selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Jussi Halla-aho vetää (ensimmäiset) hallitusneuvottelut

 Antti Rinne tuhosi sdp:n mahdollisuudet. Gallup-käyrä on ollut laskeva siitä asti, kun Rinne palasi sairauslomalta. Sanna Marinin välipätkällä kannatus kasvoi, vaikka Sannakin möläytteli. Sannan mölinä oli kuitenkin suunnattu juuri sinne vihervasemmistolaisten nuorten suuntaan jotka kaikkosivat Rinteen palattua. Eikä ihme, sillä SDP:n kannattajien keski-ikä on lähellä 70 vuotta. Saas nähdä kuinka nopeasti SDP reagoi vaalien jälkeen ja kuka nousee uudeksi puheenjohtajaksi. Ilmeisesti Lindtman.

Vaalien ratkettua Jussi Halla-aho aloittaa tunnustelemaan mitkä puolueet ja etenkin mitkä puolueiden arvopohjat sopivat seuraavaan hallitukseen. Mistä kaikista vaalilupauksista suuret puolueet ovat valmiita luopumaan. Yksi on ainakin jo nyt varmaa nimittäin se, että SDP joututuu luopumaan Antti Rinteen "vappusatasesta". Sen varmisti Rinteen viimeisin vetoomus siihen kuinka valtion talous jatkossa kehittyy ja SDP:n 1-3 miljardin lisävelan otollahan se kehittyy juuri niin, ettei vappusatasta tule. Eikä paljon muutakaan.

Oli suuri virhe aliarvioda äänestäjäkunnan älykkyyttä ja kieltäytyä hallitusyhteistyöstä ennen vaalien lopullista tulosta. Tämän julkeampaa demokratian väheksymistä ei ole koskaan aijemmin nähty. Tosin on olemassa se riski, että vieläkin halveksuttavampaa tullaan näkemään. Suotavaa kuitenkin olisi, että vaalipuheet jäisivät sitten vaalien jälkeen pois ja Suomi jatkaisi demokratiaa kunnioittavana maana.

Hallitusneuvotteluista tulee vaikeat. Voi olla jopa niin, että vaikeammat kuin taanoin Ruotsissa. 

PerusSuomalaisten kannatus joka tapauksessa aiheuttaa sen, että todennäköisesti tulemme näkemään useita hallitustunnusteluja eri yrittäjien muodoissa. PerusSuomalaisten tuleva JÄRKYTYS aiheuttaa sen, että maamme poliitiikassa palikat joudutaan laittamaa täysin uuteen asentoon ja eliitin on kuunneltava myös sitä valkoista roskaväkeä. Ellei näin tapahdu viimeistään nyt, niin viimeistään seuraavista vaaleista tulee "maanjäristys". Lanseeraankin nyt vaalipäivästä alkaen JYTKYN tilalle sanonnan JÄRKYTYS, sillä se on ehkä omiaan kuvaamaan sitä politiikan muutosta mitä tuo sana monille puolueille Sunnuntaina illalla parhaiten kuvaa. Ja se jatkuu, kun arki koittaa.

Vaalipuheet ovat vaalipuheita ja luulen, että hallitukseen on tunkua, vaikka PerusSuomalaiset voittavatkin. Jokainen puolue kuitenkin pyrkii pääsemään hallitukseen koska vain siellä voidaan tehdä päätöksiä ja ajaa sitä puolueen omaa linjaa. Ja aivan totta, että jokainen joutuu koalitiossa luopumaan joistakin tavoitteista, mutta ovatko nämä arvopohjaiset puolueet sellaiseen valmiita, kun sen aika koittaa.

Minun puolestani rauhallista viikonloppua jännittäkää Sunnuntaina.

Tässä vielä yksi hyvin varteenotettava analyysi asiantuntijalta: https://www.talouselama.fi/uutiset/te/66f70ea4-2c33-4a74-97e2-baf6459f74...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jännitän toivossa, että Rinteestä ei pääministeriä...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jannittää saa ja kuuluukin. Se kuitenkin on jo nyt varmaa, että vappusatasta ei tule.

Ja tosiaankin hallitusneuvotteluista tulee ihan takuulla pitkä ja hankala. Kaikilla muilla puolueilla on nyt SDP:n kanssa valtit käsissään "kiristää" omien tavoitteidensa viemistä, kun Antti Rinne maalasi itsensä sekä puolueen nurkkaan. Tämä siis jos SDP vetää hallitusneuvotteluja.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tiedätkö muuten, mistä puolueesta on nykyisen eduskunnan nuorin kansanedustaja?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

En muista. Sanna kuitenkin oli sieltä nuorimmasta päästä. :) Ja nainen, ei henkilö.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ilmari Nurminen on nuorin, Pertti Salolainen vanhin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #9

Ulf S. Ajallaan 27v. Uskoisin tulevaan hallitukseen tulevan nuorehkoja naisia, kuten S.M.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #11

Minkä salkun antaisit Marinille?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12

Suomessahan on tapana, että pääministeripuolue hallitsee paria painavaa salkkua. Timo Soini ei aikanaan (ei pääministeripuolue) halunnut valtiontalouden hallintoa kookkaan kehonsa hartioille, vaan valitsi hauskemman mandaatin (futista brexitBriteissä).

Nyt kun siniset siirtyvät historian roskatynnyriin, Soinin jälkeen ulkoasiainministeriksi voitaisiin valita nuorehko ja energinen nainen. Siksi Marin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #16

Soini teki valintansa. Sai reissuta ja jättää talouden "fiksuimmille".

Nuori ja energinen tuo Sanna Marin on, mutta pitäisikö kynnet vielä tuolla poliittisella kokemuksella nuin painavassa salkussa? Itse näkisin, että ehkä tuolta opetus-kulttuuri linjalta olisi hyvä aloittaa ja sekin varovasti, ettei käy kuten Arhinmäelle.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #20

Noinkin, mutta kun jo työnnettiin susille puheenjohtajan tuuraajaksi, voisi olla aika nopea oppimaan tavoille. Parin haparoinnin jälkeen loistava Tähti Suomi-Kuvassa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #16

Johan vitsin murjaisit. Millähän älyllä ja kokemuksella sopisi Sanna Marin ulkoministeriksi, salli mun ..........

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #11

Eikös Ulf S suorittanut samaan aikaan asepalvelusta kun oli ministeri?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

En tarvitse Googlea, sillä puolisoni tietää kaiken. Ilmari Taisto Nurminen (s. 24. helmikuuta 1991 Vammala). Jos joku ei ole kiilannut ohi, niin tämä demari lienee nuorin.

Ja on sen verran kyllä nuori, että SDP:n keski-ikä tippuu vuodella.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olen ennenkin puhunut tästä huomiosta, että demarit olisivat aina vanhoja. Vaikka normaali kuvio menee nykyisin niin, että demariksi ryhdytään nuoruusvuosien "hölmöilyiden" jälkeen, kun "kissapojan silmät" avautuvat. Vaikka persut halveksivat varttuneita, en antaisi heille mandaattia sillä perusteella.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #19

Itse korostan demareiden jäsenistön keski-ikää joka muistaakseni oli jossain 60-70 vuotta. Vastaavasti Vihreissä tuo taisi olla 30-40 vuotta? (nyt en laita päätä pantiksi), mutta suunnilleen.

Itse en halveksi varttuneita, mutta mikäli vaali vaalilta nämä vanhukset haluavat roikkua siellä oman etunsa kahvassa, niin eipä sitten kauheasti tarvitse odottaa kehityksenkään eteen päin rullaamista.

Maailma muuttuu sellaista vauhtia, ettivät nämä jääräpäät pysy mukana.

Se on totta, että kokemusta politiikasta näiltä vanhoilta änkyröiltä löytyy, mutta vastaavasti jotain puuttuu.

Kuvitellaanpa vaikka Esko Seppänen tai Raimo Vistbacka jotka on hinattu takaisin. Kokemusta löytyy, mutta lähinnä vain siinä kuinka poliittisella retoriikalla saadaan torpattua hyvätkin uudet esitykset.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #23

Mutta siis demareita kuolee kuin heinää niittokoneen edellä, mutta kannatus Rinteestä huolimatta korkealla. Mitä persut pystyvät antamaan vanhoille tai nuorille (keskiluokasta puhumattakaan)?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #27

Miesten ja naisten yhteinen elinajanodote oli vuonna 2016 hieman yli 81 vuotta. Mitä luultavammin SDP:n kannattajakunta on kuten jo aijemmin toin esille siellä korkeimmalla tasolla. Viikatemiehellä ei ole mitään tekemistä tämän kanssa.

En koe tarpeelliseksi alkaa mainostamaan PerusSuomalaisten vaaliohjelmaa. kuten en minkään muunkaan puolueen. Sen sijaan vappusatasen tilalla voitaisiin alkaa puhumaan eläkeindeksin poistamisesta jonka nämä vanhukset ja eläkeläiset ovat jo monin verroin maksaneet ennen eläkkeele jäämistään. Esimerkisksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #19

Satiiriohjelmasta Tohtori Raimo kuultuna. Tohtori Raimo vei Antti Rinteen Hietaniemen hautausmaalle. Rinne ihmetteli, että miksi toit tänne. Tohtori Raimo kertoi, että toin sinut tapaamaan demareiden äänestäjiä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tänään sanomalehti Karjalainen jo korjasi omaa vaaliennustettaan niin, että Savo-Karjalasta PerusSuomalaiste saisivatkin aijemman kahden paikan sijasta kolme paikkaa. Itse ounastelin tuolla Helmikuussa blogissani kolme paikkaa ja jopa neljä mikä ei suinkaan ole mahdottomuus. http://selavii.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269309-sav...

Riippuu hyvin pitkälti kuinka jyrkkä on keskustan, kokoomuksen ja sdp:n alamäki nyt viimeisinä päivinä.

Tapasin myös sattumalta eilen sinisten Kari Kulmalan ja tänään Kimmo Kivelän. Molemmat hyviä tyyppejä sekä asiallisia politikkoja. Keskusteluissa molemmat odottavat Savo-Karjalasta yhtä paikkaa sinisille, mutta valitettavasti tuo taitaa jäädä saavuttamatta. Harmi mikäli näin.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Toivotan hyvää viikonloppua, vaikkei kauhuskenaarioni "viiden puolueen sikspakista" ole mihinkään hälvennyt..
Kömpelö möläysyritys edesmenneen ajattelijan fifty/sixstystä. Sorisiitä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei tule sixpapakkia. Kokoomuksen kanssa tuo ei onnistu ja keskustalla on selvä suunta. Tämä maa ei tarvitse enää koskaan nähdä tuollaista. Viimeinen kerta opetti puolueita ja äänestäjiä ihan varmasti.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Onneksi Antti tuli takaisin remmiin ja käänsi demareiden kannatuksen laskuun. Huolestuin jo hiukan kun Sanna Marin oli johdossa. Vaikka hänkin sortui ristiriitaisuuksiin (puoluetoimiston ohje) niin osaa esiintyä ja antaa itsestään älykkään vaikutelman.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Edustava nuori nainen on parasta mitä demarit voivat saada. Soisin tällaisen trendi lisääntyvän ja itse asiassa omassa kunnassani valtuusto nuorenikin demareiden kohdalla kuten myös keskustan kohdalla.

Minullahan on erittäin vahva demari tausta ja olenkin yrittänyt jo pitkään selittää, että vain ja ainoastaan vanhojen "kalkkisten" pois jäänti vapaehtoisesti voi pelastaa SDP:n tulevaisuuden. Nyt se taitaa tulla vain luonnollisen poistuman kautta, ellei tämä viimeinen dinosaurusten poppoo avaa uusille ovia.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

MInä en jännitä lainkaan. Jos persut voittaa niin se on sitten sitä yhtä ja samaa eli tyhjää ja pientä takapakkia kaikessa ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa. Tylsää ja ikävää, mutta ei ne mihinkään pysty, enkä minä edes tiedä, mitä ne nyt haluavat.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tästäkin blogista puuttuu kaikki politiikan sisältö.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Voisiko tuo olla katsojan ajatusmaailmassa?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kokoomus ja kepu tulevat häviämään näissä vaaleissa. Jonkinlainen taantuma on tulossa. Oppositio voi olla kummallekin puolueelle houkutteleva vaihtoehto. Vasemmmisto ei lähde Halla-ahon johtamaan hallitukseen, eikä vihreät, eikä RKP. Kohtalaisen hankala tilanne.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Niin. Vaalien jälkeen tulisikin jokaisen puolueen kysyä äänestäjiltään haluavatko he, että puolueen arvoja pyritään viemään eteen päin olemalla vaikuttamassa hallituksessa vai räkytetäänkö ja vastustetaan kaikkea oppositiossa.

Kokoomus ja kepu tulevat saamaan pakkia, mutta näkisin itse, että kaikista vaikeista leikkauksista ja päätöksistä huolimatta seuraavalla hallituksella on taas parempi lähtökohta jatkaa siitä mihin edellinen jäi. Pahinta mitä voisi olla olisi se, että taas aloitettaisiin alusta.

Kun vaalit on käyty, niin voiko mikään puolue olla oikeasti niin jyrkkä, ettei halua hallitukseen ajamaan äänestäjiensä etua?

Kiitos muuten asiallisesta kommentoinnista. Tällaista täällä tarvittaisiin enemmän.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sepposeni, sinun Perussuomalaisesi Jussi Halla-ahon johdolla kirivät, mutta jäävät kakkoseksi. Antti Rinteen luotsaama SDP vie ykkössijan ja niin SDP toimii hallitusneuvottelijana. Jos ideologisista eroista huolimatta yhteisymmärrys syntyy, PS saattaa olla hallitusvastuussa mukana.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jouniseni. Olen sitoutumaton, mutta kallellaan tuonne toisin ajattelevien suuntaan muutamissa kysymyksissä. Kovin monesti olen myös kallellaan muuanne.

Toki on aivan mahdollista, että SDP säilyttää keulan, mutta trendi vie ajatuksiani toisin. Mikäli SDP on (ensimmäinen) hallitustunnustelija, niin Rinteelle tulee todella vaikeat neuvottelut. Kokoomus ja keskusta ovat osoittaneet kaikissa tenteissä kuinka kaukana he ovat SDP:n kanssa tulevaisuuden kehittämisestä.

Eipä silti, niin pakkohan se on jokaisen joustaa mikäli hallitukseen haluaa, mutta missä on se raja ja kuinka paljon suurilla puolueilla on "kiristämisen" varaa?

Kiitos, sinullekkin asiallisuudesta!

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Halla-aho saanut tunnustusta Euroopan tasolla
https://www.politico.eu/list/the-40-meps-who-matte...

Eli 40 meppiä jotka vaikuttivat (40 vaikutusvaltaista meppiä) 2014 - 2019.
Jussi kuvassa numero 30.

Eli arvostetaan ja vaikutusvaltaa on. Mites Rinne?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Rinne lienee tuiki tuntematon toistaiseksi tuolla isojen poikien pöydissä. Tilanne saattaa muuttua piankin jos...

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Brysselistä voivat näyttää vihreää valoa Halla-ahon valinnalle pääministeriksi, koska tuntevat Jussin ajatusmaailman. Ei mikään huono referenssi olla 40 vaikutusvaltaisimman MEP joukosta.
Varsinkin kun Halla-aho ei tule ajamaan Suomen eroa EU:sta ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin, syystä että:

Halla-aho on valittu perussuomalaisten vuoden 2017 jakaantumisen johdosta. Lehti katsoo Halla-ahon kääntäneen poliittiseen keskustaan ajautuneen puolueen takaisin oikealle.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisihan se järkytys, jos ihmisvihaajien puolue olisi suurin. Tosin demokratiaa kunnioitettaisiin varmasti ja Halla-aho saisi pokata kerran kaikkia puolueita hallitustanssiin. Lähtisi sitten pakit saaneena yksin istuskelemaan ja ihmettelemään hallituksen synnyttämisen oikeita kosiotansseja.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Olet Sinä huvittava :)
.. taitaa olla verenpaineet vaarallisen korkealla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ihmisvihaajien puolue? Tuo varmaan kaipaa tarkennusta.

En osaa vielä arvioida olisiko tuo vaalivoittajan sekä suurimman puolueen "syrjiminen" demokratian kannalta mitenkään linjassa minkään kanssa, mutta oppositiotaival olisi luultavammin seurauksiltaan sellainen, ettei sitä yksikään muu puolue sitten seuraavissa vaaleissa haluaisi kokea.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

olen ennustellut persuille 15 % vaalitulosta.
Nyt olen pakotettu nostamaan ennustetta 17,6 % tulokseen

Eli erittäin hyvä tulos tulee

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Itse olen aijemmin kaavaillut 17,1 - 17,6%. Nyt täytyy hieman nostaa, eli jopa 18,9%.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

tuo 18.9 olisi kyllä jo kova tulos

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #42

Kyllä, mutta ei ollenkaan mahdoton. Viimeisimmät politiikan asiantuntijat ovat kertoneet, ettei yksikään puolue tule nousemaan yli 20%. Tämä tietenkin viittaa siihen, että SDP romahtaa lisää ja PerusSuomalaiset nousevat. Ehkä tuohon 19% pintaan.

https://areena.yle.fi/1-4584956

Käyttäjän TaniHyhty kuva
Tani Höyhtyä

1) YLE:n toimittajien epäasiallinen suhtautuminen Jussi Halla-ahon PJ-vaalitentissä tuo lisää ääniä perussuomalaisille, kiitos siitä teille YLE!
2) SDP:n, Kepun ja kokoomuksen ennakkokommentit perussuomalaisten sopimattomuudesta hallituskoalitioon tuovat lisää ääniä perussuomalaisille, kiitos siitä!
3) Realismi: mikä on mahdollisuutemme vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Katso oheinen linkki: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/15-suurinta-ra...
4) 20 % nukkuvista herätetään äänestämään perussuomalaisia ja heistä tulee Suomen suurin puolue näissä vaaleissa! Nukkuvat herätkää! Meillä ei ole mitään hävittävää vaan kaikki voitettavana!
5) Perussuomalalaiset voittavat vaalit suurimpana puolueena!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kommenttisi tuli hyväksyttäväksi ja luulen syyksi puuttuvan kuvan.

Laittaisitko puheenvuoron vaatiman tunnistettavan kuvan, niin minun ei tarvitse erikseen olla hyväksymässä kommenttejasi? Kiitos!

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Oikestohallitus on jo sovittu, jos sen muodostaminen on suinkin mahdollista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Vielä jokin aika sitten media kertoi joka kanavasta vakavasti, että tulee vihervasemmistolainen hallitus. Kaikki muut koalitiot olivat pois suljettuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset