selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Kuinka tärkeäksi aiheeksi maahanmuutto nousee?

Kaikille lienee selvää, että kyseessä on SDP, kun puhutaan yhden asian puolueesta. Korjaan Keskusta. Eikun Vihreät. No nythän tässä menee itsekkin sekaisin, sillä tarkoitin Kokoomusta. Sori, Vasemmistoliittoa, Perussuomalaisia, eikun...

Vaalit lähestyy ja käy kuten Ruotsissa. Vaalien puheenaiheeksi Suomessakin nousee maahanmuutto. Itse asiassa on jo noussut, vai mistä media ja kaikki puolueet nyt puhuu? Maahanmuutosta! Pahinta lienee se, että politikot tahallaan hämärtävät humanitäärisen ja työperäisen maahanmuuton. Kansalaiset ovat epätietoisia, eikä minkäänlaista järkevää keskustelua edes haluta aikaiseksi. Vastakkainasettelulla on helpompaa haudata ikävät asiat. Hajoita ja hallitse.

Ja ihan oikeasti olisi myös muitakin täkeitä aiheita käydä vaalikamppailua. Sote- ja maakuntauudistus on jäänyt maahanmuuton varjoon lähes tyystin. Toki näin pitkään politiikkaa seuranneena uskallan väittää, että asia nousee framille tuossa vuodenvaihteen tienoilla ja siitä pitää huolen SDP.

Vaalitaktiikkaa on hiottu eri kabineteissa pidemmän aikaa ja yksi toisensa jälkeen pulpahtelee esille. Tässä kuvaan astuu sitten myös media, joka omalta osaltaan ohjaa sitä mistä vaalikeskusteluja käydään. Esimerkkinä ihan tuore mielipide erään median päätoimittajalta: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260723-halla-ahon-puolueess...

Tulitukea sataa myös liittojen suunnalta kaiken maailman lakkouhilla, mikä on jo nyt nähtävissä eri ulostuloissa ja näitä nähdään kiihtyvällä tahdilla vaalipäivän lähestyessä. Kansantalouden noususuhdanteessa tällaisia ei toivottavasti tarvitse nähdä.

Jokseenkin varmaa lienee kuitenkin, ettei nämä kaksi jo vuosikymmeniä uudistusta kaivannutta asiaa pääse maaliin tällä hallituskaudella. Ei ole edes varmaa kestääkö tämä hallitus kasassa kauden loppuun saakka. Sanansa sanottavana tässä on Sinisillä. Mikäli käyrät gallupeissa ei lähde nousukiitoon, niin Soinilaiset saattavat vetää ässän hihasta, kuten Vihreät tekivät viimeksi. Asiaa ei edistä osan oppositiosta esittämä epäluottamusesitys ulkoministeri Soinia kohtaan. (edistää toiselta kantilta).

Onko SDP:n vaalivoitto jo kirkossa kuulutettu? Tuskin, sillä pääministeripuolueena maakuntauudistus alkaisi taas alusta ja hallituskokoonpanosta riippuen myös sote-uudistus. Tämähän tietäisi sitä, että yksityiseen terveydenhuoltopalveluihin sijoittaneet vetäisivät riskin kasvaessa sijoituksensa pois ja "valinnanvapaus" kariutuisi. Rohkeimmat menettäisivät sijoittamansa ja Kokoomus saisi vaaliaseen kosiskella köyhiä, sekä sairaita. 

SDP:n vaalivoitto käytännössä tarkittaisi maakuntauudistuksen kannalta sitä, että seuraavat neljä vuotta vatvottaisiin uudistusta viiden maakunnan pohjalta. Tämähän ei käy Keskustalle, mutta Kokoomuksen ollessa hallituksessa se olisi hyvinkin mieleinen vaihtoehto. Apuja tulisi tietenkin apulaisilta, eli RKP:n ja Vihreiden suunnalta. Tietenkin kalliilla myönnytyksillä, mutta nehän kuuluvat hallitusyhteistyön ylläpitämiseksi. Kotimaista maataloutta kuritettaisiin juuri kuten Vihreiden juuri julkaisemassa maatalousohjelmassa kuvaillaan. Maksajiksi tälle hulluudelle tulisi ne perinteiset pienituloiset. Vihreiden ohjelma on suoraan sanottuna otsikostaan poikkeavasti kestämätön jos sitä viitsii tarkemmin analysoida.

https://www.vihreat.fi/artikkeli/2018/09/vihreiden-maatalousohjelma-suom...

Eipä siinä mitä. Vaalit tulee, kuten aina ja vaalikarjan muisti on lyhyt. Tuohon jos joku lääketeollisuuden firma keksisi poliittista muistia pidentävän lääkkeen, niin ehkäpä päättäjinä istuisi seuraavaksi vain lääketeollisuudesta kuppaavia tohtoreita, eikä puoluepoliittisesti lobbareiden ohjaamia julkkiksia, urheilijoita, missejä... tai jonkin kiintiön täyttäviä. 

Ps. Tarkoitus oli vastata Vesa Levosen blogiin ja kysymykseen: Miten arvioisitte kuinka tärkeäksi aiheeksi maahanmuutto nousee Suomen seuraavissa eduskuntavaaleissa ja kuinka tärkeä asia se teille itsellenne on?

Vastauksestani ryöpsähti hieman pitkä ja aiheesta poikkeava, niin aattelin avata uuden blogin.

http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment/reply/260765/3954648

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Lähes merkityksetön aihe tulee olemaan luultavasti. Suomessahan ei ole ollut kovin suurta maahanmuuttoa muuta kuin silloin kun persut olivat hallitusvastuussa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tämän päivän ja edellisten viikkojen uutisoinnista päätellen ilmiö toistuu myös Suomessa.

Ruotsissahan tuo suorastaan kärjistyi ja bensaa liekkeihin heittivät juuri nämä humanitääristä suojelua kaivanneet maahanmuuttajat polttamalla satoja autoja ennen vaaleja. Merkityksettömäksi aiheeksi tuskin tulee jäämään, vaikka Ruotsin vaaleissa ei ollutkaan yhtään Perussuomalaista ehdokkaana.

Toki Persuja voi syyllistää näistä maahanmuutto-ongelmista ja ilmiöistä ollessaan hallitusvastuussa, mutta eikös Persut potkittu pois liian kriittisten vaatimusten suhteen ja tilalle otettiin loikkarit, jotka myivät äänestäjiensä mielipiteet säilyttääkseen "hillotolpat"? Olenko ymmärtänyt peräkontti-gaten ja kaiken muunkin väärin? Voin olla.

Joka tapauksessa aihe tulee mielestäni olemaan esillä ihan viimeiseen väittelyyn saakka.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Varmasti aihe on esillä, mutta ihmisiä kiinnostaa usein monet omaan elämään ja tulevaisuuteen liittyvät kysymykset enemmän. Muukalaispelolla äänten lypsämisen parhaat ajat ovat varmaankin jo ohi.

Muistaakseni persut potkittiin pois, kun uudet naamat eivät kelvanneet ja vanhoista ministereistä haluttiin pitää kiinni mielummin kuin puolueesta. Soini oli ilmeisesti aivan liian arvokas mies uhrattavaksi. Halla-aho oli sanojensa mukaan valmis jatkamaan samaan malliin hallituksessa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #3

Minä en sisäistä tuollaista vertausta, kuin "muukalaispelko".

Mielestäni suomalaiset ( mukaan luettuna kansalaisuuden saaneet) eivät pelkää muukalaisia. Jos ja kun pelkoa on herännyt, niin mielestäni se juontaa juurensa niistä tapahtumista mitä euroopassa, ruotsissa ja (anteeksi seuraavan esimerkin suuri merkitys kansalaisten mielissä) Turun terrori-iskun myötä on suuntautunut viiteryhmään, joka tuota pelkoa levittää tarkoitusperäisesti.

"ihmisiä kiinnostaa usein monet omaan elämään ja tulevaisuuteen liittyvät kysymykset enemmän".

Juuri näin! Tällä hetkellä iso osa varmasti ajattelee, etteihän täällä lintukodossa asiat ole nuin huonosti, kuin vaikkapa länsinaapurissamme Ruotsissa. Suomalaiset ovat tottuneet luottamaan politikkoihin, vaikka viimeinenkin euro vietäisiin mummon eläkkeestä sähkönsiirtomaksuihin. Jo kulunut fraasi "paskavaipoissaan ilman kohtuullista ruokaa" on tosi asia, mutta yltä kylläisyydessä elävät uudet sukupolvet niiavat joustoluotoillaan ja perimillään varallisuuksillaan vielä jonkin aikaa. Sitten koettaa arki!

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #3

Soiniko arvokas? Ennemminkin hyödyllinen alainen, osaa pitää turpansa tukossa ja totella niin kauan kuin ministerinpaikka on vaiteliaisuudesta kiinni...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #7

Soinihan oli arvokas. Pelinappulana suurimmat puolueet siirsivät häntä laudalla reunasta reunaan, kunnes tuli shakki. Tuossa tilanteessa Soinille jäi vain yksi siirto jäljelle ja sitä hän joutuu nyt miettimään tarkasti.

Siirto vasemmalle on shakki-matti ja siirto oikealle on matti. Siirto keskelle on estetty ja taaksepäin ei voi tuolla nappulalla liikkua!

Toni Rintala

"Suomessahan ei ole ollut kovin suurta maahanmuuttoa"

Emmehän me pienenä kansana kovin suurta aaltoa kestäisikään. Taitaa vastustuksessa olla kyse ennemminkin maahantunkeutumisen vastustaisesta. Maahanmuuttoa ei vastusteta sen enempää kuin maastamuuttoa.

Tänäänkin AamuTV:ssä varoiteltiin, että ensi keväälle voi olla tulossa aiempaa isompi tunkeutumisaalto.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jos Ville voisi vastata nyt 17.01.2019 uudelleen.

Pekka Iiskonmaki

Suomi muuttuu.

Vielä 60 -luvulla sai turpaansa jos puhui kadulla viroa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Syytä olisi vaalikeskusteluissa nostaa esiin varsinkin rajoittamaton oikeus turvapaikan hakemiseen ja tuosta syntyneiden kustannusten huima määrä maassa veronmaksajien harteille. Toisin toimien eli ulkorajavalvonnalla ja myös ottamalla sisärajavalvonta käyttöön saadaan tällaisen haitallisen maahanmuuton kustannukset kuriin. On selvillä, että suurin osa turvapaikanhakijoista on liikkeellä muun kuin kansainvälisten sopimusten mukaisen turvapaikan oikeuden tarkoituksessa.

Om täysin typerää ja löperöä politikointia unionilta järjestää käytössä oleva hajautettu malli eli koskemaan jäsenmaille hakemusten käsittely ja siten käsittelyajan hakijoiden kaikkien kustannusten rahoittaminen (majoitus, ruoka, terveydenhoito, käteinen raha, ym. kuten oikeushallinnolle syntyviä kustannuksia).

Ei missään muissa maanosissa järjestetä tällaista ilmaista asumista laittomasti maahan pyrkiville (henkilöllisyys osoittamatta). Euroopassa saa vapaasti liikkua jopa jäsenmaasta toiseen ilman seuraamuksia vapaan liikkumisoikeuden puuttumisesta huolimatta. Toki eipä ole seuraamuksiakaan, vaikka on valehdellut omat henkilötietonsa sekä muita antamiaan tietoja.

Kyllä jokseenkin varmasti haitallinen maahanmuutto tullee vaalipuheissa esille ja on syytäkin. Rikollisuuttakin on riittävästi jäsenmaissa ilman kolmansista maista haalimista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset