selavii Luomu Seppo kannattaa kaikkea hyvää

Kokoomus ei voi mennä hallitukseen SDP:n kanssa

Koska arvopohja.

Kun Perussuomalaiset jakaantui kahtia, niin Orpo ja Kokoomus kieltäytyivät jatkamaan yhteistyötä uudistuneen Perussuomalaisten kanssa. Vedottiin arvopohjaan, vaikka tosi asiassa kysymyksessä oli aivan muut asiat.

Orpo otti tuolloin kantaa sanomalla:
– Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa. Samat asiat löytyvät YK:n perusoikeusjulistuksesta ja hallitusohjelmasta. Kokoomus ei voi olla sellaisessa mukana, joka ei tällaisia arvoja jaa, Orpo sanoo.

– Uusi perussuomalaiset on kovin erilainen puolue kuin puoluekokoukseen meni. Puolue, jota Soini rakensi 20 vuotta muuttui kahdessa vuorokaudessa sekä johdostaan että linjauksistaan. Uudet tehtävät eivät pyyhi pois sitä, mitä aiemmin on sanottu tai kirjoitettu. Paljon jäi keskusteluissa kysymyksiä auki, Orpo jatkaa. https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/530180-sipila-ja-orpo-hallitus...

Samoin Vapaavuori korosti Kokoomuksen arvopohjaa blogissaan: "Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei. Vastuullisen päättäjän tehtävä on kuitenkin suunnitella arvolähtöistenkin ratkaisujen jatkoaskeleet tavalla, joka minimoi turhan kaaoksen.

Kokoomus ei perussuomalaisten eilisten valintojen jälkeen voi jatkaa samassa hallituksessa heidän kanssaan.

Ihmisarvon ja vähemmistöjen puolustamisen, suvaitsevaisuuden ja sydämen sivistyksen arvot on kirjoitettu niin syvälle Kokoomuksen ytimeen, että emme voi olla samassa hallituksessa näitä arvoja kyseenalaistavien tai jopa suorastaan vastakkaisia arvoja ajavien tahojen kanssa." http://vapaavuori.net/jos-liberaalia-demokratiaa-ei-puolusteta-nyt-niin-...

Toimittelijat voisivat halutessaan kysyä nyt onko Kokoomuksen arvopohjaan tulossa muutoksia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Voi totta kai. Siinä on selvä ero, onko väkivaltafantasioija kokenut edustaja niin eduskunnassa kuin europarlamentissa ja lisäksi puolueensa puheenjohtaja, tai joku ensimmäisen kauden kansanedustaja. Onhan siinä ero.

Vai onko?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kokoomuksen arvopohjassa? Puhumattakkan muidenkin arvopohjista? Vai onko?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #7

Mitä SDP tarkoittaa avauksesi otsikossa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12

Vaikutat hieman Hussein Al-Taeenilta ennen lopullisia tunnustuksia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #14

No ei todellakaan lopu. Esittelet kokoomuksen arvoja ja argumentteja arvoista ja ihmisoikeuksista. Esittelet perussuomalaisten puoluekokouksen uudet valinnat syynä kokoomuksen kieltäytymiseen uuden johdon ottamisesta hallitukseen. Miten SDP liittyy tähän?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #17

Oisko SDP vedonnut ennen vaaleja ihan samoihin "arvopohjiin" puolueen puheenjohtajan suulla? "– Vaikea kuvitella, että arvomme kohtaisivat sillä tavalla, että samassa hallituksessa istuttaisiin, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Ylelle.

– Niin paljon erilainen ihmiskäsitys minulla Halla-aholla ja minulla on."

https://yle.fi/uutiset/3-10714426

Toki voin olla väärässäkin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #20

Työn ja Pääoman puolueet voivat edelleenkin olla tuloksellisessa yhteistyössä keskenään. Sen sijaan Venäjään tukeutuvaa eurooppalaista äärioikeistoa, osana Suomen hallitusta, sitä on vaikea kuvitella. Viittaan eurooppalaisten äärioikeistolaisten edistyvään yhteistyöhön, mikä on persujenkin tavoite (koska neuvotteluja käydään).

Ei mitään, niin on hyvä kuin käy, kuten Esko Aho sanoisi. En silti edes puolta sekunttia harkitsisi persujen ottamista hallitukseen. Hitler pääsi demokraattiseen valtaan 33%:n kannatuksella (parlamentti käytännössä lopetettiin nopeasti).

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #21

"Työn ja Pääoman puolueet voivat edelleenkin olla tuloksellisessa yhteistyössä keskenään." Tuo kuullostaa usein jotenkin hurskastelulta, kun lukee näiden vastakkaisten kannattajien kommentteja täälläkin. Itse asiasta olen kanssasi samaa mieltä.

Tuo "Venäjään tukeutuva" on ylimalkainen ilmaisu jos asiaa ajatellaan talouspoliittisesti. Sotilaallisesti tuota tuskin edes tarvitsee puoltaa tai vastustaa, mutta rajanaapurina huomioitava kovin monelta kantilta. Itse lähtisin puolueettomana arvioimaan eri tilanteita asia kerrallaan ja NATO-optio on hyvä säilyttää pahimman varalle. Mitä ikinä sillä kukin tarkoittaneekaan?

Hitlerin liittäminen ei mielestäni sovi enää mihinkään poliittiseen keskusteluun tänä päivänä (pois lukien ääriliikkeet). Luulen ja uskon, että ymmärrät mitä tarkoitan. Kiitos keskustelussa asialinjalle palaamisesta!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tulet näkemään poliittisen ihmeen, kyseessä on normaali tilanne.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sen verran pitkään jo seurannut, ettei tämä ole ensimmäinen poliittinen ihme minkä näen. Mitä tarkoitat normaali tilanteella?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa. Samat asiat löytyvät YK:n perusoikeusjulistuksesta ja hallitusohjelmasta. Kokoomus ei voi olla sellaisessa mukana, joka ei tällaisia arvoja jaa, Orpo sanoo."

Tuskin Orpo sitä tarkoittaa, että Perussuomalaiset eivät kunnioittaisi noita arvoja.

Olen huomannut, että eroa on siinä miten ymmärretään käsite "haitallinen maahanmuutto". Ehkä kysymys on siitä, että joidenkin mielestä haitallista maahan muuttoa ei olekaan. Kysymys on siitä halutaanko auttaa hädänalaisia vai ei. Tämä kysymys olisi helppo ratkaista, jos jokainen miettisi omalta kohdaltaan, kuinka monen pakolaisen toimeentulon voisi itse kustantaa. Valtio olemme me. Suomeen voisi siis ottaa helposti miljoona hädänalaista sijoitettavaksi yksityiskoteihin. Olemmeko valmiita humanitääriseen toimintaan? Vielä jäisi kuitenkin kymmeniä ellei satoja miljoonia hädänalaisia maailmaan, eli Suomi ei pysty hätää poistamaan Tellukselta.

Vanha kiinalainen (vai olikohan turkulainen) kansanviisaus; älä anna köyhälle kalaa, anna hänelle verkko.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Löisin vetoa sen puolesta, että seuraavassa hallituksessa istuvat SDP ja Kokoomus höystettynä pikkupuolueilla kuten RKP ja muutama muu.
Sipilä ryvetti Kepun hallituskelvottomaksi.
Perussuomalaiset eivät tule kyseeseen hallituspuolueena, sillä Rinne ilmoitti sen jo vaalitentissä.
Huvittavaa ollut seurata Rinteen vakuutteluja kaikkien puolueiden olevan samalla viivalla, vaikka ennen vaaleja puhui aivan muuta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Itselläni on hieman toisenlainen kutina. Veikkaan, ettei Rinne saa kasaan yhtenäistä hallitusta ainakaan ensi yrittämällä.

Jotenkin tulee mieleen tuo Ruotsin vaalien jälkeinen toisinto nyt Suomessa.

Vihervasemmistohan lähtee SDP:n kanssa vaikka ilman hallituskysymyksiä, mutta miten se riittävä enemmistö muodostettaisiin on kysymysmerkki myös Rinteelle. Ja vaikka tuollainen "pakolla" väsätty enemmistöhallitus saataisiinkin aikaiseksi, niin kuinka kauan se kestäisi kasassa?

Keskusta ei lähde muuhun, kuin Kokoomuksen varaan rakennettuun hallitukseen ja kynnyskysymyksiä on vain 1. Maakunnat!

Rinteen "vakuuttelut" kaikkien kanssa neuvotteluista ovat pelkkää teatteria. 8. päivä kaikille on selvää, ettei Perussuomalaisten kanssa "arvopohjat" kohtaa.

Ei tule olemaan helppoa Antti Rinteellä, sillä käytännössä kaikki kolme suurinta puoluetta SDP:n jälkeen voivat vedättää vaatimuksillaan SDP:n vaalilupaukset pöntöstä alas ja vielä suurempana riskinä nämä puolueet näkevät Perussuomalaisiin kannattajakunnan valumisen mikäli PS on Opposition suurin puolue! Tulee hyvin mielenkiintoinen ja vaiherikas kevät!

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kokoomuksen ei missään tapauksessa pitäisi mennä SDP vetoiseen hallitukseen, mutta jotenkin nyt julkisia kannanottoja seuranneena alkaa tuntua siltä, että puolueessa halutaan sössiä ihan tarkoituksella. Taitaa kaikki olla sovittu jo ennen vaaleja, mutta itsepä sitten alamäkensä aiheuttavat.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Voi olla myös niin, että Kokoomuksen "mietintämyssyssä" on nähty se seuraavakin vaihto ehto. Toisin sanottuna, kun Rinne ei saa enemmistöhallitusta kasaan, niin hallitustunnustelijat vaihtuvat ja kolmantena kokeilemaan pääsee Kokoomus.

Ruotsista mallia :)

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Mahdollista, mutta en usko että tuollaista olisi pohdittu. Jos Kokoomus tällä hetkellä pohtisi yhtään mitään, niin suunnitelma olisi laadittu jo neljän vuoden päähän, jolloin pääministeripuolueeksi nousu olisi varma, mikäli vain tällä kertaa ymmärtävät olla lähtemättä vasemmistohallitukseen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #16

Aivan varmasti on pohdittu jo ennen vaalituloksen julkaisemista.

Sen sijaan uskon, että nyt pöydällä on Kokoomuksessa vain ja ainoastaan kaikki ne puolueen vaaliteesit ja kärkenä talouspolitiikka. Talouspolitiikan ytimenä tietenkin soten järjestäminen ja siinä kirkkaimpana kärkenä yksityistämisen mahdollisimman laaja "valinnanvapaus".

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #18

Saatat olla oikeassa, mutta toivon, että olet väärässä...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kokoomus ja SDP ovat istuneet ennenkin samassa hallituksessa, kuten Kataisen johtamassa, ja jälki oli totisesti rumaa.
Suomen valtiovelka kaksinkertaistettiin noin 100 miljardiin euroon EU:n asettaman kriisirajan pintaan.
Kreikkaan mätettiin sellainen määrä rahaa lainoina ja lisäksi vakuuksia, että tähän päivään mennessä ei ole selvitetty, millaiset jättitappiot jäivät suomalaisien veronmaksajien maksettaviksi.
Totuus on liian karvas julkaistavaksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Toki on ja jälki oli sen mukaista. Katainen-Stubb loivat itselleen uraa melko suurilla summilla ja tämä sopi Urpilaiselle, etc.

Ei tarvitse olla ennustaja, kun sanoo tuon saman toistuvan, mikäli SDP ja Kokoomus löytää yhteisen arvopohjan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Opposition uudeksi aseeksi on tullut perustuslaki. Melkein mikä tahansa lakiuudistus voidaan torpata väittämällä että se olisi perustuslain vastaista. Ns perustuslakitalebanit hoitavat homman tarvittaessa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Menneellä kaudellahan tämä tosiaankin nähtiin ja uudistukset torpattiin vedoten viimeistään perustuslakiin.

Onkin kovin mielenkiintoista, jos mahdollinen sini-punahallitus alkaa rakentamaan uudistusta siltä pohjalta johon se viimeksi kaatui?

Jos ja kun tarvitaan uudistuksia, niin tarvitaan myös perustuslain uudistuksia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vuonna 2020 on edessä merkittävät tes-neuvottelut ja on ymmärrettävää, että EK ja ay-liike haluaa hallituksen joka ymmärtää kuinka merkittävää roolia näyttelee tulevat palkkaratkaisut Suomen kilpailukyvyn ja maamme talouskehityksen kannalta ja siksi elinkeinoelämäkin näkee tätä taustaa vasten Rinteen Ay-kokemuksen suurena etuna, Sipilän hallituksen Ay-liikkeen kanssa tekemiin virheisiin ei Suomella ole varaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Varsin mielenkiintoinen näkemys EK:n ja ay-liikkeen tulevasta yhteisymmärryksestä. Voisitko avata hieman lisää? Itse en löydä/käsitä mitä pointtia tuolla tarkoitat?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh Seppo, kyllä sinäkin osaat rivien välistä lukea, että demarivetoinen hallitus on tuohon sopuun kaikkein paras, sillä onhan demarit ay-vetoinen puolue. Ja avot kun hallitukseen tulee vielä vasemmistoliitto, niin hyvissä käsissä olisi ay-vetoisuus. Kokoomus hallitukseen istutettuna, niin on varmistettu EK-vetoisuus.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Orpon ja Kokoomuksen kiima on niin kova, että lähtevät demareiden kölin alta vedettäviksi ilman ehtoja Kataisen tapaan.

Suomi on kurjassa kunnossa v. 2023.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mie en jotenkin usko. Kiima on varmasti kova, mutta painoarvot puolueen teemoissa jopa ylikorostetusti saavutettavissa. SDP on kusessa ilman Kokoomusta, joten pakko joustaa tai seuraava neuvottelija! Ruotsin pelleily tulee mieleen!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos Rinteen hallitukseen ei sovi tai lähde PS, Kok eikä Kesk, niin sitten se on vähemmistöhallitus.

Uskoisin kokoomuksen olevan mielellään Rinteen hallituksessa, kunhan lehmänkaupoista sovitaan. Yhden kansanedustajan tehokas katuminen katsotaan riittäväksi ja ymmärrystä osoitetaan sille, ettei ensimmäisen kauden kansanedustaja voikaan vielä olla kovin taitava valehtelemaan. Niinpä valehtelun paljastuminenkin annetaan anteeksi, vaikkei sitä ole pyydettykään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kokoomuksen ja Orpon uskottavuus tulee kyseenalaiseksi, jos kokoomus menee demarivetoiseen hallitukseen. Sen verran ja syviä eroavuuksia on talouteen liittyen puolueissa, ettei pitäisi olla mitenkään sovitettavissa yksiin kansiin. En ensinnäkään usko demareiden antavan periksi verotuksen kiristämistoimissa. Koskee osittain yritysverotusta. Siinä demareiden "lempilapsi apteekkari"-vähennyksessä, jonka haluavat ehdottomasti poistaa.

Muutoinkin pääomaverotuksessa on sen verran eroavuutta, että paljon pitää kokoomuksen antaa omista päämääristään periksi jotta hallitussopu syntyy. Mutta katsotaan. Itse en vielä tältä istumalta usko demareiden ja kokoomuksen istuvan demarivetoisessa hallituksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset