanteeseen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Tottakai hyvä, että edes keskustelu avattiin henkilötasolla. Sopimus muistuttaa kovasti aiesopimusta, koska konkretia puuttuu ja sana "pyrkimys" toistuu. Kaikki keskeiset kysymykset näyttävät olevan edelleen auki.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #11

Noh, minusta sopimus näyttää sopimukselta. Toivottavasti sitä vielä viedään pian eteen päin päämääriä kunnioittaen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #12

Minä en ole itse sopimusta nähnyt luonnossa, toisin kuin Lavikainen, mutta kymmeniä aiesopimuksia nähneenä ja laatineena sen sanamuodot muistuttavat kovasti aiesopimusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #22

Niin, olen kyllä lukenut julkisuuteen annetun version englanniksi ja Xinhuan referaatin kiinaksi ja englanniksi. Koreaa en osaa pätkääkään, mutta toisella sopimuksen virallisella kielellä luin sen. Alkuperäistä allekirjoitettua en ole nähnyt.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Noh, minusta sopimus näyttää sopimukselta. Toivottavasti sitä vielä viedään pian eteen päin päämääriä kunnioittaen."

Tällä sopimuksella on yksi ainut merkitys ja se on turvatakuut Pohjois-Korean diktaattorille.

Turvatakuiden takia diktaattori voi jatkaa kansansa, pohjoiskorealaisten, (25 miljoonaa ihmistä) kyykyttämistä, nälkiinnyttämistä ja pitämistä kurjuudessa.

Donald Trump sai sopimuksessa itselleen uuden ystävän, memetettyään kaikki länsimaiset ystävänsä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Vanha poliittinen viisaus kuuluu, että ystävät kannattaa hankkia läheltä ja viholliset kaukaa. Ilmeisesti Trump ei tarkistanut kartalta, missä on Kanada ja missä Pohjois-Korea. "Pohjois-Korea, se on varmaan pohjoisessa."

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Bimbo-Palin tuntee Venäjän kun se kerran näkyy makuuhuoneen ikkunasta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olen samaa mieltä Jussilan kanssa. Jos on vähääkään seurannut viimeisen vuoden aikana Kiinan toimenpiteitä - hyödyntää "syntyviä aukkoja", on varsin selväksi tullut, kuka tahtipuikkoa heiluttaa. Kiinan suostuminen sanktioihinkin on todennäköisesti vain osa suurempaa strategiaa. Isompaan kuvaan kuuluu myös Kiinan lähestyminen EU:ta, Meksikoa, Kanadaa ja touhuaminen Afrikassa. Ja kyllä siellä Venäjäkin on taustalla - toistaiseksi Kiinan tukena. Kiinalla on jopa kiire strategiansa toteuttamiseen, koska se on mahdollista Trumpin valtakaudella. Sen jälkeen vastus voi "normalisoitua". Tosin jo Republikaanitkin alkavat heräillä ja eilen alkoi sieltä suunnalta tulla vaatimuksia, että valkoisen talon "diileille" Pohjois-Korean suuntaan pitää olla jatkossa kongressin hyväksyntä.Toki Nobelin voi Trumpille antaa. Eilisessä Karjalaisessa oli hyvä piirros missä Kim ratsastaa Trumpilla. Riiputtaa kepissä Trumpin nenän edessä Porkkanaa jossa lukee "Nobel". Ja kovaa etenee Trump nelinkontin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Pakko huomauttaa, että USA:n presidentin sukunimi ei ole kirjoitettu väärin ainoastaan otsikossa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kiitos! Mistäköhän tuo h on jäänyt takaraivoon? Se on poikkeuksetta mukana. Hmm...

Korjataan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rauhanpalkintoja voidaan maailman somekeskuteluissa myönnellä sinne sun tänne, mutta paljon saa vettä Alta-joessa virrata ennen kuin Norjan Nobel-komitea Trumpille (puhumattakaan Kim Yong Un:sta) rauhanpalkinnon myöntää.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 14/JK: "Rauhanpalkintoja voidaan maailman somekeskuteluissa myönnellä sinne sun tänne.."

Adolf Hitler aikoinaan jäi nuolemaan näppejään eikä yltänyt rauhanpalkintoon. Ruotsalaiset nimittäin ehdottivat 27.1.1939 hänelle Nobelin rauhanpalkintoa. Hitler selvitteli 31.1.1939 valtiopäivillä "Saksan juutalaisongelman ratkaisua" ja se oli liikaa komitealle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykyisen Trump-Kim Nobelpalkintovyörytyksen mukaisesti palkinto olisi oikeastaan pitänyt syksyllä 1939 ehdottaa Hitlerille ja Stalinille Saksan ja Neuvostoliiton välisen ikuisen rauhan- ja ystävyyssopimuksen pohjalta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittaneet eivät sopineet oikeastaan yhtään mitään ja sopimuksessa kukaan ei sitoutunut yhtään mihinkään paitsi että muutamalla maalle annettiin lupa lisätä päästöjä.

Tätä on hehkutettu suurinpiirtein koko maapallon pelastajaksi vaikka mitään ei sovittu. Ja nyt suurinpiirtein koko se sakki joka on hehkuttanut tota pariisin sopimusta haukkuu singaporessa tehdyn sopimuksen lyttyyn koska siinä ei sovittu yhtään mistään. Melko skitsoa touhua.

ps.s rauhanpalkinnon saanut Obama jää historian kirjoihin jenkkien sotaisimpana presidenttinä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos rehellisiä ollaan - ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin - niin Donald Trump ei ole minkään arvoinen. Ainut hyvä puoli siinä on se, että siitä ei maailman tarvitse kärsiä yhtä kauan kuin Putinista.

"Presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen irrottautuvan vaivalla aikaansaadusta Pariisin sopimuksesta. Tämä on edesvastuuton päätös. Trump on jatkanut samalla linjalla suunnittelemalla tulleja aurinko­paneelien tuojille. Onneksi monet Yhdysvaltojen osavaltiot ja kaupungit työskentelevät määrätietoisesti kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Euroopassa tilanne on parempi. Päästöt ovat vähentyneet EU-alueella vuoden 1990 jälkeen 22 prosenttia ja Suomessa jokseenkin yhtä paljon."

Sailas kirjoittaa asiaa.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005715565.html...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Päästöt ovat vähentyneet EU-alueella vuoden 1990 jälkeen 22 prosenttia ja Suomessa jokseenkin yhtä paljon."

Päästöt maapallolla lisääntyvät, Trumppi teki viisaasti jättäytyessään pois Pariisin sopimuksesta, se oli tarkoitettu höynäytettäville maksajille kuten Suomelle. Trumppi pyrkii myös estämään muslimien invaasion länsimaihin ja siitäkös punavihreillä kova huuto.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

Hieno kommentti. Kaksi virkettä ja kaikki väärin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

Lamminpäälle tiedoksi, maapallolla on yhteinen ilmakehä. Tuskin pysyt kirjoittamaan yhtään järkevää sanaa, ajatuksesta puhumattakaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #29

Makkonen, sinä olet viimeinen ihminen maailmassa, jolla on varaa sanoa minulle noin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Toki palkinto tulisi luovuttaa vasta virkakauden päätteeksi, sillä eihän näistä USA:n presidenteistä koskaan tiedä minne ne hyökkäävät tappamaan viattomia siviilejä ilman ensimmäistäkään näyttöä ja oikeutusta. Ainakin kolmen edeltäjän aikaan."

Niinpä niin. Sitä ennen Trump ehtii kääntää takkinsa moneen kertaan. Jokin show-alan palkinto olisikin hänelle enemmän paikallaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Oscareissa ja Golden Globe -palkinnoissa on tiukempi seula kuin jokamiehen Nobelissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset