selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Ulkopuolinen vaikuttaa tuleviin Suomenkin vaaleihin

On puhuttu "trolli-tehtailusta" ja ulkopuolisten vaikuttamisesta esim. USA:n presidentin vaaleissa. Todisteita tällaiseen ulkopuoliseen vaikuttamiseen ei enää kaivata, sillä se on fakta.

Sen sijaan tarvittaisiin faktantarkastajille faktan tarkastus ja tarkastajat.

Suomen valtio ja Facebook sopivat niistä keinoista, joilla vaaleihin vaikutetaan. Suomen valtio ei tietenkään ole ulkopuolinen vaikuttaja, mutta Facebook on. Samoin muut somejätit, kuten Twitter,...

Ilmiö ei ole uusi sillä viime kesänä Facebook jakoi käyttäjien tietoja Kiinan valtiolle läheisen eletroniikkajätti Huawein kanssa. Asian paljasti New York Times viime kesänä ja kertoi Facebookin antaneen ainakin 60 laitevalmistajalle pääsyn käyttäjiensä ja näiden Facebook-kavereiden henkilökohtaisiin tietoihin usean vuoden ajan. 

Liittyykö viime kuukausien aikana Facebookista yhden poliittisen puoleen edustajien Facebook kirjoitusten runsas poistaminen ja sensurointi "mielivaltaisesti" valtion ja facebookin väliseen yhteistyö sopimukseen? Faktantarkistajia ei taida nyt kiinnostaa, mutta entäs faktantarkistajien tarkastajia?

Facebookin edustaja kertoo yrityksen seuraavan tarkasti kevään eduskuntavaaleja ja tekevänsä ”kaikkensa”. Suomen Viranomaiset pitävät yhteistyötä tervetulleena, mutta vasta vaalit näyttävät, kuinka suuri hyöty siitä on. Twitterin kanssa neuvottelut ovat vasta alussa, mutta kiireellä hyvä tulee.

Informaatiovaikuttamisen ja internetissä käytävän kansalaiskeskustelun aikakaudella viranomaisia luonnollisesti kiinnostaa, mitä somessa tapahtuu. Facebook pystyy puolestaan näyttämään oman vaikutusvaltansa. Facebookia ja muita some-palveluja on valjastettu vaikutuskampanjoihin myös Britannian EU-eroäänestyksessä, Ranskan presidentinvaaleissa sekä Saksan liittopäivävaaleissa. Some-yrityksillä on siis paljon väliä suurissa demokraattisissa tapahtumissa.

Kuinka Facebook varmistaa, ettei palvelua käytetä Suomen eduskuntavaalien häiritsemiseen?

Pohjoismaiden-viestintäpäällikön Lukasz Lindellin mukaan yrityksellä on ”jatkuva yhteys” Suomen viranomaisiin, kuten valtioneuvoston kansliaan. Lindellin mukaan yritys seuraa vaaleja tarkasti ja ottaa ”erittäin vakavasti” roolinsa yhtenä eduskuntavaalien vaikuttajana. Keskeisin huomio kohdistuu väärien tilien poistamiseen, väärien uutisten vähentämiseen, mainostamisen läpinäkyvyyden lisäämiseen ja yhteistyöhön Suomen viranomaisten kanssa.

Lukasz Lindell korostaa, että facebook on sitoutunut tekemään kaiken voitavamme pitääksemme vaalit mahdollisimman vapaina huonoista toimijoista.

Facebook että Suomen valtionhallinto ovat nimenneet yhteyshenkilöt vaaleihin liittyviin keskinäiseen yhteydenpitoonsa. Kyseessä on siis eräänlainen kuuma linja. Ajatus ”kuumasta linjasta” on lainattu Ruotsista, jossa vastaava järjestely oli käytössä syksyn parlamenttivaaleissa. 

Facebook näyttää tehneen vaalisuhtautumisessaan täyskäännöksen muutamassa vuodessa. 2016 Mark Zuckerberg vielä lausui: ”Henkilökohtaisesti ajattelen, että ajatus siitä, että Facebookissa liikkuvat valeuutiset – joiden osuus sisällöstä on hyvin pieni – vaikuttivat [Yhdysvaltain presidentinvaaliin] millään tavalla, on melko hullu ajatus. Äänestäjät tekevät päätöksiä elämänkokemuksensa perusteella.”

Oman vaikutusvallan vähättely vaihtui kohujen myötä nöyristelyksi ja mainekolhujen oikomiseksi. Luultavasti sen vuoksi Facebook julistaa niin ponnekkaasti olevansa myös "suomalaisen demokratian" asialla.

Facebookia vaivaa nyt kummallinen ongelma. Käyttäjät kertovat vanhojen, jopa vuosien takaisten viestiensä ponnahtelevan yhtäkkiä esiin ikään kuin uusina.  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/facebookissa-vikaa-ala-ihmettele-jos...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Varmaan joku "alkorytmi" puuttui julkaisuun, kun kesti normaalia pidempään?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Halla-ahon Twitter tili on kuulemma lukittu.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Oisko sähkölasku maksamatta?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Suosittelin, mutta en siitä syystä, että poliittinen vaikuttaja on demokraattisessa yhteisössä bannattu!

Jani Kuusela

Samaa meinasin sanoa, että Halla-aho ilmoittaa Facebookissa, että hänen Twitter tilinsä on suljettu, ja ilmeisesti myös shadow bännätty.

Vaaleihin vaikuttamista ei kuulemma tarvitse etsiä Venäjältä asti:D

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

On itsestään selvää, että eri valtiot omine intresseineen pyrkivät vaikuttamaan toisten valtioiden vaaleihin mm. somen kautta. Lienee täysijärkisille itsestään selvää, että tällaista harjoittavat sekä länsi, että itä. Ennen somea se tehtiin toisin.

Sen sijaan uusi ilmiö on se, että maailman yksi "demokraattisimmista" valtioista asettuu rikkomaan omia arvojaan. Valtaa pitävillä on kurat housuissa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Venäjän vaikutus jenkkilän vaaleihin on kyllä melko tuulesta temmattu eikä kestäisi oikeastaan kriittistä tarkastelua. Sama taitaa olla Brexitin suhteen.

Tässä faktat jenkkilän osalta:

https://www.thenation.com/article/amid-russiagate-...

Esim. "It is a fact that some Russians paid people to act as online trolls and bought advertisements on Facebook during and after the 2016 presidential campaign. Most of these were taken from elsewhere, and they comprised a tiny fraction of all the advertisements purchased on Facebook during this period. This continued after the election and included organizing a demonstration against President-elect Trump."

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Faktantarkastajien tarkastajia voisi nyt palkata. Mistä löytyisi palkan maksaja?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Luulisi yliopistoista löytyvän mielenkiintoa ja varsinkin mediaa opiskelevista

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #9

Mediaa opiskelevista varmasti löytyisi halukkuutta, mutta epäilen yliopistojen halukkuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset