selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Sinisten ehdokkaat kortilla

Perussuomalaisista "pettureina" poistuneet Siniset ovat yhä tiukemman paikan edessä, kun yksi toisensa jälkeen jättää hätäisesti perustetun uuden puolueensa.

Tällä kertaa päätöksestä ilmoitti Maria Lohela facebookissa, ettei ole enää käytettävissä: 

"Mietin pitkään miten ja milloin kerron tämän. Minulle on selkiytynyt ajatus, että en pyri ehdolle seuraavissa vaaleissa.

Olen jo aiemmin kertonut, että muutan ensi keväänä puolisoni kanssa Helsinkiin. Olemme jo pari vuotta sitten varanneet asunnon nyt rakenteilla olevasta talosta. Uusi kotimme valmistuu ensi vuonna. Lisäksi täytin alkukesällä 40 vuotta. Tämä hetki on kaikin tavoin oikea ja sopiva tehdä jotain muuta".

Mitä se "muuta" lieneekään, niin tämä oli taas kova isku puolueelle ja sen johdolle. Toisaaltaan vastuuton johto on jo varmasti turvannut oman tulevaisuutensa johonkin suojatyöpaikkaan.

Huhtikuussa Sinisten Kaj Turunen ilmoitti loikkaavansa Kokoomukseen. Savonlinnan ympäristössä olikin Turusen mentävä aukko, mikäli asiaa katsoo kokoomuksen kannatuksen pohjalta. Eri asia on sitten kokonaan riittääkö loikkareilla enää uskottavuus, mutta lienee 99% varmaa, ettei ainakaan perussuomalaiset äänestä Turusta. Eikä myöskään Siniset, koska heitä ei ole olemassakaan.

Maria Lohela pääsi eduskuntaan Perussuomalaisten äänillä 2011. Näkymätön ja puolueen-eliittiä nuoleskellut Lohela valittiin eduskunnan puhemieheksi ja toimi tehtävässään vuosina 2015–2018, kunnes Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua kokoomuksesta tuli toiseksi suurin eduskuntaryhmä, minkä vuoksi Lohela joutui luopumaan puhemiehen tehtävästä helmikuussa 2018. Nuoresta iästään huolimatta, hän jättää nyt myös Siniset oman onnensa nojaan. 

Oli ja on edelleenkin odotettavissa, että Sinisten rivit harvenevat ennestään. Löytyykö lopulta edes vapaehtoisia ehdokkaita kaikkiin vaalipiireihin on kysymysmerkki. Puolueen tuki rahallisesti on lähes nolla ja henkinen tuki jo miinuksella. Gallupit vahvistavat kuukausi toisensa jälkeen, ettei tämän puolueen ehdokkaita nähdä seuraavassa eduskunnassa. Timo Soini söi omat ja kaikkien mukaan houkuteltujenkin eväät oman edun nimissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Utomaattisen ketauksen poiso.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Utomaattisen kertauksen poisto.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Automaattisen kertauksen poisto.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Siniset jäävät tädenlennoksi poliitiseen historiaamme.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Näin siinä ilmeisesti käy. Olisi hyvin erikoista, mikäli tuollaisen toiminnan jälkeen löytyisi edes 2% kannatus.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Siniset varmaankin putoaa eduskunnasta kokonaan, ellei Soini saa vaaliliittoa Uudellamaalla. Ja voihan se olla, ettei Soini edes halua enää rasittaa suomalaista terveydenhoitoa.

Persuilla ei mene paljoakaan paremmin. Karkeasti ottaen 9% on radikaalimaahanmuuttokriittisiä. Sillä irtoaa oppositiopaikka taas kerran, ilman Soinia tällä kertaa.

Persut ja vihreät kilvoittelevat mahdollisimman pienestä "liikkuvien äänestäjien" joukosta, mikä antaa vihreille mahdollisuuden olla tulevassa hallituksessa apupuolueena. Persuille sitä mahdollisuutta ei suoda.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Soini ei ole enää ehdolla. Hän tietää tilanteensa ja mitä ilmeisemmin on jo suojatyöpaikka olemassa.

Persujen kohdalla olen aivan toista mieltä. Minulla on sellainen kutina, että Perussuomalaiset yllättävät taas kaikki vastavoimat.

Ounastelen jo nyt sellaista 13-17% kannatusta tulevissa EK-vaaleissa. Vihreille ennustan ikävän jyrkkää alamäkeä, ellei jotain merkittävää ympäristöön liittyvää katastrofia tapahdu. Touko Aalto oli väärä valinta.

Tuossa jokin viikko aijemmin mietin ihan tosissani, että Li Andersson kuuluisi olla Vihreiden johtajana ja mikäli näin olisi, niin kannatus olisi varmaan lähellä 20%. Miettikääpäs mielessänne tuollaista tilannetta. Li:n johdolla nämä kaksi puoluetta olisivat nyt oikeastaan yksi ja sama. Näiden kahden vaalikarjalla ei oikeastaan ole mitään toisiaan vastaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä olen iloinen Maria Lohelan puolesta jos on tähän ratkaisuun päätynyt. Nelikymppinen ehtii vielä vaikka mitä, perustamaan perheen, tekemään maailman ympäri mahdollisimman jne. Että onnea hänelle.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tietenkin kannattaa olla iloinen aina, kun joku onnistuu tässä karussa maailmassa, mutta se kuinka, niin merkitsee itselleni enemmän. En osaa arvostaa tällaisia (en keksi kuvaavaa sanaa) tyyppejä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lohelan edellytyksiä eduskunnan puhemieheksi epäiltiin. Rasitteena pidettiin sitä, että hän oli kuulunut Halla-ahon suosittelemiin maahanmuuttokriittisiin. Itse olin saanut jo kuvan, että todellisuudessa hän on hyvin itsenäinen. Puhemiehen tehtävät hän hoiti hyvin.

Kuin pisteenä i:n päälle osoituksena itsenäisestä ajattelusta on tuo, että kahdeksan eduskuntavuoden jälkeen voisi tehdä jotain muutakin. Onneksi joillain on vielä itseluottamus kohdallaan.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Ehkä käynee niin että siniset eivät usko itseensä kuin uudistaa politiikkaansa siihen suuntaan mihin ovat tähdänneet ... toiset tekevät jo "luovutusvoittojaan" erkaantumalla - ilon/toivon kautta näkymättömyyteensä - toisaalta jopa vahinko eräiden taholta/puolesta.

Seurausta siitä kuulusta hajoamisesta johon vaikutti omalta osaltaan Timo Soinin harjaamattomuus "sekalaisesta seurakunnastaan".

Voidaanko kysyä että ounastella jotta Timo Soini teki omaa politiikkaansa - itseään varten ?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Näin voitaneen tulkita. Olen aivan varma, että sinisistä siirtyy seuraavien kuukausien aikana sellaisia kansanedustajia kokoomukseen ja demareihin, joilla olisi teoreettiset mahdollisuudet ja halu päästä läpi. Tällaiset ovat tietenkin tervetulleita uuteen puolueeseen äänien saamiseksi, mutta etenkin demareissa lienee iso kysymysmerkki edes ottaa vastaan galluppeihin nojaten.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seppo, voivat yrittää olla uuden puolueen listoilla ehdokkaana, mutta onko sitä toivoa päästä läpi? Epäilen. Epäilyni perutelen aiemmin esiintyvillä puolueista tapahtuneilla siirroilla seuraavissa vaaleissa toisen puolueen ehdokkaana ja läpi ei ole mennyt. Tässä vain yksi esimerkki; PS:stä keskustan listalla olleen ehdokkaan kävi varsin köpelösti. Kansalaiset äänestäessään eivät taida luottaa tällaisiin ehdokkaisiin. No, enpä itsekkään ääntäni antaisi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sdp:ssä edustajaehdokkaat asetetaan jäsenäänestyksellä. Nyt olisi loikkareilla korkea aika liittyä johonkin demarien puolueosastoon.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Onhan tämä isku sinisille vasten kasvoja, mutta Maria Lohela ei lähde itseään nöyryyttämään, kun tietää, ettei kannatusta enää ole. Jos Soini lähtee vaaleihin, niin mielenkiintoista nähdä, onko hänelläkään enää niin paljon kannatusta, että Jyväskylän petoksen jälkeen pääsisi vielä eduskuntaan tai europarlamenttiin, jos sinne pyrkii eduskunnan sijaan.

Mielenkiintoista on nyt nähdä kuinka moni tekee Lohelat ja kuinka moni vaihtaa puoluetta ja onko sinisten riveissä loppujen lopuksi ehdokkaita kuin nimeksi. Kyllä tuli monelle kalliiksi tämä nykyisten sinisten ministeripaikkojen turvaaminen. Voi olla, että moni katuu mielessään.

Tämän perusteella voisi sanoa, että niin katuu kohta myös moni vihreäkin näitä Touko Aallon ja kumppaneitten hölmöilyjä. Ei kansa katso hyvällä laittomuuksia ja uskon, että vihreitten kannatus lähtee vapaaseen putoukseen. Olen jo vihreitten kannattajien kautta saanut kuulla, etteivät tule enää äänestämään vihreitä ja Touko Aalto on ollut täysin väärä valinta puheenjohtajaksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinisten osalta toteutuu ilmeisesti juuri se, mitä Simon Elo totesi jo ensimmäisessä esiintymisessään. Toisaalta se osoittaa, että sinisiin jäi perussuomalaisista se osa, joka oli eduskunnassa tekemässä työtä. Kun edellytykset itsenäiseen toimintaan ovat menneet, osa lähtee takaisin siviiliin, osa siirtyy muihin puolueisiin.

Joten en usko kovinkaan monen katuvan. He tekivät tietoisen valinnan, toimivat sen mukaan ja jatkavat nyt kukin taas omin valinnoin.

Itsekin olen pettynyt tuohon Touko Aallon viimeiseen ulostuloon. Minusta hän vaikutti aluksi yhteistyöhakuiselta ja sovittelevalta kaverilta. Ilmeisesti vihreissä on menossa sama kuin perussuomalaisissa pari vuotta sitten. Kova linja ja pehmeä linja ovat vastakkain ja näköjään kova linja voittaa sielläkin. Vaalien jälkeen tosin Touko Aalto antaa luultavasti paljon siimaa, koska mahdollisuudet hallitukseen ovat kuitenkin hyvät. Halla-aho ei anna siimaa.

En usko tapahtuneen vaikuttavan kovin paljoa vihreiden kannatukseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lohelan tekämä päätös luopua ehdokkuudesta seuraavissa vaaleissa on ymmärrettävä. Etenkin jos hän on saanut äänestäjiltään kriittistä palautetta. Jokseenkin varmaan moni muukin sinisissä oleva on saanut paljonkin kriittistä palautetta. Voihan jokunen nykyinen sinisten edustaja olla ehdokkaana puolueen listalla, mutta kovin epävarmaa on heidän läpimenonsa. Sanotaan, että yrittänyttä ei laiteta. Mitä tarkoittaneekaan.

Vihreiden vaalimenstys riippuu paljon kansalaisten kyvystä pohtia puolueen todellisia arvoja ja kohtaako ne äänestäjän omaa arvomaailmaa. Nyt näyttää siltä ettei vihreät arvosta maamme oikeuslaitosta, sillä eiköhän kaikki kielteiset migrin päätökset ole käsitelty moneenkin kertaan oikeudessa. Vihreillä ei ole demokratian kunnioittamista, joten ei heidän, eikä vasemmiston, kannata arvostella muiden jäsenmaiden kansallista politiikkaa ja oikeuden päätöksiä. Tästä seuraa mysö se, että komissiokin voi asettaa Suomen demokratian oikeudenmukaisuuden kyseenalaiseksi kuten asettivat Unkarin ja Puolan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yleensäkin olen sitä mieltä, että neljä vuotta on ehkä lyhyt aika kansanedustajalle mutta vastaavasti kahdeksan vuotta on niillä rajoilla, että ihmisen olisi syytä katsoa, voisiko tehdä välillä jotain muuta. Tilanne on tietenkin eri sellaisilla henkilöillä, jotka ovat päättäneet luoda poliittisen uran. Heille kai välivuodet olisivat riski. Toisaalta ehkä myös mahdollisuus.

Kaiken kaikkiaan Lohela on ollut erittäin järkevästi käyttäytyvä ja oppimiskykyinen alusta lähtien. Siinä mielessä on tietenkin ikävää, kun poistuma on kansanedustajien parhaimmistosta. Toisaalta sekin osoittaa, että hänellä on riittävästi järkeä ymmärtää, milloin on aika millaisellekin toiminnalle.

Siitä olen samaa mieltä, että sinisten peli on pelattu. Kuinka moni sitten yrittää jotain muuta kautta jatkaa politiikassa, on eri juttu. Lindström voi huoletta lopettaa, miksi ei Mattilakin. Elonkin voisi kuvitella pystyvän muuhunkin. Vaikea sanoa, ovatko Niinistö ja Terho jo urautuneet politiikkaan.

Vihreiden osalta yksikään varapuheenjohtajista ei ole osallistunut mitenkään Pennasen tukemiseen. Voihan se olla tietenkin taktiikkaa mutta toisaalta on vaikea kuvitella, että vaikkapa Hanna Halmeenpää alkaisi puolustamaan moista toimintaa. Joka tapauksessa olen pettynyt Aallon toimintaan. Sain aiemmin hänestä erilaisen kuvan. Eihän hänen olisi ollut pakko tuomita Pennasta mutta olisi voinut jättää kehumatta.

Vaikka vihreätkin (erityisesti turvapaikkakäsittelyn osalta) arvostelevat Suomen oikeuslaitoksen toimintaa, niin kyllä vaikkapa täällä puheenvuoroissa perussuomalaiset ihan kansanedustajia myöden esittävät paljon usemmin Suomen oikeuslaitoksen täysin epäluotettavana demlan käsikassarana. Sikäli vaikuttaa kyllä, että oikeuslaitosta kunnioitetaan vain, jos se tuottaa itseä miellyttäviä päätöksiä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aina parempi, mitä enemmän kannatus oikealla vähenee, persut ja siniset ovat molemmat politiikan sivuraiteella.

keskusta kuolee omaan älyttömyyteensä, joten vasemmisto nousee.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kuitenkin kannattaa muistaa, että sinisillä on paljon tunnetummat ehdokkaat kuin persuilla, Lindström, mahdollisesti Soini, Niinistö, Terho, Elo, jne.

Kyllä ne noilla pari paikkaa saa, persuilla taas on se tilanne, että valtava äänimäärä lähti noiden sinisten myötä, ja sitä äänimäätää, ei kukaan Taavi Tavallinen enää kerää.

Mutta mitä vähemmän saavat kummatkin ääniä, sen parempi Suomelle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

petteri, luulo ei ole tiedonväärti. Ei kannata kuvitella mitään vaan katsoa vaalien lopputulos. Niin, ei muuten sinun toiveunellasikaan ole käytännön merkitystä vaalien tulkseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei teitenkään ole merkitystä, mutta sen mä tiedän, etä kumpikaan noista puolueista ei ole seuraavassa hallituksessa, vaalituloksesta riippumatta.

Se on varma se.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ongelma on että vaikka Linström sai viimeeksi ääniä, niin kannattajat on kääntäneet selän täysin. Monelta unohtuu, ettei ne ollut Linströmmin omia ääniä. Oletan muillekkin käyneen samoin Jarppa vaan tietysti oman paikakunnan miehenä on se esimerkki jonka nään.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Lindström munasi mahdollisuutensa jo loikatessaan. Aktiivimallit ja tietämätön löpertely vei viimeisenkin uskottavuuden. 300 ääntä olisi jo melko paljon seuraavissa vaaleissa, vaikka muutoin olikin ihan hyvä äijä. Persuista olisi mennyt ehkä läpi, mutta pettäminen ja palli ministerinä koituu kohtaloksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Lohela on valtion kakkospestissä. Eihän kukaan niin korkealla aio ottaa riskiä että tippuu kouralliseen ääniä.

Lohela ajattelee selvästi omaa hyvinvointiaan enemmän kuin muuta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei ole enää.

Tosiaan, ajattelee omaa hyvinvointiaan. Maailmassa on paljon muutakin, jopa hauskempaa, tekemistä kuin kansanedustajana olo.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Omahyväinen Lohela. ( ei kansanedustaja).

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Lohela on valtion kakkospestissä."

Toisissa olosuhteissa se olisi kova meriitti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset