selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Kokoomuksesta taas hallitusneuvottelija

Se oli siinä. Berner ja Sipilä löi viimeisen naulan kepun arkkuun. Keskusta kärsii historiansa suurimman vaalitappion tulevissa vaaleissa. Tilanteen voi korjata ja muuttaa vain Bernerin ero tai hallituksen kaatuminen. Tuskin tuokaan riittää.

Hallitus voi hyvinkin vielä kaatua ennen vaaleja, sillä kaatamishaluja löytyy Sinisistä ja Kokoomuksesta. Sinisten viimeinen keino on nostaa kannatustaan vain hylkäämällä yhteistyö monellakin verukkeella ja kokoomuksen Soten kaaduttua ei ole olemassa enää mitään "liimaa" myöskään keskustan suuntaan. Kaiken huipuksi Sipilän maakuntauudistus kaatuu samalla ja Sipilä voi ilmoittaa epäonnistumisensa sekä ilmoittaa lentokoneensa nokan olevan kohti Mäntyniemeä viemään hallituksen eroanomusta.

Toive ajattelua? 

Ei ole. Kokoomus on joka tapauksessa seuraavassa hallituksessa jatkamassa Sote-uudistusta haluamaansa suuntaan. Pohjatyö on jo tehty ja mikäli SDP voittaisikin vaalit, niin sen olisi pakko ottaa hallitukseen myös Kokoomus. Ja Kokomuksellahan on ehdot. SDP:n kompurointi ja Rinteen katoaminen eivät edesauta talven aikaista nostetta. Sanna Marin "untuvikkona" on vain pahentanut tilannetta, joten demareilla on nyt kusi molemmissa sukissa. 

Keskusta ei ole seuraavassa hallituksessa, sillä se saa "veret seisauttavan" vaalitappion. Puolueen sisälläkin riidellään jo niin, että hurjimmissa spekulaatioissa voitaisiin puhua jopa puolueen kahtia jakautumisesta. Aivan kuten Perussuomalaisissa kävi "ylijumalan" liikaa päähän nousseen nesteen johdosta. Juha Sipilälle sopii sama lippalakki.

Vaikka gallupit ovat galluppeja, niin täytyy muistaa, että etenkin viimeinen gallup ennen varsinaista vaalipäivää on pitänyt aina paikkansa poikkeuksetta. Siis virhemarginaalissa. Oletteko huomanneet? Seuraava gallup kertoo paljon, mikäli otanta on tehty ajalla johon sopii tämä ja seuraava viikko. Se tulee olemaan muutoksiltaan merkittävä ja muutokset ovat suuria.

Noh, lohtuna tähän sekamelskaan voi kuitenkin sanoa, että ääniä annetaan edelleen ja ne jakautuvat sitten sinne minne ne kuuluvatkin. Keskustan laskusta hyötyvät eniten Perussuomalaiset ja Kokoomus. Demareiden laskusta Perussuomalaiset ja Vasemmisto. Ja huumorilla tähän: Kokoomuksen laskusta hyötyisivät kaikki muut :)

Uudet liikkeet keräävät myös tietyn osan ja nuo saattavatkin olla epämieluisia ja jopa ratkaisevia menetyksiä kaikille muille puolueille. 

Liike NYT sekä (montako tähetä?) sekoittavat joka tapauksessa pakkaa ja nukkuvien herättely on äärettömän vaikeaa, kun vanhat puolueet ovat siirtäneet tämän ryhmän oman onnensa nojaan jo vuosikymmeniä sitten. 

Seuraavan hallituksen muodostaminen reilulla enemmistöllä tulee olemaan vaikeaa. Vähintään yhtä vaikeaa kuin Ruotsissa. Maahanmuuttokriittisen Perussuomalaisten kannatus voi nousta todella korkealle, eikä näin ollen hallitustunnustelija voikkaan olla syrjäyttämässä "arvopohjaan" vedoten vaalien "voittajaa" Perussuomalaisia, sillä viime aikaiset tapahtumat, sekä humanitäärisen maahanmuuton väärinkäytösten myöntäminen yli puoluerajojen on viimeinkin myönnetty keskustan ja oikeiston suunilta. Lähentyminen maahanmuuttokriittisiä puolueita kohtaan ei ole suinkaan ilmiö vain euroopassa, sillä nyt se on saapunut myös tänne pohjolaan. Jopa Pekka Haavisto (vihr.) kerkesi ilmaista mahdollisuuden yhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa, mutta hänet vaijennettiin samana päivänä ja Pekka joutui perumaan puheensa. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.347225

Ja lopuksi kysely: Mitkä muut puolueet arvioisit olevan Kokoomuksen kanssa seuraavassa hallituksessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kokoomuksellehan olisi lottovoitto hallituksen kaatuminen, sillä maakuntia voitaisiin ilman kepua seuraavassa hallituksessa kutistaa vaikkapa 5+1

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Vaalit in pitämättä. Kokoomus ei taida olla suurin puolue.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kokoomus on seuraavassakin hallituksessa. Oli suurin tai ei.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Rinne ja Orpo kisaavat pääministerin salkusta ja hävinneelle jää perinteinen, Orpon nykyinen vv-ministerin salkku.

Sipilä ja Halla-aho kisaavat johtavan oppositiopuolueen asemasta.
- Varsinaisia äänekkäitä välihuutajia ei varsinaisesti kumpikaan.

...Punavihreänsinisellä luultavasti mennään...ja mm. rukataan sotea uuteen kuosiin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ehkä? Voisiko vaalien "voittajan" jättää pois hallituksesta? olisiko riittävän suuri enemmistö? Itse veikkaan, että tulisi vaikeaa tuolla pohjalla ja apu-puolueita olisi otettava useita.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

... ja soteen ei kummoista muutosta Kokoomus suostu tekemään.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Toki kokoomus seuraavassa hallituksessa on.
Kysymys kuuluu että mistä he saavat puuttuvat äänet demarien taittamiseksi.
Kokoomus ei saa protestiääniä niinkuin demarit saavat.

Sotea varmasti kokoomus edelleen ajaa mutta lakikysymykset voivat vähän hidastaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kokoomuksen vaaliohjelma ja sen suunnittelu on toteutettu jo parissa edellisissä vaaleiss ammattilaisten käsialana. Isolla rahalla ja perustuen todennäköisyyksiin. Kokoomuksen vaaliorganisaatio on valtakunnan kattavin, analyyttisin, vaikuttavin ja tehokkain reagoimaan muutoksiin. Esim. tv-mainoksia joita ei ole julkaistu, mutta nauhoitettu valmiiksi on kymmeniä eri versioita "varastossa".

Nyt kun Keskusta Sipilän ja Bernerin johdolla kämmäsivät, niin kokoomus kerää pisteet kotiin. Opposition SDP levittelee käsiään, sillä asiaan reagoivat lähinnä oikeiston kannattajakunnan edustavat äänestäjät. Kepusta valuu Kokoomukseen kannattajia, mutta ei pelkästään Kokoomukseen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kokoomus jäisi vihervasemmiston jalkoihin, joten ei toteudu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hassu ajatus. Eihän ole minkäänlaista mahdollisuutta, että hallitus koottaisiin ilman Kokoomusta ja SDP:tä. Vihreät on mukana joka tapauksessa ja hyvin todennäköisesti myös RKP.

Ei Kokoomus jää vasemmiston jalkoihin, siksihän siellä on RKP. Kokoomus ei ole liiemmin jalkoihin jäänyt kakkospuolueen paikalla.

Vasemmistoliitto on suluissa siltä varalta, että pääministeripuolueeksi nousee SDP ja että SDP ei uskalla lähteä kahden porvaripuolueen kanssa marjaan.

Jos Kokoomus nousisi ykköseksi, Vasemmistoliitto ei taatusti ole mukana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sanna Marin "untuvikko" Olet väärässä Lavikainen, Sannalla on pitkä kokemus politiikan saralla eri tehtävistä vaikka onkin ensimmäistä kauttaan kansanedustajana. Politiikan ymmärtämiseen voi pätevöityä myös eduskunnan ulkopuolella, mallia Mauno Koivisto joka tuli pääministeriksi -68 eduskunnan ulkopuolelta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sanna Marin on vasta viisi vuotta kokenut politikko. Kaupungin valtuustoon hänet valittiin 2013 ja eduskuntaan 2015. Untuvikko ja se huomattiin hetki sitten.

Politiikassa kokemusta voidaan tietenkin mitata ihan millä mittarilla tahansa, mutta Sanna Marinin poliittista kiinnostusta voisi mielestäni alkaa kuvastaa aikaisintaan tuolta 2008 alkaen. Nykyiseen asemaan nähden hän on auttamattomasti untuvikko!

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sanna on erittäin kokenut, sen huomaa siitä että pystyy valehtelemaan kirkkain silmin haastattelijan ja kameran edessä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pääasia on kuitenkin, ettei yksikään oikeistopuolue ole suurin.

Demarit voittaa ja jos kokoomuksen kannatus vielä hieman laskee ja vihreiden nousu jatkuu, niin on hyvä mahdollisuus siihen, että demarit, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp muodostavat hallituksen.

Hyvä ja toivottava tavoite.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitäs väliä tuolla sitten on? ei se Kokoomus nytkään suurin puolue ole, ja siitä huolimatta on vaikea kuvitella miten hallitus voisi tehdä enemmän kokoomuslaista politiikkaa.

Tällä asetelmalla sama ralli jatkuu, ja neljän vuoden päästä se on SDP, joka ihmettelee miksei äänestäjä tykännyt retiisien politiikasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"on vaikea kuvitella miten hallitus voisi tehdä enemmän kokoomuslaista politiikkaa."

Kyllä minä osaan kuvitella. Esimerkiksi maakuntien muodostamisesta ei hiiskuttaisi mitään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #17

Sote olisikin jo valmis ilman maakuntahallintokytköstä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Halla-ahosta tulee seuraava pääministeri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sellainen olisi mahdollista toteutua vain siinä tapauksessa, että perussuomalaiset saisivat yli sata paikkaa eduskuntaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hallitus on tarkoitus muodostaa eduskunnan enemmistön luottamusta nauttivaksi, joten periaatteessa valintoja tehtäessä ei pitäisi lainkaan huomioida kanntusten muutoksia.

Tämä tarkoittaa mm. sitä, että vaikka vihreät kohoaisivat keskustan niskan taakse hengittämään ja keskusta olisi näivettynyt liki 10%:lla, niin sittenkin se parlamentaarisen periaatteen mukaan olisi oikeutetumpi hallituspuolue kuin vihreät, jos se edelleen olisi sitä suurempi.

Eli loogista olisi, että hallituksen muodostaisivat demarit kokoomus ja keskusta. Sitten siihen voisi tulla mukaan myös RKP ja vihreät.

Tällainen kuvio tuskin kuitenkaan toteutuu, koska keskustalla on tapana mennä nurkkaan murjottamaan tappiotaan eikä se halua hallitukseen häviön tullessa.

Porvaripuolen häirikkö on yksikantaisesti perussuomalaiset, jotka nappaavat melkoisen osan porvariäänestäjien saaliista ilman, että se antaisi perustaa hallitustyöskentelylle.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Älähän hätäile. Sipilällä on tapana kaivaa yllätyksiä taskuistaan ja niin nytkin. Onneksemme Sipilä on jo kutsunut seuraavat ministeriehdokkaat kisailemaan kulissien taakse.

”Ei, kyllä minä pyrin Suomen pääministeriksi, se on selvä asia, ja käsittääkseni myös Mark haluaa jatkaa Hollannin pääministerinä, että ehkä me emme ole noissa kisoissa taistelemassa, Sipilä totesi.”

Asiasta Sipilä ei kuitenkaan ole täysin varma, koska neuvottelut ovat kesken.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset