selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Savo-Karjalan vaaliennuste 2019

Olen kovasti kiinnostunut ennakoimaan tulevaa ja etenkin politiikassa. Koska ennusteeni perustuvat poikkeuksetta ajan ilmiöihin ja ajan analysointiin ilman sarvia, niin melko usein ne ovatkin pitäneet paikkansa. Uskaltaisin väittää, että mikäli Matti Nykänen nyt heräisikin henkiin ja asettuisi ehdokkaaksi, niin hän olisi omassa vaalipiirissään ylivoimainen ykkönen ja Sampo Terho haudattaisiin sinisten viimeisessä puoluekokouksessa maamme poliittisen historian lohduttavimmilla sanakäänteillä lähes Paavo Arhinmäen tasoiseksi valtiomieheksi. Takaisin Savo-Karjalaan:

Kokoomus on kärsinyt jo pitkään Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Savossa valovoimaisista ehdokkaista. Vaalialueiden yhdistäminen Savo-Karjalaksi ei vaikuttanut asiaan mitenkään. Tämän vaalin ehdokasasettelu ei muuta kannatusta ja niinpä eduskunnassa istuu alueelta jatkossakin 2 edustajaa. Edustajien nimet toki muuttuvat niin, että Sari Raassinan tilalle astuu Miia Eskelinen-Fingerroos
ja Markku Eestilän tilalle Timo Elo.

SDP:n tilanne ei parane entisestään, vaan paikkoja eduskuntaan napsahtaa edelleen vain 2. Merja Mäkisalo-Ropponen säilyttää mandaattinsa, mutta Riitta Myllerin tilalle astuu Tuula Väätäinen. Tiukka vääntö tosin tullaan näkemään Seppo Eskelisen ja Väätäisen välillä, ellei SDP:n tämänhetkinen gallup suosio edellytä jopa kolmeen paikkaan. Tämä on täysin mahdollista, sillä keskustan alavire Savo-Karjalankin osalta on merkittävä.

Keskustassa sitten käykin myllerys. Yksi merkittävin ilmiö on se minne jakaantuvat Seppo Kääriäisen kannattajakunnan äänet. Oman osansa nappaa Hannu Hoskonen, joka uusii paikkansa Anu Vehviläisen kera. Tämän lisäksi Elsi Katainen lentää Brysseliin, joten n. 7000 ääntä vapautuu uusille pyrkyreille ja etenkin naisille. Vahva veikkaukseni on, että Outokumpulainen Hanna Huttunen lunastaa paikkansa eduskunnassa. Hanna-Kaisa Heikkisen valintaa jatkoon ei edes tarvitse puntaroida. Savo-Karjala on perinteisesti vahvaa aluetta keskustalle, mutta gallupit osoittavat alas päin. Jääkö kuudes paikka jakoon muille puolueille? Kyllä jää, joten keskustan viimeisestä edustajasta kilpailevat Eero Reijonen ja Sallamaarit Markkanen ja tämän ratkaisee Markkasen eduksi Markku Rossin pois jäänti. 

Kristillisten kohdalla ei ole mitään uutta. Sari Essayah valitaan.

PerusSuomalaisten tilanne onkin kaikkein kutkuttavin sillä galluppien mukaan noste on kiihtyvällä tahdilla kohti seuraavaa "JYTKYÄ" ympäri suomen ja Savo-Karjalassa tilanne on yksi kutkuttavimmista.

Savo-Karjalan kohdalla Pentti Oinonen jättää tehtävät ja nykyisin Pohjois-Karjalaiselta kansanedustajalta tuleekin uudelleen jakoon yli 6000 ääntä. Eikä tässä vielä kaikki, sillä sinisiin loikanneilta Kimmo Kivelältä ja Kari Kulmalalta vapaantuu yhteensä lähes 10 000 ääntä peilaten sinisten nykyisiin gallup kannatuksiin. On kuitenkin rehellistä huomioida Kulmalan kohdalla asiapitoinen esiintyminen edustajana, jolloinka hänen kohdallaan kannattajakunnalta vapautuu hieman vähemmän. Valitettava totuus kuitenkin on se, ettei Kulmala jatka eduskunnassa.

Tosi asiat huomioiden onkin todennäköistä, että PerusSuomalaisia kansanedustajia on Savo-Karjalaa edustamassa seuraavalla kaudella 4 uutta nimeä. Näistä varteenotettavimpia läpimenijöitä ovat Sanna Antikainen, Jussi Wihonen, Samuli Voutilainen. Neljännestä kisaavat Osmo Kokko sekä Marko Koskinen ja Minna Reijonen.

Vihreistä jatkaa Krista Mikkonen, mutta lisäystä ei ole luvassa.

Vasemmistoliitto jatkaa yhdellä edustajalla, mutta Matti Semin jatkokausi on vaakalaudalla. Yllättäjiä on olemassa monta, joten nimeäminen on liian aikaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mainio alueellinen katsaus. Ikävä kyllä suurin osa nimistä on minulle täysin tuntemattomia, samoin koko Savo-Karjala, jossa toki olen joskus poikennut ja tulkin avustuksella joitain keskusteluja paikalisväestön kanssa käynyt.

En tiedä kuuluuko Liperi Savo-Karjalaan, mutta Liperistä ostin kerran oikein hyvän hevosen, Etuvei oli nimeltään. Polvijärvelle olen vienyt (luulisin, muistaakseni) yhden siitosoriin kesäksi astumaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Savo-Karjalassa on tullut astuttua muutaman kerran...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kyllä sieltä aina yksi "Eino Poutiainen" löytyy pöräyttämään Helsingin herroille madonluvut.

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

Tuossa laskelmassa on sellainen virhe, että Perussuomalaisten pitäisi saada 45 000 - 50 000 ääntä tuohon neljään paikkaan eli keskimääräisesti yli 3 000 ääntä per ehdokas. Mistäs kaikki nämä äänet repäistään. Se ei mene niin, että Sinisiltä kansanedustajilta, jotka ovat näissäkin vaaleissa ehdolla vapautuu niin ja niin paljon ääniä Perussuomalaisten listalle kuten toteat.

Nyt kun ehdokkaat alkavat kiihtyvässä määrin kierrellä kunnissa ihmisiä tapaamassa ja mainonta sekä kampanjointi kokonaisuudessaan alkaa täysillä, niin tämän hetken ennusteet voidaankin sitten laittaa uuteen asentoon.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

2015 PS keräsi 42 696 ääntä. Nuista äänistä ehkä 2000 jää Sinisille.

Käyttäjän KajKorhonen kuva
Kaj Korhonen

Mielenkiintoisia pohdintoja!

Kirjoittajalta on ehkä jäänyt huomiotta kunnallisvaaleissa hyvin menestynyt Keskustan puoluevaltuuston pj Antti Kivelä, joka toimii valinnalle ratkaisevia ääniä ajatellen väkirikkaan Kuopion kaupunginhallituksen pjnä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kivelän kohtaloksi jää "varalla". Tunnettavuus koko alueella on vielä näissä vaaleissa uutta. Seuraavissa sitten.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Seppo, missä on rakastettu blogistimme Outi Mara persujen ranking-listalla?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tää nyt vaan on tällainen meedio!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Milteipä oli äänestys turhaan järjestetty. Ainakin halvemmalla olisi päästy, jos olisi kysytty Lavikaisen Sepolta. Sentään pari asiaa meni toisin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Niin. On tietenkin äärettömän vaikeaa olla 100% oikeassa, mutta omasta mielestäni onnistuin jälleen kerran melko hyvin esittämään kuinka tämä menee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset