selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

MTV-3 vaalitentin analysointia

Täytyy myöntää heti näin aluksi, että tentti meni suht asiallisesti ja esille nousi paljon uusia näkemyksiä eri puolueiden kannoista ja puoluejohtajien henkilökohtaisista mielipiteistä.

Täytyy myös kiittää tentin juontajia siitä, ettei asiakysymyksissä puheenvuorojen myöntämisessä ollut mitenkään "ylikorostetusti" suosittu tentattavia. Kuitenkin hieman jäi hampaankoloon se, ettei Halla-aho päässyt vastaamaan häneen ja PerusSuomalaisiin kohdistettuihin kritiikkeihin.

Avaan blogin vain siksi, että syntyisi keskustelua näistä vaalitenteistä ihan yleisesti. Lähtökohtaisesti uskoisin täälläkin foorumissa keskusteluja käyvien henkilöiden omaavan mielipiteitä kuinka näissä tenteissä tentattavat henkilöt pärjäsivät.

Itselleni silmiinpistävin ilmiö oli tuo tentin viimeinen aihe, jossa menneen vaalikauden aikana "valtapuolueet" kieltäytyivät suorasanaisesti yhteistyöstä PerusSuomalaisten kanssa. Nyt suhtautuminen olikin kovin pehmeämpää ja kaikkien tentattavien puolueiden puheenjohtajat olivat valmiita yhteistyöhön PerusSuomalaistenkin kanssa. Reunaehdoilla maustettuna tietenkin.

Mitä mieltä? 

Mielenkiinnolla kuulisin puheenvuorolaisilta mielipiteitä mihin suuntaan Suomea tulisi viedä seuraavalla hallituskaudella? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jälkipuinti käynnissä "Asian ytimessä MTV-3" hyvä näin.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ympäripyöreät hallituksen muodostamisen "reunaehdot" melkein naurattivat.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kiinnitin samaan itsekin huomiota. Jyrkät kieltäytymiset PerusSuomalaisten kanssa enemmistöhallituksen kokoamisessa ei enää olleetkaan jyrkkä ei.

Ilmeisesti vanhat puolueet ovat huomanneet, että JYTKY-3 on tulossa ja se saattaa olla jopa niin suuri, että hallitusneuvotteluja vetää Jussi Halla-aho.

Täytyy aina muistaa, että hallitukseen haluaa kaikki puolueet vaikuttamaan tulevasta politiikasta. Vaalien jälkeen ei ole olemassa ylitsepääsemättömiä kysymyksiä yhdenkään puolueen välillä.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Oikeastaan ainoa mahdollisuus PS hallitustaipaleelle lienee se, että PS on vaalin voittaja, ja se taas on ”nukkuvien” äänestäjien heräämisen takana. Sitä heräämistä ei ilmeisesti tapahdu, vaikka hypetystä on ollut ilmassa. Ennakoidaan että ään. pros. jää samaksi kuin viime vaaleissa, vaikka mistä ne asiantuntijat sen varmasti osaavat ennustaa?

Sanonta ”toivotaan parasta ja pelätään pahinta” on tervettä maalaisjärkeä vaikka Helsingissä asustankin nykyään, eli SDP suurin, Kokoomus nousee kakkoseksi, Keskists nousee kolmoseksi ja PS hyytyy lopulta neloseksi, mottoni ”pessimisti ei pety” estää suuren ketutuksen. Protestoijat jäävät sittenkin punkkaan makoilemaan kun pitäisi lähteä äänestyspaikalle, pelkään?
Kylmää kyytiä tietää taloudellisesti kansalaiselle jos pahimmat aavistukset toteutuvat. Olen varautunut - vielä on kesäkuuhun asti aikaa käyttää säästettyjä rahojaan järkeviin investointeihin, sen jälkeen alkaa kaikenlaisten maksujen korotus, pelkään. Kulutus vähenee, työttömyys nousee, jonka takia maksuja joudutaan nostamaan taas lisää tai valtion velkaa.

Täällä Helsingissä tuntuisi vielä olevan kuitenkin ’taisteluhenki’ päällä, vaikka Vihreät hallitsevat julkisten välineissä vaalimainos näkyvyyttä, nuoria opiskelijoita on paljon joten Vihreät jyrää täällä. Itä-Helsingistä Jussi Halla-aholle äänivyöry, mutta riittääkö se ja maakunnan äänet PS:lle voittoon?

Sivusilmällä katselin aina välillä keskustelua, jossa mitään uutta ei tullut esiin. Ainoastaan hyökkäävyys H-a vastaan vähentynyt, vaalitaktiikkaa ...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #11

Näinhän se tulee menemään!

Veikkaan Persuille 13-14% vaaleissa, toivot tietysti isompaa!

Hallitukseen menee SDP.Vihr.KOK. ehkä RKP..

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #15

Pirskainen on liikkeellä hyvin varovaisella asenteella. PerusSuomalaisten kannatus tulee olemaan 15-18% välillä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #11

Niinpä niin. Vuodesta toiseen toitotetaan kansalaisille, että menkää äänestämään!

Nyt, kun tilanne on se, että mikäli "nukkuvat" aktivoituisivat, niin ollaan ihan hiljaa. SDP suorastaan toivoo, että äänestäjien keski-ikä olisi yli 60 vuotta.

En tietenkään piruillessani tällaista kirjoita, vaan siksi, että se on totuus. Ja sinun viestissäsi on järjen ääni.

Oma veikkaukseni on, että äänestysprosentti on hieman edellistä korkeampi. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että PerusSuomalaiset keräisivät tuon prosentin, vaan sitä, että Vihreät ovat myös saaneet aktivoitua uusia äänestäjiä vaaliuurnille.

Itse tykkään, että kansalaiset aktivoituvat. Minusta on hyvä, että etenkin vihreät ovat tänä päivänä sellainen puolue, joka saa aktivoitua uusia äänestäjiä vaaliuurnille. Se millä argumenteilla ja ideologialla tämä tapahtuu on tietenkin jokaisen puolueen oma asia ja aktivoituneiden äänestäjien korvien välissä. Jokaisella äänioikeutetulla on kuitenkin omat aivot ja tämä pitää yli puoluerajojen hyväksyä.

Tuosta välikappaleestasi olisin itse huolestunut lähinnä vain siltä osin, että "Kulutus vähenee, työttömyys nousee, jonka takia maksuja joudutaan nostamaan taas lisää tai valtion velkaa". Ja mielestäni olet oikeassa. Ihanaa huomata, että blogistanin seuraajalla on terve käsitys kuinka maa makaa.

Lopussa nostat esille vihreät ja kuinka he "jylläävät". Ihan totta siellä Helsingissä. Ja tämä trendi saa myös jatkoa. Itse hyvinkin omasta mielestäni politiikkaa ja suuntaviivoja sekä kehitystä seuraavana uskaltaisin jopa väittää, että mikäli vihreät eivät itse mokaa tulevaa kannatustaan, niin 4-8 vuoden päästä Vihreät ovat vähintään toiseksi suurin puolue Suomen poliittisella kartalla. Onko tuo hyvä vai huono asia, niin riippuu tietenkin Vihreiden ajaman politiikan suuntavivoista.

Kiitos kuitenkin sinulle Markku oiken asiallisesta kommentista ja käythän rustaamassa jonkin numeron vaalikuponkiin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #16

Media on tuonut ja tuo myös nyt uudelleen ja uudelleen esille sen että äänestysprosentti on alhainen.
Samalla ne kirjoittavat että mnet katsvat että ei kannata äänestää, ei se vaikuta mitään.
Tällaista tehdään täysin tahallaan koska se vaikuttaa juuri niihin kaikkein tyytymättömimpiin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Aikamoinen ero älyssä.

1) Halla-aho taitavasti lievensi pelkoja: EU-puheenjohtajuuskaudella ei arvaamattomia irtiottoja.
2) Orpo ei tajua tilanteen muuttuneen kahdessa vuodessa: hänen "arvoilleen" nauretaan.
3) Sipilä ajoi suoraan miinaan: Halla-aho hykerryttävästi muistutti neljän vuoden takaisista ...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Koska olen hyvin avoin ja yleensä "järkiperustein" kommentoimassa, niin täytyy myöntää, että Halla-aho myös jousti EU- ja eurooppakysymyksissä aijempaan linjaansa. Tämä tietenkin kertoo vain siitä, että EU on joutunut siirtymään muutaman vuoden aikana lähemmäs EU-vastaisten poliittisia näkemyksiä monilla eri sektoreilla ympäri jäsenvaltioita.

Omasta mielestäni on hieman ikävää ja ristiriitaista, että Jussi Halla-aho joutuu nyt korjaamaan ja lieventämään edellisen puoluejohtajan EU-kriittisyyttä ja puheita EU-erosta. Timo Soininin jyrkkä kielteinen kanta ennen hillotolppia on ollut nyt niin myönteinen, ettei tuota voi enää tänä päivänä mitenkään kukaan täysimääräisesti kannattaa. EU on joutunut muuttumaan lähemmäs EU-kriittisiä tahooja ja tämähän on vain pelkästään positiivinen ilmiö.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jussin kanta EU asiaan on aina ollut kriittinen ja hänen mielestään ei ole mielekästä lähteä jäsenyydestä järjestämään kansan äänestystä, koska enemmistö kannattaa EU jäsenyyttä.

Ei ainakaan minulle ole koskaan tullut tämä asia epäselväksi, eikä varmaan myöskään PS kannattajille. Ilmeisesti?.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En katsonut kokonaan, mutta yksi asia itselleni jäi mietityttämään, ja se on Orpon ja muidenkin sanavalinnat.
1) "Viedään sotilasliittoa/yhteistyötä niin paljon kuin Ruotsalaiset tahtovat."

Tuntuu pelottavalta ajatella, että Ruotsalaiset saavat päättää kaikesta yhteistyöstä jne. Suomalaiset vain kuuntelevat?

2)"Kaikki EU:N lipun alla tehdyt ratkaisut/sopimukset ovat hyvä asia. taisi Orpo sanoa tuon kakkosen.."

Jotenkin pelottavasti sanottu!

Halla-Aholle pisteet siitä että sanoi suoraan etteivät nyt aja EU:sta eroa.
Mutta kumminkin hautoo ajatus takaraivossa ja ehkä joku pv. Siitä voisi erota. Ehkä hän eroasisi jos saisi valita itse erotaanko vai eikö.

Ja se joka sanoo että voi parantaa terveyskustannuksia, ja säästää samaan aikaan, VALEHTELEE!

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

"Ja se joka sanoo että voi parantaa terveyskustannuksia, ja säästää samaan aikaan, VALEHTELEE!"

Sanomasi on totta, jos asialla ovat poliitikot. Kaikesta yllättävyydestään huolimatta terveydenhuoltoa voidaan parantaa ja säästää samaan aikaan ja vieläpä paljon - heti alkajaisiksi noin miljardi euroa vuodessa (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...). On sääli, etteivät poliitikot sitä ymmärrä vaan pysyvät kalkkeutuneissa vanhoissa kuvioissa. Terveydenhuollon uudistamisessa ei päästä puusta pitkään ellei kaikkea ajatella mahdollisimman yksinkertaisena kokonaisuutena.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Voisin väittää, ettei kokonaisuutta kyetä pitämään yksinkertaisena, sillä pelkästään terveydenhuollon uudistamistarpeet ovat yksistään kovin monitasoinen projekti. Puhumattakkaan kun tähän liitetään kaikki sosiaalipalveluiden kokonaisuus.

Ymmärrän kyllä mitä Kalevi tuossa edellä ajatustasolla esittää, mutta oikeasti koko sote on järkyttävän pirstaloitunut ja kaikki soten sisällä liittyvät toinen toisiinsa. Paketti on oikeasti niin suuri ja "rikki", että ymmärrystä tarvitaan äärettömästi asian palauttamiseksi oikeille raiteilleen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

1) "Viedään sotilasliittoa/yhteistyötä niin paljon kuin Ruotsalaiset tahtovat."

Niin. Tämähän on juuri sitä yhteistä puolustuspolitiikan ydintä, jonka ympärillä tämä koko nato-myönteinen vaikuttajakunta pörrää. Asia on niin kaksipiippuinen, että tuota tulisi tutkia monilta muiltakin kanteilta eikä pelkästään yhdeltä kantilta.

2)"Kaikki EU:N lipun alla tehdyt ratkaisut/sopimukset ovat hyvä asia. taisi Orpo sanoa tuon kakkosen.."

Ei tietenkään ole ja itse olen aivan varma, ettei tällaisen lausunnon takana ole suomalaisten enemmistö.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olin kyllä kuulevinani että Orpo hyvin selkeäsanaisesti sanoi että hallitusyhteistyö PS:n kanssa ei käy.
Pelkäsi eniten menettävänsä ääniä?

Jussi Halla-aho olisi voinut selkeästi sanoa mitä oli luettavissa 5.9. 2015 Iltasanomissa. Että Sipilä nimenomaan sanoi että taloon sopisi parikymmentä pakolaista.

Tuo oli typerää rpolta sanoa että annamme Ruotsin päättää kuinka pitkälle menemme.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ka niin. Hieman lievennän Orpon lausumaa niin, että hän mielestäni kertoi "arvopohjien" olevan liian kaukana toisistaan. Suorastaan ja suoraan Orpo ei kieltäytynyt yhteisestä hallituspohjasta, vaan antoi ilmi, ettei ole valmis 2015 hallitusohjelmassa sovittuihin linjauksiin. Tosin PerusSuomalaiset eivät tällaista ole esittäneetkään seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Sinällään onkin kummallista, että vuoden 2015 hallitusohjelmista ollaankin tultu parempaan päin, eikä Orpolla näin ollen olisikaan mitään painetta hyväksyä nykyisiä/tulevia hallitusneuvottelujen kompromisseja.

Vaikuttaisi siltä, että kokoomus ja Orpo hiippailevat nyt kuumilla hiilillä ilman jalkineita ja Rinne sanelee kokoomukselle hallituskokoonpanon linjat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä Orpo melko selväsanaisesti irtisanoutui yhteistyöstä persujen kanssa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ilmaisua voi tulkita jokainen ihan omalta kantilta, mutta jyrkkä EI puuttui tietenkin. Oliko niin, että katsotaan ensin vaalitulos?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minun mielestäni tässä tentissä oli vähän eri maku ja se oli viihdyttäämpi kuin aikaisemmat ja jotenkin epäilen sen johtuvan siitä että puikoissa oli Jan Andersson, joka aina osaa jotenkin loihtia näihin tentteihin jotenkin asiallisen, mutta samalla viihtyisän ilmapiirin.

Mitä itse tenttiin tulee, niin siinä ei ilmapiirin lisäksi mitään muuttunut. Kaksi varmaa esiintyjää, Haavisto ja Orpo, yksi vähän epävarmempi, Sipilä ja yksi änkyttäjä, Antti Rinne. Lisäksi Studiossa oli yksi kansankiihottaja, rasismin ja vihapuheen kannattaja.

Onneksi Halla-aho ei sentään lupaillut mitään fixitiä Suomen kansalle, jos sattuisi voittamaan.

Kukaan herroista ei uskaltanut tuoda tässä haastattelussa esiin niitä keinoja joilla työttömyys nostetaan 75%:iin. Se nimittäin tarkoittaa sitä että kikyjä pitää jatkaa ja sen asian ääneen sanominen olisi merkinnyt äänten menetyksiä sille puolueelle joka siitä asiasta vaalien alla ääntä pitää.

Kaikki puoluejohtajat olivat kyllä jo jakamassa kansalle kaikkea sitä hyvää mitä saavutetaan sillä että työllisyys nousee. Kukaan ei uskaltanut ehdottaa velan takaisinmaksamista, mikä olisi se järkevin toimi, mikäli jaettavaa olisi tarjolla.

Eipä minulta pisteitä saa yksikään puheenjohtaja, paitsi Halla-aho, joka saa miinuspisteitä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persujen toive haalitukseen pääsystä on eilisen jälkeen pelkkää toiveunta.

Nyt sekä keskusta ja kokoomuskin ovat persut täysin torpanneet ja demarit selvästi jo aikaisemmin.

Näemmä isot puolueet ovat päättäneet, että kukaan niistä ei persujen kanssa hallitukseen mene.

Oli kannatus mikä tahansa, niin oppositio kutsuu, eli sille äänelle ei kauheasti vastinetta saa, kun jo ennen vaaleja on tiedossa oppositiopaikka.

Sitten tietysti selitellään, että kyllä oppositiostakin voi vaikuttaa, no jos katsoo tätä hallituskautta, niin kuinka paljon demarit ja muut oppositiopuolueet pääsivät vaikuttamaan soteen,kikyyn ja muihin asioihin?

Toiveunta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juupa juu. Katselin ja kuuntelin jokseenkin tarkalla korvalla puheita. Ensiksi viimeiseen keskustelun osoioon eli mitkä puolueet hyväksyvät PS:n hallitukseen. Rinne ja Orpo sanoivat jokseenkin suoraan sen olevan mahdotonta erilaisen arvopohjan mukaan. Mutta, mikä on tuo eroavuus? Sekö eettei H-a ole valmis hyväksymään halpatyövoiman päästämistä maahan ja tähän lukeutuu myös turvapaikan nykyinen järjestelmä. Vai jotain muuta? Tästä ei yksikään toimittaja ole kysynyt tarkempaa selitystä.

Sitten muutoin keskustelun tasosta ja vastausten analysoinnista. Kehonkieli oli varsin jännittynyt niin Orpolla kuin Sipilällä. Johtunee viimeisimmästä kannatusmittauksesta.

Sipilä muuten valehteli jälleen toisestakin asiasta kuin omakotitalonsa luovuttamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön. Nimittäin hän kehtäsi väittää hallituksen ottaneen selvää ettei Ruotsin rajalta palauttaminen ole ollut mahdollista vaan Suomen on tullut ottaa vastaan kaikki tänne haluavat. Kuitenkin Sipilä sanoi selväsanaisesti jo vuonna 2017 vai oliko aiemmin, että kaikki tänne pyrkivät olisi voitu käännyttää Ruotsiin. Kuuntele linkistä Sipilän puhe.

https://www.youtube.com/watch?v=m5NhFR7xfcM

Muutoin yllä olevissa kommenteissa on sanottu samaa, jonka itse rekisteröin. Kuitenkin pienenä huomionani se, ettei tosiaankaan Halla-aholle annettu puheenvuoroja, vaikka olisi halunut kommentoida. Oikeastaan koko keskustelu pyöri SDP:n, kokoomuksen ja keskustan parissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vai jotain muuta? Tästä ei yksikään toimittaja ole kysynyt tarkempaa selitystä."

Arvopohjan erilaisuus on selviö, se on ollut selviö aina, kumma kyllä persut eivät sitä halua muka ymmärtää. Kyse on tietenkin tahallisesta väärin ymmärryksestä tai tahallisesta ymmärtämättömyydestä.

Kyse on ihmiskäsityksestä, siitä että persujen mielestä muslimit ja kaikki muslimin näköiset ovat lähtökohtaisesti pahoja ihmisiä, lähinnä esteettisiä haittoja.

Enkä minä tätä nyt siksi kirjoittanut että olettaisin persujen tästä jotain oppivan, ihan muuten vain kirjoittelen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jaa vain niin, että muslimit ovat parempia ihmisinä kuin perussuomalaiset? Näin kommenttisi sanoma on ymmärrettävissä, kuten ilmeisesti myös kolmen muun puoluejohtajan. Olette todellisia arvopohjaisia ja ihmisarvon käsitteen tulkinnoissa. Tämä selvä ja on vatsin hyvin ymmärrettävissä Vihavaisenkin kommenteissa esittämistään katkeransuloisista väitteistään perussuomalaisista. Se siitä arvopohjasta ja ihmisarvosta. Kaikki ei kuitenkaan ole samanarvoisia teidän mielestänne.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miksi tällainen käsitys sitten on syntynyt, että persuille islam ja maahanmuutto on kauhein asia maailmassa?

Eiköhän se ole perua ihan perussuomalaisten kaikista ulostuloista, ei se sen kummempi asia ole.

Millekään muulle puolueelle nämä asiat eivät ole päällimäisen lähes jokaisessa asiassa, joita persujen suunnalta kuuluu.

Sitä hallituskelpoisuutta voi voivotella, mutta se syy siihen ei ole muissa puolueissa, kyllä se sieltä persujen asenteista löytyy.

Ja toisaalta demokratiassa ne puolueet, jotka haluvat tehdä keskenään yhteistyötä muodostavat hallituksen, ja jos joku ei miellytä, ei se kuvioihin mukaan mahdu.

Hallituksessa tehdään paljon kompromisseja, sana, joka on persuille täysin vieras.

Persujen kenttähän haluaisi kyselyjen mukaan hallitukseen, mutta nykynäkymin se lienee mahdotonta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jaa vain niin, että muslimit ovat parempia ihmisinä kuin perussuomalaiset?"

Tämä on absurdi väite ja olkiukko.

Perussuomalaiset on samanarvoisia ihmisinä kuin muslimit, tarkoitan myös Sirpaa.

---------------

Ihmisten mielipiteitä voimme arvostella ilman että se liittyisi heidän ihmisarvoonsa mitenkään. Persujen vihapuheet on todella vastenmielisiä.

Muslimeista ei voi puhua yhtenä ryhmänä. Muslimit eivät ole yhtenäinen ryhmä, kuten vaikkapa persut on.

Muslimeita on moneksi ja sieltä löytyy näitä erilaisia jihadisteja ja jopa persumielisiä, kansallismielisiä, natseja, kommunisteja sun muita, mutta on myös oikein ajattelevia muslimeita, kuten suvakkimuslimeita.

Muslimeita ei siis voida luokitella kommunisteiksi, natseiksi, jihadisteiksi, tai äiti Theresoiksi, mutta persu on aina persu, vaikka voissa paistais.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Myönnän että katselin tenttiä vain vähän aikaa. Samaten seurasin Ylen vaalitenteistä vain Sipilän ja Halla-ahon.
Yleisesti sanoisin, että maikkarilla ei koko ajan keskeytetty puhujaa vaan annettiin vastata kun kerran kysyttiin. Eli selvästi Ylen tenttejä parempi.

Ylen vaalitentit olivat noiden kahden seuraamani perusteella aika floppi:

Aikaa oli tunti.

Ensin kommentaattorit horisivat niitä näitä 10 minuuttia.

Sitten puheenjohtaja piti 7 minuutin puheen.

Jälleen yhdentekevää horinaa kommentaattoreilta.

20 minuutin puheenjohtajan tentti jossa haastateltavat olivat äänessä hyvinkin kolmasosan keskeyttäen jatkuvasti ja pohjustaen kysymyksiään loputtomilla jaarituksilla

Loppuun taas kommentaattoreiden yhdentekevää jorinaa

Puolueen edustaja siis pääsi kertomaan puolueensa ohjelmasta ja arvoista noin 22 minuuttia tuosta tunnin ajasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

MTV:n vaalitentin hyvyys perustui pitkälti Jan Anderssonin persoonaan. Ihan sama asia millä kanavalla Jan Andersson on töissä, hänellä on maaginen vaikutus keskustelijoihin. Ennen Andersson vaikutti YLE:llä.

Minkähän takia Andersson muutti MTV:lle?
Olikohan kyse pelkästään palkasta, eli rahasta, vai toimituksellisesta linjasta?
Vai oliko kyseessä vaihtokauppa? YLE sai Yli-Anttilan ja MTV sai Anderssonin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Lisäisin tähän yhden varteenotettavan asian MTV:n ja Ylen tenttien välillä.

MTV:n tentissä toimittajat keskeyttivät hyvin tylysti useasti vähän jokaista puhujaa kun alkoi tulla sitä samaa jorinaa.
Näin pitäisi toikmttajien tehdä, vielä nopeammin jos eiu vastausta kysymykseen tule vaan alkaa yleishöpiäkiertely asian ympärillä.
Ylen tenteissä Seuri ja miksi ei myös Heikel vaativat kyllä vastauksia mutta ottivat omille mielipitelleen aivan liikaa aikaa, varsinkin Heikel.
Molemmissa toki oli nähtävissä tiettyä suosimista ja tiettyä syrjimistä vaikka sitä yritettiin peittää.

Se mitä pitäisi estää on saman laulun toistaminen uudelleen ja uudelleen. Ei sitä jaksa kuunnella.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

siis haastattelijat olivat äänessä kolmasosan. Korjaus edelliseen

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tentti meni ja ei siinä mitään ihmeelistä tapahtunut. Peruskauraa pikemminkin ja tärkein anti lienee siinä, että nämä neljä ovat asemoituneet ennakkomittareiden kaltaiseen lopputulokseen. Palkintosijoista ei vielä ole tietoa. Suurimman puolueen ph on pääministeriehdokas ja tunnustelija. Nykyisellä asetelmalla sekään ei ole varmaa.

Tosiasia on että tuleva PS:n voitto takaa sen, ettei puoluetta voi sivuuttaa tulevissa neuvotteluissa. Kipukohtia on enemmän kuin riittävästi. Esim. Perussuomalaiset ja Kokoomus kannattavat leikkauslinjaa... olisipa asia niin yksinkertainen. Vaan ei ole. Kysymys kuuluukin mistä leikataan? PS:n vaalimia leikkauskohteita ei ole vaikea arvata.

Kaikilla neljällä on halu päästä hallituspuolueeksi. Pointti lienee millä ehdoilla. Minkälaisita kompromisseista kontra vaalilupaukset sovitaan. PS:n tilanne on sikäli helppo. Mahdollinen oppositio ei välttämättä ole rasite jos se johtuu ylipääsemättömistä kysymyksistä puolueen linjasta. Sylibuudeliksi puolue ei enää suostu. Kulmahampaat ovat ulkona ja tämän tietävät toisetkin.

Vaikea sanoa minkälainen pohja seuraavalle kaudelle tulee. Käytännössä vihreät ja PS ovat kauimpana toisistaan. Vihreät ovat aika elastisia ja helpommin käsiteltäviä. Vaa'ankieli asemassa jos tilanne sellaiseksi menee.

Kok, SDP ja Keskusta ovat aiemmin apupuolueiden avulla hallineet milloin millåkin vaihtoehdolla. Siinä ei ole mitään uutta ja varmaan sovitettavissa edelleen. Se, että poliittinen ilmapiiri on muuttunut PS:n myötä. No sitä ei voi sivuuttaa ja yksikään näistä kolmesta ei voi luottaa ryhmäänsä eduskunnassa täydellä varmuudella. Loikkarit tai väärinäänestävät horjuttavat hallitusta enemmän kuin oppositio.

Lähitulevaisuus näyttää. Yhdessä asiassa täytyy olla tarkkana. Tämä on tietysti henkilökohtainen kudelma ja perustuu vain omiin havaintoihin. Kokoomuksen kanssa täytyy olla varpaillaan. Jos neuvotteluissa on sovittu, että jotain sen haluamaa kohtaa ei oteta mukaan. Niin kas jostain syystä se aina putkahtaa jossain vaiheessa (esim hallintarekisteri). Hallitusohjelmaan pitää kirjata ettei kyseistä asiaa käsitellä tämän hallituksen aikana. Puolueen yksityistämiskiima ei ole enää järjellä selitettävissä. Että silleen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Perussuomalaisten johdossa on nyt henkilöt joille henkilökohtainen "hillotolppa" ei ole se oleellinen. Kuten oli Soinin porukalle. Tämän porukan perusteet selvisivät sillä kun loikkasivat ministeripostin perässä.

Eikä ole Kokoomuksenkaan leikkauskohteista suurta epäselvyyttä. Tuskin ne ovat suurituloisten ja keinoptteliojoiden edut joita tultaisiin leikkaamaan. Eihän niitä leikattu viimeisen neljän vuoden aikanakaan Oppikaamme historiasta.
Taidettiin, jos oikein muistan, leikata veroja ja maksuja.

Ihmisten pitäisi ymmärtää että kansallisomaisuuden myynti on kaikkein tyhmintä talouspolitiikkaa mitä ajatella voi..
Myydään munivia kanoja pilkkahinnalla kaiken lisäksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Myydään munivia kanoja pilkkahinnalla kaiken lisäksi."

Kanalan pito on kannattavaa, myös hallitukselle, mutta jos kannattavat häkkikanalat pitäisi muuttaa vähemmän kannattaviksi vapaiksi kanaloiksi, missä kanat pääsisivät kuoputtamaan rauhassa ja omia aikojaan, niin hallituksen olisi kanalan omistajana vaikeata säätää kyseisiä lakeja, koska se vaikuttaisi valtion omien kanalabisnesten kannattavuuteen.

Minun mielestäni valtion tulee hallinnoida yritysten toimintoja, eikä omistaa niitä, koska sillä tavalla valtio jäävää itse itsensä hallinnollisista toimista.

Valtion ei tule omistaa yrityksiä muuten kuin poikkeustapauksissa, silloin kun yhteiskunnan on pakko puuttua yrityksen tomintaan, tai on pakko jatkaa yhteiskunnallisista syistä kaatuneen yrityksen toimintaa, kuten Talvivaarassa.

Kannattavien yritysten omistamisesta valtion on syytä luopua silloin kun se on sopivaa, eli yrityksestä saa hyvän hinnan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Hesarin jyvä eli kuka tekee Caitlyn Jennerit, tuleeko Juhasta Jonna?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006047456.html

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomalaiset poliitikot eivät juuri voi vaikuttaa EU:n valuvikoihin ja demokratiavajeisiin, elleivät he halua niitä edes myöntää.
Halla-aho, joka ei aktiivisesti aja EU-eroa, tietää, että EU kaatuu, jos on kaatuakseen, ei persujen politiikan, vaan unionin vallankäyttäjien virheiden seurauksena.

Kattila porisee hissukseen brexitin, tulevan laskukauden, itäisen jäsenistön kiristämisen, Italian pankkien ja velkojen, sekä edelleen ratkaisemattomien velka- ja Schengen kriisien vuoksi joka tapauksessa. Ne eivät vääristyneellä uutisoinnillakaan häviä näkyvistä.

Mutta niistähän eivät journalistit ja mariapetterssonit halua keskustella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomalaiset poliitikot eivät juuri voi vaikuttaa EU:n valuvikoihin ja demokratiavajeisiin, elleivät he halua niitä edes myöntää."

Ihan sama, Suomen on silti osallistuttava kansainväliseen kaupankäyntiin, se on elinehto ja Suomen pitää tehdä se niillä ehdoilla mitkä kulloinkin on voimassa.

Nyt on EU, nyt ollaan EU:ssa ja pitää olla. Jos joskus tulee uudet systeemit, niissäkin pitää olla mukana, sillä vientikauppa on kaikkein tärkein asia.

Itsenäisyytta Suomella on tarpeeksi, eikä silläkään tee mitään, jos sitä ei osaa käyttää, jos ei osata tehdä tarpeellisia asioita, töpeksitään, tupeksitaan ja vatuloidaan,

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomalaiset poliitikot eivät juuri voi vaikuttaa EU:n valuvikoihin ja demokratiavajeisiin, elleivät he halua niitä edes myöntää."

Ihan sama, Suomen on silti osallistuttava kansainväliseen kaupankäyntiin, se on elinehto ja Suomen pitää tehdä se niillä ehdoilla mitkä kulloinkin on voimassa.

Nyt on EU, nyt ollaan EU:ssa ja pitää olla. Jos joskus tulee uudet systeemit, niissäkin pitää olla mukana, sillä vientikauppa on kaikkein tärkein asia.

Itsenäisyytta Suomella on tarpeeksi, eikä silläkään tee mitään, jos sitä ei osaa käyttää, jos ei osata tehdä tarpeellisia asioita, töpeksitään, tupeksitaan ja vatuloidaan,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset