selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Puheenvuorolainen- Sinä olet oikeassa!

 

Te olette aivan huippuja tyyppeinä ja persoonina. Teidän bloginne ovat pokkeuksetta korvaamattomia tuomaan esille sitä, mitä ei oikeastaan muualla ole esillä. Toki some on täynnä kaikenlaista, mutta täällä puheenvuorossa aiheet ja esitetty on pidäyttäytynyttä hyvissä raameissa. Puheenvuorossa on myös poikkeuksellisen paljon kansanedustajia, sekä jopa ministereitä aika-ajoin tuuppaamassa ajankohtaista. Alusta on myös kiinnostava uusille eduskuntaan/ paikallispolitiikkaan pyrkiville ja hyvä niin. 

Sitä en ymmärrä, että osa päättäjistämme ei salli kommentointia! Politikonverta sykkivälle suosittelen avaamaan ajatuksiaan täällä puheenvuorossa!

Itse aloitin keväällä 2012 julkaisemaan puheenvuorossa mielipiteitäni ja löysin oikeastaan ihan vahingossa tämän puheenvuoron seurattuani jo pidempään "keltaisten sivujen" kommenttiosastoja. Aristelin aluksi, mutta ihan turhaan. Älä sinäkään aristele siellä lukijaosastolla, vaan rohkeasti täräytä mielipiteesi esille! Siitä se lähtee. Ole rohkea itsellesi!

Paskaa sataa tuulettimeen ihan varmasti, olitpa mitä mieltä tahansa. Se kuuluu asiaan, sillä eihän kaikki voi olla mitenkään samaa mieltä eri asioista. Fiksuimmat kuitenkin puntaroivat ja esittävät eriävän mielipiteen ja tuohan se onkin kaikkein arvokkainta, mikäli tarkoituksena on parempi lopputulos kaikkien kannalta. Kukaan ei voi olla väärässä oman mielipiteensä kanssa ja kokeilematta sitä et voi tietää kuinka moni on kanssasi samaa mieltä! Mielipide on aina arvokas ja se kannattaa huomioida mikäli oma poikkeaa siitä toisesta. Sen puntaroiminen ei maksa mitään. Ajattelen-olen.

Puheenvuoro on kovin politisoitunut alusta jossa kuka tahansa voi esiintyä kirjautumalla käyttäjäksi. Aivan kuten kaikki muutkin mediat, niin Puheenvuorolla ja Uudella Suomella on taustansa, sekä toimittajansa. Heillä on myös poliittinen tausta, kuten kaikilla puheenvuorolaisillakin. Esillenostettavaa ohjaa päätoimittaja, toimittajia, sekä kaikkia ketjun toimijoita ohjeistetusti ja hieman rajoittuneisesti. Tämä pitää hyväksyä ja ymmärtää. Ainut tapa vaikuttaa tuohonkin on se, että sinä kerrot mielipiteesi!

Vaalit ovat taas tulossa. Tarkimmin politiikkaa seuranneet ovat huomanneet, että nykyinen hallitus voi jopa hajota ennen vaaleja. Maakuntavaalit pitäisi järjestää toukokuun 26. päivä, mutta mitä ilmeisintä on, ettei aikataulu pidä. Perustuslaki ja esitetty aikataulullinen riittäminen äänestäjien perustietojen saamiseksi sote- ja maakuntauudistuksen kannalta on käytännössä mahdotonta toteuttaa. Toki uudistuskin on vajavainen ja kestämätön jos sitä tarkastellaan kansantaloudellisesti. Poliittisestihan tuossa on kaksi menestyjää ja yksi maksaja. Heikoimmassa asemassa elävät, mutta eniten veroeuroja valtion kassaan maksavat! Tästä ei edes tarvitse kiistellä, vai uskaltaako joku haastaa? 

Eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta 2019 ja rähinä opposition suunnalta on valtava. Lakkoilu ja kaikki miedommatkin poliittiset keinot on tuotu jo esille. Länsinaapurissa Ruotsissa maahanmuutto ja valtavat mm. pakolaisten aiheuttamat autojen polttamiset nousivat vaalien pääteemaksi. Ilmiö on toistumassa myös täällä lintukodossa- Suomessa, jossa nyt päättävissä elimissä toimivat sulkevat silmänsä, mutta silti kalastelevat poliittisia irtopisteitä ja ääniä tällaisen älyttömyyden vastustajien joukoista. Jokainen vuorollaan ja äänestyspäivää kohti kiihtyvällä vauhdilla. Politikon arkea on "kusettaa" äänestäjää. Ja kuten tunnettua, niin äänestäjän muisti on lyhyt! 

Mielestäni on väärin yrittää estää Suomessa keskustelu epäonnistuneen maahanmuuton kohdalla tulevissa vaaleissa. Mielestäni on väärin leimata ketään ja mitenkään jos ongelmaa halutaan korjata. On vastenmielistä alkaa käymään keskustelua tilanteen korjaamiseksi jos vastapuolella ei ole edes halua käydä keskustelua ongelmien ratkaisemiseksi. Se kuitenkin on varmaa, että epäonnistuneen maahanmuuton kohdalla on jokaisen puolueen ja sen edustajan otettava kantaa tulevien vaalien alla. Nyt ja tulevaisuudessa.

Ja aivan totta! Ei maahanmuutto tai sen mukana ilmenneet reunailmiöt ole nyt yhteiskuntamme ylivoimaisesti tärkein tai taloudellisesti merkittävin aihe. Ei. Tärkein aihe on tosiaankin kaikki tuo muu, joka on jo tässä yhteiskunnassa luotu sellaiselle uralle, että sitä voidaan säännellä ennakoivasti. Infra, puollustusmenot, terveyden- ja sosiaalin menot ja yleensäkkin yhteiskuntamme maailman mittapuissa vertailukelpoiset toimet. Niissä meidän tulee hakea kustannustehokkuutta. Riitelemällä poliittisista paikoista emme voi jatkaa kehityksen kärjessä. Olkaapa kuinka viisaita puoluepoliittisia ajattelijoita tahansa, niin lopulta kusette omaan sukkaan! Avartautukaa!

Jättäydyn nyt pois puheenvuorosta toistaiseksi. Mielenkiintoni on laskenut näiden vuosien varrella. Etenkin viime aikoina. On ollut hienoa huomata, että asiallisia uusia blogisteja ilmestyy tasaseen tahtiin, mutta vastaavasti on ollut ikävää huomata, että sisällöltään mitään sanomattomien "paskanjauhantojen" ja päivästä päivään "mussuttajien" (sinällään arvottomien kommettien pulputus) ohjaa asiapitoistenkin avausten keskustelua/analysointia pois siitä, mitä luultavasti suurin osa puheenvuoroa seuraavista haluaisi seurata.

Jatkakaa hyvät puheenvuorolaiset ja astukaa rohkeasti mukaan, vaikka täälläkin muutama häirikkö päivästä päivään on kiukkuamassa. Puolukat ovat nyt melko kypsiä ja kanttarellitkin tekevät uutta loistavaa satoa. Karpalot kaipaavat vielä ensimmäisiä pakkasia, mutta niitä on tulossa todella paljon. 

Puheenvuorolainen- Sinä olet oikeassa!  Pidä siitä kiinni. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tauko tekee poikaa somesta. Itse en jaksa vääntää mitään blogia, koska viekkaan etten todennäköisesti ossaa tuua kantojani esille, mutta jotain räävittömyyksiä minäkin olen päästänyt kommenteillani, juntti kun olen ja jollain kiljukaulalla tullut niistä välillä jarrujäljet kalsareihin :D

Enkä päivystä tätä puheenvuoroa tai mitään somea 24h, ei riitä aika sellaiseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olet Seppo asiallinen keskustelija, vaikka eri mieltä olemmekin olleet useammin kuin samaa mieltä. Mutta vaikka eri mieltä oletkin, niin muistaakseni et ainakaan pahemmin ole sortunut argumentointivirheisiin, mihin niin monet sortuvat.

Kyllä somesta kannattaa aina välillä lomaa pitää, mutta ei kannata lyödä mitään määräaikoja lukkoon, sillä siitä toipuminen voi olla hidasta tai nopeaa ja jossain vaiheessa tulee kumminkin taas mieliteko katsoa mitä muut on ajatelleen sanoa jotain omia mielipiteitään. :)

Koska aina pitää jängätä ja jäpättää, vaikka tämä olisikin sinun jäähyväispuheenvuorosi toistaiseksi, haaluan vähän jäpättää tästä maahanmuuton onnistumisesta.

Maahanmuutto on onnistunutta silloin jos maahan pyrkivä pääsee muuttamaan maahan tahtonsa mukaisesti, muussa tapauksessa se on epäonnistunutta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto kirjoittaa maahanmuuton onnistuneen, kun "Maahanmuutto on onnistunutta silloin jos maahan pyrkivä pääsee muuttamaan maahan tahtonsa mukaisesti, muussa tapauksessa se on epäonnistunutta."

Tuohan ei alkuunkaan pidä paikkaansa muutoin kuin maahantulleen itsensä kannalta, mutta ei suinkaan veronmaksajien kannalta katsottuna ennekuin hän työllistyy ja elättää itsensä ilman sosiaalitukea. Maahanmuuttajan tahto voi olla aivan muuta kuin työhön meneminen. Usko pois. Kannattaisi hieman ajatella ennen yleistämistä. Suomen talouden kannalta maahanmuutto on onnistunut vain silloin kun vältytään sosiaalitukien maksamiselta. Kyseessä on siis työhön tulevat maahanmuuttajat, kun puhutaan onnistuneesta maahanmuutosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuohan ei alkuunkaan pidä paikkaansa muutoin kuin maahantulleen itsensä kannalta, mutta ei suinkaan veronmaksajien kannalta katsottuna ennekuin hän työllistyy ja elättää itsensä ilman sosiaalitukea."

Maahanmutto on eri juttu kun työllisyys ja työttömyys ja sosialiturva ja veronmaksajien pennit.

Kun maahan pyrkivä turvapaikanhakija tai rakkauden tai työn perässä maahan muuttoa halajava on pyrkimyksissään onnistunut, maahanmuutto-ongelmat ovat hänen osaltaan ratkenneet. Sitten alkavat mahdollisesti ne muut ongelmat, ne joista sinä puhut maahanmuutto-ongelmina, mutta kuuluvat muiden ongelmien ryhmään.

Työelämässä maahanmuuttaja kohtaa samat kysymykset kuin niin moni matalapalkkainen Suomalainen. Ei ole motivaatiota mennä töihin pienellä palkalla, kun muutenkin pärjäilee aivan yhtä hyvin tai lähes yhtä hyvin.

Työnantajilla on omat ongelmansa. Työnantaja toki tarvitsisi eniten juuri sellaista työvoimaa jolle se voisi maksaa kunnon palkkaa, mutta sitä ei ole saatavilla. Halpatyövoimaakin kyllä varmaan tarvittaisiin, mutte sen palkkaaminen ei toisaalta kannata ellei työvoima ole todella halpaa.

Laki estää todella halvan työvoiman käytön ja toisaalta sitä ei olisi edes tarjollakaan, koska todella halpaa työtä ei edes kannata ottaa vastaan.

Tämä ei ole maahanmuutto-ongelma, vaan hallinnollinen ongelma, joka pitäisi ratkaista jokatapauksessa. Se että turvapaikanhakijoista useampi kuin suomalaisista on tämän ongelman piirissä on ihan luonnollinen asia.

Jos halvan työvoiman käyttämisen yhteiskunnalliset ongelmat saataisiin yhteiskunnassa ratkaistuksi, ratkeaisi siinä samalla myös nmuorisotyöttömyysongelmat, ikääntyneiden työttömyysongelmat, vajaatyökykyisten työttömyysongelmat, sekä turvapaikan saaneiden työttömyysongelmat.

Maahanmuutto-ongelmat on eri asia ja syytä pitää erillään näistä työllisyysongelmista jotka meidän yhteiskunnassamme vallitsevat.

Työllisyysongelmien ratkeamisen esteenä ovat asenteet, mutta ennenkaikkea AY- väen pelko siitä että halpatyövoimaa käytetään dumppaamaan alas myös tehotyöntekijöiden ansioita. Pelko on aiheellinen ja se on ongelma, samoin kuin asenneongelmatkin. Ne ongelmat pitäisi hoitaa pois alta ennenkuin ongelma voidaan yhteiskunnallisesti ratkaista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Arto, ikään kuin ajattelisit maan talousasioista laput silmillä (kuten ravihevosilla kilpailuissa). Näet vain kapean sektorin osuuden eli tässä maahnamuutossa vasemmistoliberaalisesti maahanmuuttahan edun kannalta, kun meidän päättäjien tulee tai tulisi tänäkin päivänä katsoa kansalaisten/maan edun kannalta.

Kirjoittamasi "Sitten alkavat mahdollisesti ne muut ongelmat, ne joista sinä puhut maahanmuutto-ongelmina, mutta kuuluvat muiden ongelmien ryhmään." ei todellakaan ole eri ryhmän asiasta vaan koko talouttamme koskettava näkökanta ja ihan joka suhteessa siitä alkaen, kun maahan muuttaa. Erikoisesti tämä koskettaa turvapaikkapolitiikkaa ja sen asianmukaista oikeanlaisesti harjoitettua, joka käytännössä tarkoittaa vain ja ainoastaan kykyjen mukaista pakolaisleireiltä otettua pakolaisten määrää. Suoraan töihin tuleville on oma hakemusjärjestelmä. Kaikki humanitäärinen apu on toimitettava YK:n järjestöjen tuella ja järjestämänä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"ei todellakaan ole eri ryhmän asiasta vaan koko talouttamme koskettava näkökanta ja ihan joka suhteessa siitä alkaen, kun maahan muuttaa."

Se on todella koko talouttamme koskeva ongelma ettei matalan tuottavuuden tyäpaikkoja ole, ettei laki niitä salli ja ettei niitä työpaikkoja kannata ottaa vastaan ja ettei sellaisia työpaikkoja ole edes tarjolla.

Se ei ole maahanmuutto-ongelma, se on kansallinen ongelma joka koskee sekä suomalaisia että maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita.

Jos turvapaikkoja ei enää hakijoille myönnettäisi, tämä kansallinen ongelma helpottaisi vähän, mutta ei ratkaisevasti.

Aaia pitää siis jokatapauksessa ratkaista ja ratkaistuna se parantaisi ratkaisevasti turvapaikanhakijoiden, kuten muidenkin ongelmtyöllistettävien, pääsyä mukaan työelämään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #8

"Jos halvan työvoiman käyttämisen yhteiskunnalliset ongelmat saataisiin yhteiskunnassa ratkaistuksi,..."

Hyväksytkö ratkaisuksi sosiaaliturvan poistamisen? Siihenhän tuollainen ajattelu johtaa. Kun sosiaaliturvaa ei ole, niin jokaisella köyhemmällä on insensitiivi päästä mihin tahansa töihin hinnalla millä hyvänsä, koska töihin pääsemättömyys tarkoittaisi elämää kadulla nälkäkuoleman partaalla tai sen yli.

Sinänsä et ole kovinkaan väärässä ajatuksesi kanssa, koska nykyinen meno tulee vähitellen tekemään sosiaaliturvasta sellaisen, ettei sillä pysty elämään. Osasyyllisenä tähän on maahanmuutto, jonka tuleva huoltosuhde on alle keskimääräisen huoltosuhteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Hyväksytkö ratkaisuksi sosiaaliturvan poistamisen? Siihenhän tuollainen ajattelu johtaa."

En hyväksy ratkaisuksi sosialiturvan poistamista, mutta jos mitään ei tehdä sen asian suhteen että työnteko pienemmällä tuottavuuden tasolla olisi mahdollista ja kannattavaa, tilanne tulee johtamaan siihen että sosiaaliturva tulee heikkenemään, mitä en halua, mutta mihin on taloudellisten seikkojen, eli rahan puutteen takia pakko mennä.

Minä em kuulu niihin neropatteihin joiden tehtävänä olisi tämä pulma ratkaista, mutta minä olen sitä mieltä että sosialiturvan saamisen edellytyksenä pitäisi olla enemmän se että itsekin yrittää tienata sen minkä pystyy, vaikkapa tekemällä niitä vähemmän tuottavia töitä, tai harjoittamalla vähemmän tuottavaa yritystoimintaa.

Se voisi tapahtua vaikkapa niin että jos ansaitset työllä tai yritystoiminnalla jotain, vaikkapa saman kuin mitä saisit yhteiskunnalta sosialiturvaa, yhteiskunta palkitsee siitä niin että sosialiturvaa ei kokonaan leikata, vaan kenties vain puolet. Tämä tekisi heikommin tuottavan työn tekemisen ja heikommin tuottavan yritystoiminnan kannattavammaksi, mutta samalla se myös pienentäisi sosialiturvaan käytettäviä summia ja helpottaisi veronkorotuspaineita.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kiitosta Seppo! Keskustelu jatkukoon ja elä pie liian pitkää taukoa :)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mielenkiintoisia kannanottoja olet kirjoitellut.
Kiitoksia lukuhetkistä ja älä kuitenkaan vielä katkaise kynää. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Toivotaan hyvää puolukkasatoa ja niitä kantarelleja myös poiminnan tuloksena!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toivon paluutasi viimeistään kommentoimaan eduskuntavaaleja. Puheenvuorohan aktivoituu erityisesti vaalien aikaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Totean saman kuin useimmille pois lähtijöille. Silloin on lähdettävä, kun siltä tuntuu.
Hyvää syksyä ja siitäkin eteenpäin. Tule sitten takaisin, kun se vaihtoehto taas alkaa tuntumaan mukavalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset